Magyar vállalkozás sikerterméke a felnőtt szörp: mi is kipróbáltuk

cselescover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A Cseles, avagy a felnőtt szörp egyre népszerűbb ital, nem véletlenül: annyira friss, könnyed és üdítő, hogy itatja magát, de azért csak óvatosan vele, mert tényleg nagyon cseles.

Az RTL-en futó Cápák között című műsorban sokan kapták fel a fejüket a Cselesre, a felnőtt szörpre, amit Marton Bálint és Varga Dávid prezentált a befektetőjelöltek előtt. 

A két fiatal alapító pitch-e után Lakatos István és Balogh Levente igent mondott a befektetésre, ezután pedig hamar még jobban bepörgött az üzlet, és sorra csörgött Dávidék telefonja, nagy számban adták el a Cseleseket országosan. A különleges ital már olyan ikonikus helyeken is a menün szerepel, mint a Budapest Park, a Savoyai terasz vagy épp a Grund – a srácok egy TikTok-csatornát is indítottak, hogy bemutassák a budapesti legendás vendéglátóhelyeket, na és persze friss híreket adjanak a brandről is.

cseles

Mitől lesz felnőtt a szörp?

A felnőtt szörp ötlete egészen váratlanul érkezett. 

„Csepelen az ablakkereteinket csiszoltuk, amikor elfogyott a citromos sörünk. Szerettünk volna valami laza, gyümölcsös, alkoholos italt fogyasztani, és mivel volt vodka és szörp a hűtőben, összeöntöttük. Nagyon kiérződött a vodka íze, és inkább cukros volt, mint ízes, de éreztük, hogy maga a koncepció működőképes lehet. Vettünk rengeteg fűszert, és elkezdtünk kotyvasztani” – mesélte Bálint az anekdotát a Cseles születéséről. 

Ízvilág, sajátosságok

Meggy-szegfűszeg-fahéj, áfonya-kardamom és bodza-citrom ízben kapható, és a csel ott található az italban, hogy egyáltalán nem érezni benne az alkohol ízét. Tömény szörp formájában 24% alkoholt tartalmaz, ami szabályosan fogyasztva, azaz szódával (vagy ahogy Balogh Levente pontosított: egy bizonyos ásványvízzel) hígítva sokkal kevesebb, de a fűszereknek és az édesítésnek köszönhetően nincs alkoholos utóíze sem, így azoknak, akik nem szeretik a söröket, borokat, töményeket, a legjobb választás lehet.

cseles3

Kik vannak a brand mögött?

2021 szeptemberében hivatalosan elstartolt a Cseles, a fiúk, Marton Bálint és Varga Dávid bedobták magukat az értékesítésbe. Később bővültek, azonban a szövegíró elvált a csapattól, Dani, a grafikus viszont megmaradt, mert nagy potenciált látott a Cselesben, sőt, azóta egy kisebb tulajdonrésszel ő is beszállt a cégbe.

A csapat most már a három fő mellett Balogh Leventével és Lakatos Istvánnal is kiegészült. 

cseles2

Leteszteltük a Cselest

A szerkesztőségben a meggy-szegfűszeg-fahéj kombinációt teszteltük le, és hatalmas sikert aratott. Sokan hasonlították a nagyi meggyleveséhez vagy befőttjéhez, de az illata alapján többen a konyakmeggyet ismerték fel benne. A „nagyon cseles” is egy visszatérő vélemény volt, úgyhogy tényleg nem véletlen az ital elnevezése. 

„Alapvetően nem különösebben kedvelem az alkoholos italokat, de ez abszolút könnyedén csúszik, egyáltalán nem tolakodó. Bennem teljesen gyermekkori emlékeket idéz, amikor még a Márka meggy volt a legmenőbb üdítő. A meggy íze cseppet sem természetellenes, kifejezetten jó nyári ital, de tényleg cseles, ráadásul itatja magát, szóval nem árt vele óvatosan bánni. Én féltem a cukortól, de egyáltalán nem zavaróan vagy kellemetlenül édes, nem ragad tőle össze a szám úgy, mint más szörpöktől.”

cseles4

„Valóban cseles, és tényleg felnőtt szörp, mert a nagy melegben jólesik pár hideg korty belőle, csak a meggy és a fűszerek íze érződik, az alkohol csak később hat. Vigyázni kell vele, mennyit iszik belőle az ember.”

„A fahéj és szegfűszeg hallatán kissé felszaladt a szemöldököm, mert rögtön a karácsonyi fűszerkeverékre asszociáltam, és nem értettem, hogy mit keresnek egy nyári szörpben. Kóstolás után azonban a meggy miatt inkább egy gyümölcsleves jutott az eszembe, amely intenzíven meggyes, a fűszerek pedig nem tolakodóak, mégis határozott a jelenlétük. Az első néhány korty után nem igazán éreztem az alkoholt, utána viszont határozottan jelentkezett, az összhatást leginkább egy koktélhoz tudnám hasonlítani. Szuper választás, ha egy gyorsan elkészíthető, gyümölcsös és frissítő italra vágysz, amelynek nem túl magas az alkoholtartalma.”

Biztosak vagyunk benne, hogy a többi ízt is le fogjuk tesztelni, és nektek is bátran ajánljuk a Cselest, nem fogtok benne csalódni! 

Fotók: Csákvári Péter/Santos Productions, Kiss Marietta Panka

Ezt is szeretjük