![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Tényleg barnábbak leszünk, ha sárgarépát eszünk?
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Itt a nyár, a szabadságok ideje, nem csoda, ha mindannyian egy kis alapszínnel szeretnénk kezdeni a nyaralást
Az egyik hétvégén sokat álltam a napon, és bizony kicsit leégtem. Szerencsére az én bőröm nem érzékeny, hamar bebarnul, de ez a kis incidens emlékeztetett arra, hogy érdemes egy kicsit előkezelni a bőrömet.
Amikor Izraelben tanultam, Tel Aviv utcáin kis bódékban frissen facsart leveket árultak. Mindenféle zöldségből és gyümölcsből készítettek innivalót, a gránátalmától a narancson át a különféle mixekig.
A gránátalmalé mellett a nagy kedvencem a narancs-sárgarépa kombó volt, amit az iskolai nyári szünet előtt nagyobb dózisban fogyasztottam, mert azt mondták, hogy attól szebb és barnább lesz a bőröm, ha napozom. Valóban érdemes sárgarépát enni, hogy barnábbak legyünk?
Mitől barnulunk?
Minél több pigmentet termel a szervezet a napfény hatására, annál barnábbak leszünk. A legegyszerűbb az lenne, ha csak kifeküdnénk egy strandra, és hagynánk, hogy a nap szépen lebarnítson. De a nap káros sugarai miatt semmiképpen nem szabad ész nélkül sütkérezni. Egyrészt a külső védelem elengedhetetlen, másrészt fontos, hogy belülről is felkészítsük és tápláljuk a bőrünket.
![repale es tengerpart](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29092/290925/29092593_1d0979c1929f18bd2c525b3c463ba6d7_wm.jpg)
Ezt megtehetjük vitaminokkal, de olyan természetes zöldségekkel is, mint például a sárgarépa. A sárgarépában található béta-karotin a szervezetben A-vitaminná alakul át. Az A-vitamin védi a bőrt, valamint szerepet játszik a barnaság kialakításában, illetve a béta-karotin sárgás festékanyaga lerakódik a bőr hámrétegeiben, és közömbösíti a káros szabadgyököket.
Hogyan fogyasszuk a sárgarépát, hogy hatásos legyen?
A sárgarépát érdemes kúraszerűen fogyasztani a nyári szezon előtt: ehetjük nyersen magában vagy salátában, esetleg párolva, de csinálhatunk belőle levet is. Arra vigyázzunk, hogy egy hónapnál tovább ne folytassuk a kúrát, mert a sárgarépa nagyobb mennyiségben besárgítja a bőrt. Ha egy kis változatosságot szeretnénk, iktassuk be az étrendünkbe a paradicsomot, a barackot, a mangót vagy a sárgadinnyét. Ezek is olyan zöldségek, amelyekben sok a karotinoid, vagyis segítik a barnulást.
Fotó: Getty Images