Fánkrajongók, figyelem! Megnyílt az első kézműves amerikai fánkozó, a Cream Donuts and Shakes

fánkimánkikák cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kalóriák ide vagy oda, a színes cukormázas fánkok iránti rajongás töretlen, ezt az igényt hivatott kielégíteni Budapest legújabb sütizője, a Cream.

A fánksütést a legtöbben a farsangi időszakhoz kötik, illetve a zsidó örömünnepen, hanukakor is tradicionális étel ez az olajban sült édesség. A fánknak is megvan a kultúrája, országonként eltérő a készítési módja, szinte minden nemzetnek van saját receptje erre az édességre. A spanyoloknál a churros, amelyet csokiszósszal kínálnak, a belga fánk tésztájába pedig sört gyúrnak. 

A fánkokban egy biztosan közös, édesek és vagy lekvárral, vagy valamilyen szósszal a legfinomabbak. A hagyományos szalagos fánk elképzelhetetlen baracklekvár nélkül, és a porcukor sem maradhat le a tetejéről. Az édes vonal még mindig fokozható, hiszen a tésztára kerülhet cukormáz, ahogy az amerikai fánkok esetében is.

Ha ennek a fajta édességnek vagy a szerelmese, akkor jó hírünk van, mostantól eredeti, kézzel készült és nem gyorsfagyasztott amerikai fánkokat ehetsz Budapesten is. A Cream Donuts and Shakes, a főváros első kézműves amerikai fánkozója ezt az élményt kínálja, és annyi bizonyos, hogy itt a fogyókúrádat fel kell függesztened egy időre.

rózsaszín és cukormáz belső

Rózsaszín és cukormáz minden mennyiségben

Már az üzlet kialakításán is látszik, hogy egy lányos anyuka biztos nem tud majd csak úgy elsétálni az üzlet előtt, de a belvárosban található fánkozó kiváló helyszín lesz barátnőknek is egy beszélgetős délutánhoz. A tulajdonos, Alex Hemingway nem bízta a dizájnt a véletlenre, a Kaliforniából származó, de már 20 éve Magyarországon élő étterem-tulajdonos 3 kamasz gyereke kívánságát teljesítette a budapesti fánkozó megnyitásával. 

méhecskés fánk beslő

Egyéves fejlesztés, színpompás fánkok

A recepteket több mint egy évig fejlesztették, hogy a végén a tökéletes amerikai fánkélményt alkossák meg. A fánkok mindennap frissen készülnek egy közeli cukrászdában, a levegős tésztától egészen az egyedi díszítésig mindent kézzel készítenek. Utóbbira nagyon nagy hangsúlyt fektetnek, már az egyszerű mázas fajták is elképesztő színekben pompáznak, de a díszített daraboktól biztosan le fog esni az állad. Az egyszerűbb darabok 650 forintba, a különlegesebbek pedig 1000 forintba kerülnek, de ezek az édességek akkorák, hogy utána egy jó ideig nem fogsz cukrosat kívánni.

Mint már említettem, ha ide belépsz, ne gondolj a mérlegre és a lelkiismeret-furdalásra, inkább élvezd az ízeket. A kérdésre, miszerint esetleg lesz-e cukormentes, avagy csökkentett változat, épp ezért is volt csak egy mosoly a válasz, hiszen ezeknek a fánkoknak pont az édes íz és a bűnös élvezet a lényegük, én mindenesetre aznap este egy kemény edzésen és egy rúdtáncórán próbáltam enyhíteni a lelkiismeret-furdalásomon. A fánk tésztája elképesztően levegős, így egy pillanatra az lehet az érzésed, hogy alig ettél valamit, de aztán beüt a cukor, és ez az illúzió is szertefoszlik. 

hello kitty belső

A bőség zavara

A választék tényleg bőséges, 25-féle fánkot készítenek, ebből 10-15 fajtát vehetsz meg a boltban, de még így is nehéz a választás. Ezenkívül lesznek tematikus fánkok és izgalmas ízek is. A díszített fánkoknál már ránézésre tudhatod, milyen ízre számíts. A kedvencem a méhecskés, virágos, igazi tavaszi hangulatot árasztó süti volt, amelybe amikor beleharaptam, egy pillanatra elhittem, hogy tényleg itt a tavasz, pedig csak éppenhogy átlépte a nullát a hőmérő higanyszála. Ebbe a fánkba mézes tölteléket tettek.

A kislányok kedvence egyértelműen a Hello Kitty-s, csokival töltött fánk lesz, de a legviccesebb az úgynevezett Piggycorn volt, amely nevéből adódóan egy malac és egy unikornis keveréke, mindezt arany szarvval és elképesztően rózsaszín külsővel tették még vonzóbbá. Ha már Amerika, akkor az oreós fánk sem maradhat ki a kínálatból a tetején ropogós keksszel és vaníliakrémmel.

piggycorn belső

A rózsaszín egyébként is mindenhol visszaköszön az üzletben, a neonfeliratok, a lufis falfestmények, az elviteles dobozok, de még a szállítóautó is mind élénk pinkszínű. A belső vendégtér viszonylag pici, de az elhelyezkedéséből adódóan, ha beköszönt végre a jó idő, a teraszon 300 ember is le fog tudni majd ülni és hódolni az édes élvezetnek. 

Nem milk-, hanem creamshake

Ha nem elég a fánk, akkor teljesen újfajta shake-eket is kóstolhatsz a Creamben. Ezek az úgynevezett creamshake-ek már a kinézetük alapján is beillenek egy furcsa főétkezésnek, a fagylaltalapba a gumicukortól kezdve a fánkon át minden kerülhet, a tetejéről pedig nem hiányozhat a tejszínhab. Szemfüles voltam, mert a tejszínhab cukormentes volt, de ebben a helyzetben ez inkább csak a lelkiismeret-furdalásomat csökkentette. A shake-ek ára viszonylag magas, 3000 forint egy ilyen csoda, de szerintem ezek inkább kétszemélyes adagok. Öt típust kóstolhatsz egyelőre, de később lesznek még különleges ízek.

Ha ezek után még sósra is vágysz, akkor bagelek is lesznek a kínálatban, hiszen anélkül nincs amerikai életérzés. 

Cím: 1075 Károly krt. 1.

Fotók: Bódis Krisztián

Ezt is szeretjük