![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mi az a Casu Marzu? A világ legveszélyesebb sajtjaként hivatkoznak rá
![cmcover](https://kep.index.hu/1/0/3813/38134/381340/38134059_2909561_5d66a5f3293aa7b3a81df33c5d54c27d_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Szardínia szigetén egy nagyon különleges sajtért rajonganak a helyiek, a Casu Marzut csak az igazán bátrak merik megkóstolni.
Az olasz sajtok világhírűek, ott van például a juhtejből készült kemény sajt, a pecorino, a lágy és tejszínes provolone, a markáns parmezán, a pizza lelke, a mozzarella, a túróhoz hasonló ricotta és még bőven lehetne sorolni a finom olasz sajtokat.
A Casu Marzu kilóg a sorból, nem a zamata miatt vívta ki az ismertséget, hanem az előállításának köszönhetően, ugyanis lárvák hemzsegnek a sajtban. A kóstolását nemcsak azért hagyják ki sokan, mert a fogyasztásához gusztus kell, hanem mert veszélyes is, hiszen parazitával fertőzött a tejtermék. A sajt 2009-ben a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, azóta a világ legveszélyesebb sajtjaként tartják számon.
![cmct](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3813/38134/381342/38134267_856b17f8c03e2f2d3636c19aeb3fc9df_wm.jpg)
A helyiek kulináris finomságként tekintenek a veszélyes sajtra
A Casu Marzu magyarul annyit jelent, rothadó sajt. A bizarr sajt kulináris különlegességnek számít. A készítése során a juhsajtot meleg, nedves helyre teszik, hogy az úgynevezett "sajtlegyek" meglátogassák és petéket helyezzenek el benne: ezek a sajtban fejlődnek ki, majd elkezdik azt lakmározni. Ahogy a lárvák átrágják magukat rajta, felpuhítják az érlelt sajtot, ennek köszönhetően megváltozik a sajt íze és textúrája is, nagyon aromás, órákig tartó utóízről számolnak be a kóstolók.
![cmct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3813/38134/381342/38134239_855c54be051665e3b1a89e51e25292fd_wm.jpg)
A helyiek kenyérre kenve, jófajta borral szeretik fogyasztani. A fogyasztása során a sajt tetejét felnyitják, ugyanis a felső réteget a lárvák békén hagyják, viszont jól szemügyre lehet venni a krémes rétegben mozgó lárvákat.
A szardíniaiak úgy tartják, hogy abból a sajtból már nem szabad enni, amelyben nem élnek a kukacok, mivel az azt jelenti, hogy megromlott. Mégis, ha valaki megkóstolná, de undorodik a mocorgó lárváktól, van megoldás. Két technikát alkalmaznak: a sajtot beteszik a hűtőbe, így a lárvák elpusztulnak, de a sajt minősége nem változik. A másik megoldás, ha a sajtot nejlonzacskóba csomagolják, így a lárvák az oxigénhiány következtében elkezdenek kiugrálni belőle, ezt a műveletet pattogó hang kíséri - ha a hang megszűnik, a lárvák elpusztultak, a tetemeket ki lehet szedegetni a sajtból, aztán, ha még mindig bírja az ember gyomra, kenheti is a kenyérre a Casu Marzut.
A sajt kóstolásánál a legnagyobb veszélyt az jelentheti, hogy nem minden nyű pusztul el a rágás és az emésztés során, amelyek a bélrendszerbe kerülhetnek. Habár extra ritka ez az eset, mégis illegális a sajt kereskedelmi forgalomba hozatala. A fogyasztás során arra is figyelni kell, hogy a lárvák, ha veszélyt éreznek, akár 15 centi magasra is kiugorhatnak a sajtból.
A világon más furcsa ételek is vannak, a kínaiak fecskefészeklevese az ínyencek és vastag pénztárcájúak számára ajánlott.
Fotók: Getty Images