Milyen borokat rejtenek a különböző palackformák? A bordói borosüveg a legismertebb

borospalackcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha borról beszélünk, nemcsak a szőlőfajták, a címkék vagy a stílusok változatosak, hanem a csomagolás egy fontos része is: a palack.

Vannak klasszikus formák, de találkozni egészen egyedi megoldásokkal is a polcokon. Ezek néha segítenek eligazodni, néha pedig a figyelemfelkeltés a céljuk.

Burgundi palack

Mint a legtöbb boros témánál, itt is a franciákkal kell kezdeni. A klasszikus palackformák már a nevükben is a francia borvidékeket idézik. Az egyik ilyen az úgynevezett „burgundi”. Ebbe a kerekebb formával és magas nyakkal bíró üvegbe kerülnek - nem meglepő módon - a burgundiai borvidék szőlőfajtái, a chardonnay és a pinot noir, de legtöbbször a syrah-k és a grenache-ok is. Ha egy borász a burgundi stílust célozza meg a boraival, akkor ezt fogja választani.

borospalack2

Bordeaux-i palack

A másik tipikus fajta egy másik francia borvidékhez kötődik, a bordeaux-ihoz. Ebbe a hengeres, magasabb vállú palackba a helyi merlot-t, cabernet sauvignont, cabernet franc-t, ezek házasítását és a sauvignon blanc-t töltik. De ez az a forma is, ami a legelterjedtebb az egész világon.

Elzászi palack

Az elzászi palackot, vagy ahogy általában hívják, a rajnait, könnyű felismerni. Vékony üveg hosszú, kecses nyakrésszel. Közkeletű nevét onnan kapta, hogy az elzászi területek fő szőlőfajtája a rajnai rizling, így legtöbbször ez kerül bele. Míg a francia területeken barnás, a német részen inkább zöldes a színe. Ha nem rajnai, akkor hasonló stílusú, magasabb savú borokra számíts egy ilyen palack vásárlásakor.

borospalack

Egyéb palackformák: pezsgős, portói, chiantis üveg

A pezsgők, proseccók, cavák esetében egy, a burgundi formájához hasonló, de annál vastagabb falú palackról beszélünk, ami képes ellenállni a benne lévő nyomásnak. Emellett egyből feltűnik bármilyen bolt polcán, hogy abban buborékos ital van, így könnyítve meg a jellegzetes formával a vásárló dolgát.

Természetesen ezek csak a legtipikusabb formák, hiszen ezeken belül is vannak különböző variációk; ott vannak még a portóiak és a desszertborok eltérő palackjai, a dél-amerikai pincészetek nehezebb, rövid nyakú üvegei, de van saját palackja például Provence-nak is. Mindenki szeme előtt egyből megjelenik a chiantis üveg formája, ha említik, és itthon is találkozhatsz már a Tokaji, az Egri vagy éppen a Szekszárdi borvidék egyedi formáival.

borospalack3

KÁLI BALÁZS Tramini 2019

Szentbékkálla gyönyörű része a Balaton-felvidéknek, Káli Balázs családja pedig már évtizedek óta foglalkozik itt szőlőműveléssel. Balázs 2009-ben vette át édesapjától a stafétát, aki azóta traktorozik, a többi munkát pedig Balázs végzi a saját elképzelései szerint. A természetességre törekszik a technológia helyett, ami rendkívüli tudatosságban nyilvánul meg. Ez a száraz tramini rajnais palackba került, tele barackkal és kamillával, a fajtára jellemző fűszerességgel. Az öreg tőkéknek és a teljesen érett fürtöknek köszönhetően egy tartalmasabb, gazdagabb borként kerül a pohárba.

Káli fotó Bortársaság

Fotó: Bortársaság

VILLA TOLNAY Tenger Cuvée 2018

A Csobánc-hegyi pincészet központját úgy vette meg az alapító Philipp Oser, hogy akkor még nem tudott a ház híres lakójáról. A második világháború idején nem más, mint Tolnay Klári lakott itt, így kapta a borászat a Villa Tolnay nevet. Hűvösebb területnek számítanak az itteni dűlők, amelyek az eleven savakat és a borok vibrálását adják. A négy szőlőfajtából és a birtok legjobb hordóiból összeválogatott házasítás felét a chardonnay teszi ki, ezért sem csoda, hogy burgundi palackba került. Fehér húsú gyümölcsöket, fehér virágokat érezni benne, mellette édes citrus, mandula, finom sósság. Összetett és izgalmas bor, igazi francia eleganciával.

villatolnay

Fotó: Bortársaság

LÉGLI Merlot 2019

A balatonboglári 34 hektáros birtokot Légli Ottó vezeti, aki kertész végzettséggel kötött ki a szőlők és a borkészítés mellett. Ismert és elismert dél-balatoni dűlőkön találhatóak a területei, a Banyászón, a Landordon, a János-hegyen és a Gesztenyésen, méghozzá nagyrészt fehér fajták. Felszívódó szereket nem használnak, törekszenek a természetközeli állapotra. A merlot-juk bordeaux-i palackba került, az érett piros bogyós gyümölcsök, málna és cseresznye mellett édesfűszereket érezni benne. Magasabb alkoholtartalmú, gazdag, nagyobb testű bor, ami pont passzol az ilyen hűvös tavaszi estékhez.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon