![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Cukormentes, félédes vagy ét? Ezt érdemes tudnod a különböző csokifajtákról
![csokoládé cover](https://kep.index.hu/1/0/4197/41974/419748/41974854_3204086_43258d46483f2836183ce9c6b1faec84_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A legjobb, ha a csokit azonnal megeszed, de természetesen nemcsak erre való ez az édesség, hanem sütemények hozzávalója is, egy a lényeg, hogy mindig nagyon jó minőségűt válassz.
Nem ismerek olyan embert, aki ne szeretné a csokoládét, legyen az bármilyen fajta. Van, aki igyekszik visszafogni magát, hogy ne mutasson nagyon sokat a mérleg, de attól még rajongó marad. A csokira is érvényes a szabály, csak nagyon jó minőségűt vásárolj, az agyoncukrozott bevonómassza-szerűségeket le se vedd a polcról. Ha isteni csokoládétortát szeretnél sütni, akkor tényleg csak a legjobb alapanyagokból dolgozz.
Csokiból nemcsak tortát készíthetsz, hanem egy másik pofonegyszerű édességet, a brownie-t is, de fontos, hogy a megfelelő fajtájú csokoládét válaszd hozzá. Ehhez például csak magas kakaótartalmú étcsokit használj, minimum 65-70 százalékosat.
Ha egy kicsit jobban érdekel a csokik világa, akkor ezt az 5 típust érdemes megismerned.
![csokifajták álló](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4197/41972/419729/41972940_3324e6de6c21e7617438bacf18418457_wm.jpg)
Cukormentes csokoládé
Minden csokoládét cukrozatlanul készítenek. Első lépésben leszedik a kakaóbabhüvelyeket a kakaófákról. Egy ilyen hüvelyben 50-100 bab található, amelyek kakaógyümölcsbe vannak burkolva. A farmerek néhány napig erjesztik a babot ebben a gyümölcsben, majd a napon megszárítják. Ezután a csokoládégyárban megpörkölik, darabokra törik, majd mindegyikről eltávolítják a héjat. Végül péppé őrlik, ami kihűlve csokoládétömb lesz. A cukrozatlan csokoládé, ahogy a neve is mutatja, nem tartalmaz hozzáadott cukrot, és nem tartalmazhat más összetevőket sem: 100% kakaóból készül. Ezen belül körülbelül a fele zsír, vagyis kakaóvaj, amely a kakaóbab természetes zsírja.
Félédes csokoládé
Gyakran olvashatod a félédes feliratot a csomagoláson. A félédes csokoládénak legalább 35 százalék kakaót kell tartalmaznia. A százaléknak nincs köze a minőséghez, csupán az összetevők százalékos arányát jelenti. Például egy 35 százalékos csokoládé azt jelenti, hogy 35 százaléka kakaóbabból származik, 65 százaléka pedig olyan egyéb összetevőkből áll, mint cukor, tejpor vagy szójalecitin. A csokoládékészítés során a készítők mindig tejport használnak, nem folyékony tejet, mert a folyékony halmazállapot nem keveredik jól a csokoládéval.
![csokiolvasztás álló](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4197/41973/419732/41973246_ef11cdae574cfbaa9c61a4450a891a19_wm.jpg)
Étcsokoládé
Az étcsokoládé a félédes csokoládé egy fajtája. Bár a tejcsokoládé ellentétjének gondolhatod, ennek ellenére tartalmazhat tejterméket. Az étcsokoládéhoz nincs hozzárendelt minimum kakaószázalék, mindaddig, amíg az meghaladja a félédes csokoládéhoz szükséges 35 százalékot. Az 55 százaléknál magasabb kakaótartalmú csokoládét már biztosan étcsokoládénak hívják. Ebből a csokoládéfajtából készíts süteményeket, így biztosan nem fogsz csalódni.
Tejcsokoládé
A tejcsokoládé őrölt kakaószemekből, cukorból, tejporból és/vagy tejszínporból készül. Ahhoz, hogy valóban tejcsokoládénak minősüljön, legalább 15 százalék kakaót kell tartalmaznia. Létezik néhány finom növényi alapú változat kókusz-, zab- és mandulaitalból.
![tejcsoki](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4205/42052/420526/42052688_8ec76c0872f4796fd491e9f115c128b7_wm.jpg)
Fehér csokoládé
Akár szereted, akár nem, a fehér csokoládé is létezik. Vannak, akik azt vallják, hogy a fehér csoki nem is igazi csoki, pedig ha megfelel bizonyos követelményeknek, akkor annak tekinthető. A fehér csokoládé fő összetevője a kakaóvaj, ami a kakaóbab természetes zsírja. Ha más zsírok is vannak benne, például pálmaolaj, az nemcsak hogy nem igazi csokoládé, hanem a fehér csokoládé renoméját is rontja. A fehér csokoládénak legalább 20 százalék kakaóvajat kell tartalmaznia, és semmilyen más növényi zsírt nem tartalmazhat.
Fotó: Getty Images