Mi az a Casu Marzu? A világ legveszélyesebb sajtjaként hivatkoznak rá

cmcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Szardínia szigetén egy nagyon különleges sajtért rajonganak a helyiek, a Casu Marzut csak az igazán bátrak merik megkóstolni.

Az olasz sajtok világhírűek, ott van például a juhtejből készült kemény sajt, a pecorino, a lágy és tejszínes provolone, a markáns parmezán, a pizza lelke, a mozzarella, a túróhoz hasonló ricotta és még bőven lehetne sorolni a finom olasz sajtokat.

A Casu Marzu kilóg a sorból, nem a zamata miatt vívta ki az ismertséget, hanem az előállításának köszönhetően, ugyanis lárvák hemzsegnek a sajtban. A kóstolását nemcsak azért hagyják ki sokan, mert a fogyasztásához gusztus kell, hanem mert veszélyes is, hiszen parazitával fertőzött a tejtermék. A sajt 2009-ben a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, azóta a világ legveszélyesebb sajtjaként tartják számon.

cmct

A helyiek kulináris finomságként tekintenek a veszélyes sajtra

A Casu Marzu magyarul annyit jelent, rothadó sajt. A bizarr sajt kulináris különlegességnek számít. A készítése során a juhsajtot meleg, nedves helyre teszik, hogy az úgynevezett "sajtlegyek" meglátogassák és petéket helyezzenek el benne: ezek a sajtban fejlődnek ki, majd elkezdik azt lakmározni. Ahogy a lárvák átrágják magukat rajta, felpuhítják az érlelt sajtot, ennek köszönhetően megváltozik a sajt íze és textúrája is, nagyon aromás, órákig tartó utóízről számolnak be a kóstolók.

cmct2

A helyiek kenyérre kenve, jófajta borral szeretik fogyasztani. A fogyasztása során a sajt tetejét felnyitják, ugyanis a felső réteget a lárvák békén hagyják, viszont jól szemügyre lehet venni a krémes rétegben mozgó lárvákat.

A szardíniaiak úgy tartják, hogy abból a sajtból már nem szabad enni, amelyben nem élnek a kukacok, mivel az azt jelenti, hogy megromlott. Mégis, ha valaki megkóstolná, de undorodik a mocorgó lárváktól, van megoldás. Két technikát alkalmaznak: a sajtot beteszik a hűtőbe, így a lárvák elpusztulnak, de a sajt minősége nem változik. A másik megoldás, ha a sajtot nejlonzacskóba csomagolják, így a lárvák az oxigénhiány következtében elkezdenek kiugrálni belőle, ezt a műveletet pattogó hang kíséri - ha a hang megszűnik, a lárvák elpusztultak, a tetemeket ki lehet szedegetni a sajtból, aztán, ha még mindig bírja az ember gyomra, kenheti is a kenyérre a Casu Marzut.

A sajt kóstolásánál a legnagyobb veszélyt az jelentheti, hogy nem minden nyű pusztul el a rágás és az emésztés során, amelyek a bélrendszerbe kerülhetnek. Habár extra ritka ez az eset, mégis illegális a sajt kereskedelmi forgalomba hozatala. A fogyasztás során arra is figyelni kell, hogy a lárvák, ha veszélyt éreznek, akár 15 centi magasra is kiugorhatnak a sajtból.

A világon más furcsa ételek is vannak, a kínaiak fecskefészeklevese az ínyencek és vastag pénztárcájúak számára ajánlott.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük