10 ízletes fogás csirkemájból: raguk, kence és levesbetét is készülhet belőle
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
A máj vasban gazdag, remek D-vitamin-forrás, ha pedig jól bánsz vele, ízletes ételeket készíthetsz belőle.
A belsőség megosztó alapanyag, van, aki szereti, míg más köszöni szépen, de inkább mellőzné. Pedig a máj izgalmas és egészséges alapanyag, számtalan változatos fogást dobhatsz belőle össze.
A máj kapcsán a legnagyobb kellemetlenség, ha gumis lesz a textúrája és keserű a zamata. A kemény állagról a só tehet, ezért mindig csak akkor sózd meg a belsőséget, ha elkészült. A tisztítás során az epétől feltétlen szabadulj meg, ha rajta marad, akkor kesernyés lesz az íze. A belsőség előkészítése mellett a vásárlásnál is légy figyelmes, mindig megbízható helyről szerezd a friss árut, amelyet még lehetőleg a megvásárlás napján használj fel.
Sosem egyszerű kitalálni, hogy mi legyen a menü, főleg napjainkban az egyre növekvő árak mellett. Ma már tényleg nehéz pénztárcabarát fogásokat találni, de nem lehetetlen. A csirkemáj viszonylag olcsó, ha jól bánsz vele, nagyon ízletes ételeket alkothatsz az alapanyagból. Mutatjuk a mi kedvenceinket, melyek közt lesz egyszerűbb, pénztárcabarát, de úriasabb fogás is.
Kacsazsíros csirkemájkrém
A májkrém nagy kedvenc. A retró kencét megéri házilag elkészíteni, mivel nagyon finom, és nem lesz vele sok munkád. Ha pedig ínyenc vagy, akkor kacsazsíron süsd meg a csirkemájat, és a fűszerekről se feledkezz meg.
Baconbe tekert csirkemáj
A baconnel körbetekert csirkemáj fenséges finomság. Hogy a máj kellően puha legyen, érdemes tejbe áztatni. A fűszereket ne gondold túl, a bacontól nagyon jóízű lesz. A pluszzamatot érdemes a tejbe csempészni, 1-2 gerezd fokhagyma bőven elég a folyadékba.
Gombával és aszalt paradicsommal töltött csirkecomb
A csirkemájból igazán ízletes tölteléket lehet készíteni, mely remekül érvényesül a csirkecomb bőre alá rejtve. A máj mellett gomba, aszalt paradicsom és jó sok petrezselyem is helyet kap. A tölteléket érdemes dupla adagban összedobni, mivel gusztusos fasírtgolyókat formázhatsz belőlük, melyek falatozását alig lehet abbahagyni.
Sütőben pirult csirkemáj
A belsőségből szemet gyönyörködtető egytepsis fogást is lehet készíteni. A máj először hagymával pirul egy kicsit, majd krumplival, almával vagy körtével, és majoránnával fűszerezve pirul készre. Az így készített máj frissen a legfinomabb, érdemes mellé savanyúságot is kínálni.
Csirkemáj Stroganoff módra
A Stroganoff úrias fogás, de a fenséges étel szerényebb verzióban is készülhet, például csirkemájjal. A vajpuha máj krémes szószban fő, a selymes textúráról tejszín, tejföl vagy joghurt gondoskodhat. A fogás kellemesen pikáns, érdemes mustárral is gazdagítani.
Chilis-gyömbéres csirkemáj
A máj szereti a fűszereket, érdemes bátran ízesíteni. Ha lehet, friss chilipaprikával és gyömbérrel dolgozz, úgy sokkal finomabb, de ha nincs más, akkor az őrölt is megteszi. A chilipaprikánál feltétlen távolítsd el a zöldség erét. Az omlós, kicsit tüzes zamatú csirkemájas fogást kínáld rizzsel vagy kuszkusszal.
Májgaluskaleves
A melengető fogás az egyik legfinomabb leves. A májas levesbetét akkor az igazi, ha szépen egyben marad, nem esik szét főzésnél, de nem is kőkemény. A máj mellé kötelező a dinsztelt hagyma és a petrezselyem. A galuskát a kész levesbe is belefőzheted, vagy külön vízben is elkészítheted.
Lecsós csirkemáj
Nagyon szaftos és nagyon finom fogás, mely rizzsel vagy tarhonyával kínálva is mennyei. A lecsós máj többféle módon is készülhet. Van, aki a lecsóba főzi bele a májat, míg más külön készíti el, majd a kész lecsóba forgatja. A belsőség gyorsan megpuhul, ezért a készítése során ügyelj rá, hogy ne főzd túl.
Resztelt csirkemáj
A magyar konyhában nagyon kedvelt étel a resztelt máj, mely jó sok hagymával készítve az igazi. A májnak jól áll a karakteresebb zamat, ezért hegyes erős paprikát is érdemes hozzákeverni, fűszerek közül pedig majoránnát vagy kakukkfüvet. A kész étel egyszerűen, kenyérrel tunkolva is tökéletes.
Budapest-sertésszelet
A szaftos, tartalmas fogásban a hazai konyha kedvelt alapanyagai kapnak helyet. A sertéshús mellé gomba, borsó és csirkemáj kerül. Igazi fejedelmi fogás, mely tökéletes választás a hétvégi asztalra, vagy ha épp vendégeket vár az ember.
Fotók: Getty Images, Sági Zsófia/Sóbors