Magyar résztvevőnek is szurkolhatunk a Bocuse d’Or európai döntőjén - A Babel Étterem egykori séfje képviseli hazánkat
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Október 15-16-án rendezik meg a Bocuse d’Or európai döntőjét, amelynek először ad otthont a Balti-tenger partján fekvő észt főváros, Tallinn.
A neves megmérettetésen hazánkat a budapesti döntő győztese, a Babel Étterem egykori séfje, Veres István képviseli. A zsűri tagjai között Széll Tamás, korábbi Bocuse d’Or Europe-győztes is szerepel.
A Saku Suurhallban rendezett kétnapos verseny célja, hogy kiválassza a tíz legjobb séfet, aki bekerül a 2021 júniusában, Lyonban tartott világdöntő mezőnyébe. A Covid-19 miatt bevezetett korlátozások hatására az idei program másképpen alakul: a tervezett 20 indulóból végül 16 ország képviselői zárt ajtók mögött mérhetik össze tudásukat, a közönség részvétele nélkül, kizárólag a szakmai zsűri jelenlétében.
„A Bocuse d’Or európai döntője az egyetlen nagy nemzetközi gasztronómiai verseny idén, amely a közösség óriási elhivatottságának köszönhetően megvalósul. Büszkék vagyunk arra, hogy részesei lehetünk az eseménynek, és hírül adhatjuk a szektor felépüléséről szóló történeteket. A S.Pellegrino a korábbi évekhez hasonlóan a Bocuse d’Or szervezettel karöltve azon dolgozik, hogy felfedezze és megünnepelje a konyhaművészet kiválóságait és a mögöttük álló innovációt. Észtország egyelőre egy kevésbé ismert szereplő a gasztronómia térképén. A helyszín kiválasztásával a Bocuse d’Or tanúbizonyságot tett az egyre gyarapodó, új kulináris örökséggel rendelkező nemzetek melletti elköteleződéséről. Megtiszteltetés számunkra, hogy támogathatjuk ezt a törekvést, és hozzájárulhatunk egy sokszínűbb és ösztönzőbb szektor megteremtéséhez” - mondta Paolo Passoni, a Sanpellegrino nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője.
Veres István képviseli Magyarországot
A hetedik alkalommal megrendezett verseny pénteki napján magyar versenyzőért is szoríthatunk: Veres István, a Babel Étterem egykori séfje februárban ért el első helyezést a budapesti döntőn, amellyel biztosította helyét az európai fordulóban. Veres István mellett számos tehetséges séf is megméretteti magát, köztük a S.Pellegrino Young Chef 2019-2021 döntőse, Alessandro Bergamo.
Fotó: Babel Budapest Facebook-oldal
A saját csapatukkal induló résztvevők kiváló képességeik mellett esztétikai érzékükkel, egyediségükkel és kreativitásukkal győzhetik meg a bírákat. A kétnapos kihívás után a zsűrire legnagyobb hatást gyakorló 10 nemzet képviselői jutnak be a végső döntőbe. A zsűriben helyet kapott Széll Tamás, Michelin-csillagos séf is, aki 2012-ben elsőként képviselte Magyarországot a rangos világverseny döntőjén, majd 2016-ban megnyerte a Bocuse d’Or Europe Budapesten rendezett kontinentális döntőjét.
A Bocuse d’Or Europe 2020 online közvetítését a FineDiningLovers digitális magazin oldalán lehet követni, amelyet a S.Pellegrino és az Acqua Panna indított a gasztronómia rajongóinak.
Cover: NurPhoto/Getty Images Hungary