A Candida-diéta alapjai: ezeket az ételeket kerüld

candida-dieta
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A Candida-diéta, miként azt a neve is jelzi, a Candida gomba szervezetben való egyensúlyának helyreállítását célozza meg.

A Candida gomba természetesen is előfordul a szervezetben, és a tévhittel ellentétben nem betegít meg minket, csupán a bennünk bujkáló betegségeket erősíti fel. Egészen addig egyensúlyban marad, amíg a testfolyadékaink pH-értéke el nem tolódik a lúgos bázis irányából a savas felé. Sajnos ugyanis, míg a lúgos környezetben a Candidának esze ágában sincs túlszaporodni, addig ugyanez már nem mondható el akkor, ha a Ph-érték felborul és savassá válik. Ez ugyanis egyfajta katalizátor a Candida gomba számára.

Mi a célja a Candida-diétának?

A diéta célja egyértelműen az, hogy a savassá vált pH-értéket visszaállítsa a megfelelő, lúgos pH-értékre. Ez pedig úgy érhető el, ha megfelelő táplálkozással drasztikusan visszaszorítod azokat a folyamatokat, amelyek savas táptalajt biztosítanak a gombák szaporodása számára. 

Mi okozza a Candida-fertőzést?

A Candida-fertőzést főként a minket érő élettani hatások, a különböző immungyenge állapotok, betegségek, a stressz és persze számos élelmiszer túlzott fogyasztása vagy ezek kombinációja is okozza, amelyek külön és együtt is képesek felborítani a szervezet természetes egyensúlyát.

Candida-faradtsag

Emellett a hormonális változások, a fogamzásgátló készítmények szedése és az antibiotikumos kezelések is nagyban szerepet játszanak abban, hogy a szervezetben jelen lévő Candida Albicans gomba túlszaporodik, és végül különböző, főként nőgyógyászati problémákat okoz. 

A legalattomosabb mind közül az antibiotikumkúra, amelyben egy igazi kettősség bújik meg: amellett, hogy kezeli az alapbetegséget, ezzel párhuzamosan sajnos a hasznos mikroorganizmusokat is megtizedeli, amelyek megakadályozzák a gombák szervezetben való túlszaporodását. És ha mindez még nem lenne elég, a legyengült immunrendszer, a diabétesz és a különböző bélbetegségek is csak még sebezhetőbbé és fogékonyabbá teszik a szervezetet a Candida gomba fertőzéssel szemben. 

Mit szabad, és mit nem?

A diéta lényege, hogy teljesen élesztőmentes, ráadásul a szénhidrátbevitel is korlátozás alá esik benne. Sajnos, vagy sem, de ebben a diétában minden olyan alapanyagot meg kell vonni a szervezettől, ami táplálékot biztosít a gombák túlszaporodásához. Igen, ez sajnos sok lemondással jár, és betartani sem könnyű, de ha valaki 2-3 hétig becsülettel csinálja, azért a szervezete többszörösen is hálás lesz. 

candida-dieta

Tiltott „gyümölcsök”

Nem rövid a lista, és bizonyára több pontjánál is felkiált majd egy belső hang, hogy ilyen nincs, nem lehet, hogy ezeket ezután nem fogom megenni?! És igen, amikor az embernek olyan dolgokról kell lemondania, mint a cukor, a glutén, az alkohol, a koffein, a laktózt nagy mennyiségben tartalmazó élelmiszerek, a keményítőtartalmú zöldségek, a gomba, a sárgarépa és társaik, vagy hogy ezek még véletlenül sem kerülhetnek kapcsolatba élesztővel, liszttel és kovásszal, az már tényleg megér egy segélykiáltást.

Azonban, ha valaki tényleg elhatározza, hogy márpedig nem szeretné, hogy gyógyszerek segítségével kelljen megszabadulnia a Candida-fertőzéstől, vagy hogy az rendszeresen visszatérjen, és megkeserítse a mindennapjait, akkor igenis érdemes a természetes utat választani.

candida-dieta

Első lépések

Aki már próbálta ezt a diétát, az tudja, hogy igazából csak az első egy hét megterhelő, amíg kitalálsz egy olyan étrendet, amelyben a fentebb felsorolt alapanyagok nem szerepelnek, mégsem válik ingerszegénnyé és unalmassá. Ami fontos, hogy bár a diétát szigorúan érdemes követni, annyi könnyítés azért van benne, hogy nem kell minden tiltott dolgot drasztikusan, egyik napról a másikra kiiktatni az életedből. Teljesen jó úgy is, ha lépésenként vagy ételcsoportonként kezdesz el leszokni róluk. Szerencsére ez a diéta nem olyan, amit hónapokig kell csinálni, elegendő 2-3 hétig is, és félévente, évente kúraszerűen megismételni. 

Bár ez a fajta életmódváltás alapjaiban borítja fel az étkezések fogásait – hiszen míg előtte valaki a reggelt egy omlós kakaós csigával kezdte vagy egy finom szendviccsel, addig ezután maximum a puffasztott rizsre vagy a gluténmentes Abonettre fog ráfanyalodni –, nem kell tőle megijedni, mert mindenben meg lehet találni az ehető és szerethető ízeket. 

Az étrend azonban csak az egyik lépése a sikeres diétának, hiszen mentálisan is össze kell szednie magát az embernek. A stressz helyett meg kell nyugtatnod a lelkedet, hiszen utóbbi is csak tovább fokozza a gombák túlszaporodását a szervezetben. 

joga

A lelki béke helyreállításához jó döntés lehet például a jógázás vagy a futás, ami levezeti a felgyülemlett feszültséget és segít a mentális egyensúly helyreállításában.

Lúgosítás és méregtelenítés

A Candida a legnagyobb mennyiségben a bélflórában van jelen, így annak egészségi állapotát a probiotikumok és a prebiotikumok segítségével tudod rendbe hozni, doppingolni. A prebiotikumok ugyanis segítenek elszaporítani a jó baktériumokat, amelyek ellensúlyozni tudják a rosszakat, és ezzel helyreállhat a bélflóra egyensúlya.

Igyál sok vizet!

A méregtelenítés egyik alapfeltétele a megfelelő folyadékbevitel, ami naponta minimum 3 liter vizet jelent. 

Candida-viz

Gyógytea és társaik

A kandidázis kezeléseként természetesen alkalmazhatsz gyógyteákat is. A gyógynövényboltokban léteznek célzott Candida teakeverékek, de ha olyat keresel, ami még iható is, akkor érdemes egy tasak Lapacho teát venni. Ez utóbbi képes ugyanis megszüntetni egyes nem kívánt baktériumok és gombák jelenlétét a szervezetben, emellett az immunrendszert is erősíti. Emellett sokan esküsznek az olajfa kivonatára is, amelynek fő hatóanyaga az úgynevezett Oleuropein, ami egy igen erős vírusirtó, Candida-ellenes tulajdonsággal.

Fotók forrása: Getty Images 

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon