Ilyen borokkal készülj húsvétra: más illik a sonka, más a saláta mellé

husveti-asztal
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mivel húsvétkor már a tavasznak örülhetünk, jellemző, hogy olyan fogásokat és persze borokat választunk, amelyek frissek, üdék.

A családi ünnepek mindig komoly készülődéssel járnak: tervezés, szervezés, bevásárlás, főzés, annál több a tennivaló, minél több a látogató. Érdemes a menü és a vendégváró falatok megtervezése mellett a borok beszerzésére is időben gondolni.

Válassz a tavaszhoz illő, új évjáratú tételeket, vásárolj pár palack gyöngyöző- és habzóbort vagy pezsgőt, és az illatos szőlőfajták, pink rozék is nagy sikernek fognak örvendeni a vendégek körében. Ezek a könnyed, illatos borok tényleg elhozzák a tavaszi hangulatot. Az illatos fajták, például az Irsai Olivér, a cserszegi fűszeres vagy a muskotály remekül fognak passzolni a friss zöldségekből készített salátákhoz, amikbe uborka, fejes saláta és retek kerül. 

Sonka mellé

Ha a sonka mellé keresel bort, vedd figyelembe, hogy alapvetően sós és füstölt ízekkel találkozol majd a tányéron. Érdemes egy közepes testű és alkoholú fehérbort választani, amelyben a savak kiegyensúlyozzák a hús erőteljes ízét és zsírosságát. Ez lehet például egy dűlőszelektált balatoni olaszrizling, egy rajnai rizling, egy furmint vagy egy superior egri csillag. Ha mindenképpen vörösborban gondolkodsz, akkor válassz egy pinot noirt vagy kékfrankost, egy könnyedebb szekszárdi bikavért vagy akár egy villányi franc-t.

sonka

François President Rosé Brut

Pinot noirból készült érett és intenzíven gyümölcsös illatú pezsgő, amelyben málnát, cseresznyét és szedret érezni, mellettük pedig megjelenik a finom élesztős karakter. Jellemző rá a lendületesség, a finom savtartalom és az ízek harmóniája. A néhány gramm maradék cukor igazán szerethetővé teszi a kortyot. Tökéletes aperitifnek, amivel a vendégeket kínálhatod, de remekül illik halas előételek vagy például kaszinótojás mellé.

François.png

Homola Sáfránkert Olaszrizling 2021

Gyerekkori kötődés, a vitorlázómúlt, valamint a borkészítés iránti szenvedély vezette arra Homola Szabolcsot, hogy a Balaton-felvidéken kezdjen borászkodni. A bájos kis település, Paloznak lett a birtok központja, ahonnan egyébként csodálatos kilátás nyílik a szőlőtőkék mellől a tóra. A Sáfránkert a borászat dűlőválogatott, nagyhordós érlelésű fehérbora. Vonzó gyümölcsös illat, citrusok és fehér húsú körte a kortyban. Elegáns hordóhasználat jellemzi, a korty végén a dűlőre jellemző minerális sóssággal. A húsvéti sonka mellé válaszd.

Homola.png

Kvaszinger Sweet Szamorodni 2021

A Kvaszingerek több generáció óta foglalkoznak szőlőtermesztéssel és borászattal Tokaj-Hegyalján. Elődeik még az 1800-as évek elején érkeztek az országba a volt Poroszország területéről, így impozáns múltat tudhat magáénak a család. Ma 8,5 hektáron gazdálkodnak, és persze tradicionális tokaji borokat is készítenek a dűlőkről, például szamorodnit. Gazdag illatában birset, kamillát, barackot és mézet érezni. Selymes textúra és az aromák gazdagsága jellemzi. Magában is kiválthatja a desszertet, de gyümölcsös édességek mellé is kiváló.

Kvaszinger.png

Cover és első fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük