Ezeket a borokat ajánljuk őszre - A könnyed, gyümölcsös vörös a legjobb választás
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Senki nem panaszkodhat a szeptemberre, a sok napsütés bőven engedte még a szabadtéri programokon való részvételt. De az egyre hűvösödő idő így októberben bekerget minket a szobába, ahol a jeges rozéfröccs helyett már inkább egy-egy könnyedebb vörösbort veszünk a kezünkbe.
Szerencsére nem kell egyből a másik véglethez nyúlni, a testesebb, magasabb alkoholú fehér- és a nagyobb tannintartalmú, hordós vörösborokkal még kivárhatók az igazán hideg esték.
Az olyan fajták, mint például a pinot noir, a kadarka, a portugieser, a zweigelt, a kékfrankos és a merlot pont passzolnak a vénasszonyok nyarához. Ezek a borok jellemzően moderált alkohollal rendelkeznek, a piros és a fekete bogyós gyümölcsök mellett akár a hordós érlelésből, akár a fajtából eredő fűszeresség kíséri őket, és a tannintartalmuk is visszafogottabb.
Ha kedved tartja, akár el is látogathatsz ősszel a borvidékekre, hogy személyesen is megkóstolhasd ezeket a borokat. Bejelentkezhetsz pincészetekhez, vagy csatlakozhatsz a szüreti programokhoz.
Az őszi ételek mellé is jól illenek ezek a fajták. A zöldséges raguk, a céklával, gombával készülő ételek, a sült gyökérzöldségek, a csirke- vagy harcsapaprikás, a sült camembert vagy a bárányételek mind-mind a könnyedebb vörösborokat kedvelik.
Günzer Lezser Portugieser 2018
A villányi családi birtok 25 hektár saját ültetvénnyel rendelkezik Villány kiemelkedő dűlőiben. A szőlőik között megtalálhatóak könnyed és gyümölcsös borokat adó fajták, mint a kadarka, a pinot noir és a portugieser. Ez utóbbi nem véletlenül viseli a Lezser nevet, amely egyébként egy egész borcsaládot jelöl. Itt a könnyedség és a jól ihatóság a cél. A fajta igazi villányi, a bor pedig sok erdei bogyós gyümölccsel, szilvával és egyedi fűszeres jelleggel ajándékozza meg a kóstolókat.
Eszterházy Károly Egyetem Szőlőbirtoka Pinot Noir Superior 2017
Talán kevesen tudják, hogy az egri egyetemen komoly kutatások folynak a szőlőtőkékkel, elfeledett fajtákkal, különböző klónokkal, nemesítésekkel kapcsolatban. A szőlész-borász szakos hallgatók gyakorlati képzése is itt zajlik, de a szőlőbirtok úgy is működik, mint egy hagyományos pincészet, a borai pedig akár meg is vásárolhatóak. Ezt a pinot noirt 2 évig érlelték nagy hordóban, emiatt még fűszeresebb a jellege. Az áfonyás, fekete cseresznyés aromák mellett vaníliát érezni a kortyban. Kicsit sűrűbb a textúrája, de épp ezért bárányhoz vagy vadszárnyasok mellé ajánlott fogyasztani.
Fotó: Szántó György
Bott Frigyes Faricka Kékfrankos 2018
A szlovákiai Muzslán találhatóak Bott Frigyesék szőlőterületei. A természetességre törekvés már a szőlőművelésben is megjelenik, emellett a borok is ennek a szemléletnek a jegyében készülnek. A komoly hazai és külföldi rajongótáborral rendelkező borászat évről évre izgalmas és egyedi stílusú tételekkel kápráztatja el a borkedvelőket. A dűlős, prémium kékfrankosuk sötét bogyós gyümölcsökkel, gránátalmával, fűszerekkel és ásványossággal van tele. Kifinomult, strukturált tétel, bársonyos tanninokkal.
Cover, első belső fotó: Getty Images