A 10 legfinomabb recept barackkal – A töltött gombóctól az ivójoghurtig

barackoscover

A nyár egyik kedvenc gyümölcse a barack, mindegy, hogy lédús őszi vagy édes kajszi, mindegyik fajtából isteni ételek készülnek.

Nem véletlenül a barack a nyár slágere, lédús és ízletes gyümölcs, a kánikulában igazi frissítő. Arról nem is beszélve, hogy milyen egészséges, valódi vitaminbomba, szezonban érdemes gyakran fogyasztani. 

Az alábbi receptválogatásban főként édességeket, azon belül is süteményeket gyűjtöttünk össze, de a befőzéshez is találtok egy-két ötletet, sőt, még húsételhez is. Amíg szezonja van a baracknak, készítsünk belőle minél többféle ételt, a legtöbb desszert sárga- és őszibarackkal is ugyanolyan jól működik. 

A Rákóczi-túróst, sokak kedvenc túrós süteményét nyáron érdemes lekvár helyett friss barackkal készíteni. Az omlós tészta, a citromos túrókrém és a tojáshab tökéletes összhangban van az édes barackkal.
A Rákóczi-túróst, sokak kedvenc túrós süteményét nyáron érdemes lekvár helyett friss barackkal készíteni. Az omlós tészta, a citromos túrókrém és a tojáshab tökéletes összhangban van az édes barackkal.
Fotó: Ács Bori/Sóbors
Ebben a receptben valójában a barack inkább csak kiegészítő, a hangsúly a selymes, házi vaníliakrémen van. A lédús őszibarack málnapürével együtt kerül a krém tetejére, friss és nagyon finom az összhatás.
Ebben a receptben valójában a barack inkább csak kiegészítő, a hangsúly a selymes, házi vaníliakrémen van. A lédús őszibarack málnapürével együtt kerül a krém tetejére, friss és nagyon finom az összhatás.
Fotó: Ács Bori/Sóbors
Sárgabarackból kötelező minden évben lekvárt főzni, ehhez használhatjuk a nagyiféle klasszikus receptet, de bátran lehet újítani is. A barackhoz nagyon jól passzol a vanília, de akár a pálinka is, ne féljünk változtatni a megszokott ízeken.
Sárgabarackból kötelező minden évben lekvárt főzni, ehhez használhatjuk a nagyiféle klasszikus receptet, de bátran lehet újítani is. A barackhoz nagyon jól passzol a vanília, de akár a pálinka is, ne féljünk változtatni a megszokott ízeken.
Fotó: Getty Images Hungary
A szilvás gombóc igazi klasszikus, pedig a krumplival gyúrt tésztát más gyümölccsel is meg lehet tölteni. Fahéjas sárgabarackkal ugyanolyan finom és lédús lesz, ha nem még különlegesebb.
A szilvás gombóc igazi klasszikus, pedig a krumplival gyúrt tésztát más gyümölccsel is meg lehet tölteni. Fahéjas sárgabarackkal ugyanolyan finom és lédús lesz, ha nem még különlegesebb.
Fotó: Getty Images Hungary
Nagy kedvenc nálunk a tejfölös-poharas süti, ugyanis nagyon gyorsan készül és bármilyen szezonális gyümölcsöt szórhatunk bele. Hatalmas előnye, hogy az alapanyagokat nem kell méregetni, mindent a tejföl dobozával mérünk ki.
Nagy kedvenc nálunk a tejfölös-poharas süti, ugyanis nagyon gyorsan készül és bármilyen szezonális gyümölcsöt szórhatunk bele. Hatalmas előnye, hogy az alapanyagokat nem kell méregetni, mindent a tejföl dobozával mérünk ki.
Fotó: Sági Zsófia / Sóbors
Ivójoghurtot nemcsak azért érdemes házilag készíteni, mert sokkal finomabb, hanem mert így adalékanyagmentes is lesz. Csak natúr joghurtra és gyümölcsre - jelen esetben barackra - van szükség hozzá.
Ivójoghurtot nemcsak azért érdemes házilag készíteni, mert sokkal finomabb, hanem mert így adalékanyagmentes is lesz. Csak natúr joghurtra és gyümölcsre - jelen esetben barackra - van szükség hozzá.
Fotó: Ács Bori/Sóbors
Az egyik legfinomabb édesség, ami barackkal készül, nem más, mint a morzsasütemény. A zabpelyhes, fahéjas morzsához valamilyen lédús gyümölcsre van szükség, úgyhogy a barack tökéletes választás.
Az egyik legfinomabb édesség, ami barackkal készül, nem más, mint a morzsasütemény. A zabpelyhes, fahéjas morzsához valamilyen lédús gyümölcsre van szükség, úgyhogy a barack tökéletes választás.
Fotó: Getty Images Hungary
Az egyetlen sós étel ebben a receptválogatásban ez az őszibarackkal és mézzel sült csirkemell. Egyszerre édes, picit savanykás, nagyon különleges fogás, ráadásul egyáltalán nem időigényes vagy bonyolult recept.
Az egyetlen sós étel ebben a receptválogatásban ez az őszibarackkal és mézzel sült csirkemell. Egyszerre édes, picit savanykás, nagyon különleges fogás, ráadásul egyáltalán nem időigényes vagy bonyolult recept.
Fotó: Getty Images Hungary
A francia clafoutis, vagyis tejpite annyira lágy és könnyű, hogy csak kanalazni lehet, nyárra tökéletes desszert. Eredetileg cseresznyével készül, de sárgabarackkal is ugyanolyan finom.
A francia clafoutis, vagyis tejpite annyira lágy és könnyű, hogy csak kanalazni lehet, nyárra tökéletes desszert. Eredetileg cseresznyével készül, de sárgabarackkal is ugyanolyan finom.
Fotó: Ács Bori/Sóbors
Ha befőzésről van szó, nemcsak lekvárt érdemes eltenni télire, hanem befőttet is. A mamaféle recept nagyon egyszerű, mind elkészítésében, mind alapanyagaiban, de nyugodtan lehet vaníliával is gazdagítani.
Ha befőzésről van szó, nemcsak lekvárt érdemes eltenni télire, hanem befőttet is. A mamaféle recept nagyon egyszerű, mind elkészítésében, mind alapanyagaiban, de nyugodtan lehet vaníliával is gazdagítani.
Fotó: Getty Images Hungary

Cover: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
Kövess minket az Instagramon