Soknak vagy kevésnek érzel egy üveg bort? Válassz 3 decis vagy 1,5 literes palackot

boros5
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A legtöbben, akik boroznak, a hagyományos 0,75 literes palackokkal találkoznak nap mint nap a boltok, borkereskedések polcain. De ahogyan általában a borok világa, ez is színesebb, mint elsőre gondolnád.

Régen a borokat nagy fa- és cserépedényekben tárolták és szállították, csupán a 18. századtól kerültek a jóval könnyebb üvegekbe, amelyek akkor természetesen még nem a gyártósorokról kerültek le, hanem az üvegfúvó műhelyekben készültek.

Városi legenda vagy sem, állítólag egy szuszra nagyjából 0,75-ös méretet tudtak fújni a mesterek, innen ez az űrtartalom. A körülbelüliség azonban egy idő után már nem felelt meg, így ezt a klasszikusnak számító üveget az Egyesült Államokban 1972-ben, Európában pedig 1973-ban szabványosították. A 750 milliliteres alapméret osztásával, illetve szorzásával még számos palackméret létezik, bár ezeknek csupán töredéke kerül aztán a fogyasztókhoz.

boros2

Mivel találkozik az átlagos borfogyasztó?

Egy-egy színház, koncert vagy operalátogatás esetén vagy a repülők fedélzetén a kis, 2 dl-es palackokkal, például Hungaria Extra Dry-jal vagy Törley-vel már találkozhatott a borfogyasztó. A 0,75 literes palack mindenütt ott figyel, és néha egy-egy 1,5 literes, úgynevezett magnum palack is eléd kerülhet. Ez nagyobb társaság vagy ünnepek esetén praktikus választás lehet. A magnum palackba töltött pezsgők és borok máshogy érnek, így érdemes ezeket több időre eltenni, mint kisebb társaikat.

Ha egy tokaji aszút veszel, akkor félliteres üveget kapsz, de az édes borok a világ más borvidékein is általában ekkora palackokba kerülnek. A legújabb trend pedig reméljük, hamarosan itthon is jó fogadtatásra talál: a 0,375 literes split vagy demi palackok szinte az éttermeknek lettek kitalálva, főleg pezsgőfronton. Ha egy vacsora vagy pláne ebéd alkalmával az egy üveg soknak tűnne, vagy mást is kóstolnál még, ami jobban passzol a főételedhez, akkor sem kell lemondani a pezsgőzés élményéről.

boros3

A fentieken kívül még többféle változata is van a palackoknak:

  • Jeroboam: 3 liter = 4 palack
  • Réhoboam = 4,5 liter = 6 palack
  • Mathusalem: 6 liter = 8 palack
  • Salmanazar: 9 liter = 12 palack
  • Balthazar: 12 liter = 16 palack
  • Nabuchodonosor: 15 liter = 20 palack
  • Salomon: 18 liter= 24 palack
  • Sovereign: 26,25 liter = 35 palack
  • Primat: 27 liter = 36 palack
  • Melchizedek: 30 liter = 40 palack

Szent Donát 5BAR Brut Nature pezsgő

Az ökológiai gazdálkodással működő csopaki birtoktól már kóstolhattál pezsgőket, az 5BAR azonban egy egészen új élménnyel ajándékoz meg: a furmintból és olaszrizlingből, tradicionális eljárással készült pezsgő degorzsálás nélkül, szűretlenül került a kis, 0,375 literes palackokba. Opálos színű, ízében frissítő citruslé, lime, pomelo, grépfrút. A savak feszesek, a buborékok aprók, a korty kirobbanó, szikrázó. Ahogy elfogy, már nyúlsz is a következő palack után.

Szent Donát.png

Frittmann Olívia 2020

A kunsági családi pincészet a hagyományos, 0,75 literes palackokkal dolgozik. Ebbe került egyik újdonságuk is, az Irsai Olivér és a generosa házasítása, ami az Olívia nevet kapta. A halvány aranyszínű bor illatában és ízében sárga húsú gyümölcsöket érezni, a barack és a körte mellett némi vanília és friss zöldfűszeresség mutatkozik a kortyban. Könnyed, intenzív ízű és kedves tétel, amit elkortyolgathatsz egy jó könyv mellett, vagy magaddal viheted egy piknikre.

Frittmann fotó Kőrösi Tamás.png

Fotó: Kőrösi Tamás

Ruppert Villányi Franc 2015 Magnum

A Villányi borvidéken található Ruppert Pince a 1,5 literes magnum palackot választotta arra, hogy a borvidék emblematikus márkáját, a Villányi Franc-t beletöltse. Ezekben a palackokban a nagy, komoly vörösborok szépen érnek és új mélységgel gazdagodnak. A borban érett meggyet és szilvát érezni, mellette édesfűszereket és ásványosságot. A korty gazdag és mély, a tanninok selymesek. Egy ünnepi alkalomra érdemes kibontani, akár egy hozzá párosított vacsora mellé.

Ruppert fotó Bortársaság.png

Fotó: Bortársaság

Cover és első két fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük