10 tipp egy fittebb élethez – Bevásárlási kisokos Bear Gryllstől

Bear-grylls-tudatos-bevasarlas-cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tudatos bevásárlással nemcsak azt előzheted meg, hogy felesleges termékek kerüljenek a kosaradba, amelyek aztán nagy eséllyel a kukában végzik, de egészségesebb élelmiszerekkel töltheted fel a kamrád, és ezzel még spórolhatsz is!

Bear Grylls neve A túlélés törvényei és a Bear Grylls: Sztárok a vadonban című túlélő műsorokból lehet ismerős, amelyekben a brit hadsereg különleges egységének veteránjaként megmutatja, hogyan élhetünk túl szélsőséges körülmények között, amikor kizárólag magunkra (és a természetre) számíthatunk. 

Televíziós szereplése mellett Bear nagy hangsúlyt fektet az egészségtudatos táplálkozásra, és elveit több könyvével is igyekszik minél szélesebb körben terjeszteni. Szerinte a kiegyensúlyozott táplálkozás a bevásárlással kezdődik, és bármilyen diétát is követsz, az erre vonatkozó tanácsait érdemes megfontolnod, hiszen gyökeres változásokat hozhatnak az életedbe.

Bear 10 szabálya a bevásárláshoz

A feldolgozatlan élelmiszerek mindent visznek

Olyan termékeket válassz, amelyekről ránézésre is meg tudod állapítani, hogy miből készültek. Ezzel a módszerrel biztosan természetes és feldolgozatlan élelmiszereket vihetsz haza, mint amilyenek a gyümölcsök, a zöldségek, a gabonafélék és az ezekből készült teljes kiőrlésű termékek, olajos magvak, hüvelyesek, fűszernövények és a sovány, feldolgozatlan húsok és halak.

Bear grylls-feldogozatlan-etelek

A reklámfogások ártalmasak

Kerüld azokat a termékeket, amelyek csomagolásán az egészséggel kapcsolatos merész kijelentések szerepelnek. Ilyenek a „cukormentes”, „zéró kalóriás”, „vitaminokkal dúsított”, „alacsony zsírtartalmú” stb. Nagyon ritka, hogy ezek az ételek valóban annyira egészségesek lennének, mint amilyennek feltüntetik őket, ez inkább csak egy reklámfogás, amellyel minél nagyobb mennyiséget adhatnak el belőlük.

A kevesebb néha több

Azokból a termékekből vásárolj a legtöbbet, amelyek csomagolásán maximum 5 hozzávalót olvasol (vagy egyet sem, mint a zöldségek vagy gyümölcsök esetében). A leírásban lényeges, hogy ne szerepeljenek olyan adalékanyagok, amelyeknek a nevét nem tudod kimondani, vagy amelyeket még csak nem is ismersz. Ezek mind mesterségesen előállított anyagok!

Bear-grylls-olvasd-el-a-leirast

Kerüld a finomított élelmiszereket

Kerüld az olyan terméket, amelynek a fő összetevője a finomított búza (liszt), a cukor vagy a tej.

A cukor álnevek mögött rejtőzik

Mindig ellenőrizd a termékek hozzáadott cukortartalmát, és ne feledd, hogy számos álnév mögött rejtőzhet (pl. laktóz, glükóz, fruktóz stb.). 4 gramm cukor egy kávéskanálnyinak felel meg!

Bear-grylls-rejtett-cukrok-1

Ne dőlj be a reklámoknak

Válogasd meg a sokat reklámozott termékeket – ilyenek a reggeli gabonapelyhek, gyorséttermi hamburgerek, cukros üdítők és társaik. Az egészséges ételeknek nincs szükségük reklámra.

Kerüld a mesterséges ízfokozókat

Ne vásárolj olajban sült, instant, konyhakész vagy előre csomagolt készételt, mivel ezek tele vannak ízfokozókkal és felesleges adalékanyagokkal. Készre kevert ételízesítőket is csak mértékkel használj, helyettük inkább friss fűszernövényeket válassz.

Bear-grylls-friss-fuszerek

Gondolkodj, mielőtt vásárolsz

Ne vegyél olyan élelmiszert, amely azt hirdeti, hogy egynapi zöldség- és gyümölcsszükségleted adott részét képes fedezni. Ezek a termékek (pl. gyümölcs- és zöldséglevek, mirelit készételek, konzervek, kész szószok, vitaminos nyalókák stb.) jellemzően tele vannak sóval, cukrokkal, felesleges zsírokkal, és csak minimális mennyiséget tartalmaznak a valódi zöldségből és gyümölcsből.

A piacoké a jövő

Bevásárláshoz ne csak a szupermarketeket használd, hanem keresd fel a közeli piacokat, őstermelőket. Tőlük nagyobb eséllyel vásárolhatsz friss élelmiszert, általában olcsóbban, és ezzel a módszerrel környezettudatosabb is lehetsz, hiszen jóval kevesebb műanyagot és csomagolóanyagot viszel haza. Érdemes kipróbálnod a bioboltok kínálatát is, ahol nagyobb választékot találhatsz organikus élelmiszerekből, mint a szupermarketekben, így színesítheted az étrendedet.

Bear-grylls-vasarlas-piacon

Ne csak szemmagasságban keresgélj!

Egy pszichológiai trükk a boltoktól, hogy azokat a termékeket teszik váll- és szemmagasságba, amelyekből a legtöbbet akarnak eladni. És működik! Az egészségesebb élelmiszereket azonban jóval magasabban vagy épp a legalsó polcon találod, szóval legyél körültekintőbb.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük