Tényleg barnábbak leszünk, ha sárgarépát eszünk?

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Itt a nyár, a szabadságok ideje, nem csoda, ha mindannyian egy kis alapszínnel szeretnénk kezdeni a nyaralást

Az egyik hétvégén sokat álltam a napon, és bizony kicsit leégtem. Szerencsére az én bőröm nem érzékeny, hamar bebarnul, de ez a kis incidens emlékeztetett arra, hogy érdemes egy kicsit előkezelni a bőrömet. 

Amikor Izraelben tanultam, Tel Aviv utcáin kis bódékban frissen facsart leveket árultak. Mindenféle zöldségből és gyümölcsből készítettek innivalót, a gránátalmától a narancson át a különféle mixekig.

A gránátalmalé mellett a nagy kedvencem a narancs-sárgarépa kombó volt, amit az iskolai nyári szünet előtt nagyobb dózisban fogyasztottam, mert azt mondták, hogy attól szebb és barnább lesz a bőröm, ha napozom. Valóban érdemes sárgarépát enni, hogy barnábbak legyünk? 

Mitől barnulunk?

Minél több pigmentet termel a szervezet a napfény hatására, annál barnábbak leszünk. A legegyszerűbb az lenne, ha csak kifeküdnénk egy strandra, és hagynánk, hogy a nap szépen lebarnítson. De a nap káros sugarai miatt semmiképpen nem szabad ész nélkül sütkérezni. Egyrészt a külső védelem elengedhetetlen, másrészt fontos, hogy belülről is felkészítsük és tápláljuk a bőrünket.

repale es tengerpart

Ezt megtehetjük vitaminokkal, de olyan természetes zöldségekkel is, mint például a sárgarépa. A sárgarépában található béta-karotin a szervezetben A-vitaminná alakul át. Az A-vitamin védi a bőrt, valamint szerepet játszik a barnaság kialakításában, illetve a béta-karotin sárgás festékanyaga lerakódik a bőr hámrétegeiben, és közömbösíti a káros szabadgyököket.

Hogyan fogyasszuk a sárgarépát, hogy hatásos legyen?

A sárgarépát érdemes kúraszerűen fogyasztani a nyári szezon előtt: ehetjük nyersen magában vagy salátában, esetleg párolva, de csinálhatunk belőle levet is. Arra vigyázzunk, hogy egy hónapnál tovább ne folytassuk a kúrát, mert a sárgarépa nagyobb mennyiségben besárgítja a bőrt. Ha egy kis változatosságot szeretnénk, iktassuk be az étrendünkbe a paradicsomot, a barackot, a mangót vagy a sárgadinnyét. Ezek is olyan zöldségek, amelyekben sok a karotinoid, vagyis segítik a barnulást.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük