Hogyan és miért érdemes csomagolásmentesen vásárolni? Nem termelsz szemetet vele

csomagolásmentes cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A háztartásban kidobott szemét egy része a csomagolásból származó hulladékokból áll, az élelmiszert és az egyéb árut különböző műanyag dobozokban viszed az otthonodba, amelyek mind a kukában végzik.

A legtöbb embernél egyszer eljön az a pont, amikor megállapítja, hogy szó szerint elborítja a szemét. Elég csak arra gondolni, hogy hetente hányszor kell levinni a tele szemetest egy átlagos háztartásban és egy bérházban hetente hányszor telnek meg a kukák. Ha még nem kezdted el, érdemes először szelektálni, vagyis szelektíven gyűjteni a hulladékot, hiszen már ezzel a lépéssel is sokat teszel a környezetedért. Ezután elkezdhetsz figyelni arra, hogy tudsz minél kevesebb szemetet termelni, például saját vizespalackot használsz vagy nejlon- helyett textilszatyrot. 

Nem kell egyik napról a másikra áttérned a csomagolásmentességre, itt is a fokozatosságot kövesd. Érdemes megvizsgálnod a szemetesed, hogy mi az, amiből rendszeresen a legtöbbet dobsz ki. Ha sok tejet vásárolsz, akkor tejesdobozból biztosan sok landol a szemétben. Próbáld ki, hogy mi történik, ha üvegekbe kéred a tejet. Utána fokozatosan áttérhetsz a többi doboz vagy flakon elhagyására. Ahhoz, hogy könnyebben menjen, keress fel egy csomagolásmentes boltot, amelyből már egyre többet találhatsz országszerte.

csomagolásmentes bolt belső

Papp Erzsébet, aki néhány éve tért át a zero waste életmódra, nemrég nyitotta meg csomagolásmentes boltját Zab és Bab néven. A tulajdonos is apró lépéseket javasol annak, aki kacérkodik ezzel az életmóddal, a sima ásványvizet csapvízre, a buborékosat szódára cserélheti, a filteres teát pedig teafűre és teatojásra. A nejlon helyett vászonzsákot vagy akár saját edényt is vihet, amibe zöldséget vagy húsfélét vásárolhat. Érdemes a közeli kiskereskedőknél beszerezni a napi árut, így nem kell autóba sem ülni.

Szerinte egyáltalán nincs szükség "divatos" edényekre vagy üvegekre, a kiürült olívabogyós vagy egyéb üvegek tökéletesen megfelelnek a célnak. Arra érdemes figyelni, hogy egyformák legyenek, hogy szépen, rendezetten lehessen őket tárolni. Amire biztosan szükséged lesz, az egy kulacs, vászonzsákok, edények és egy kávésbögre. Ha szépen fokozatosan haladsz, akkor fél év alatt elérheted a hulladékszegény életmódot, ami azt jelenti, hogy csak szelektív hulladékot termelsz, így nem kell szemetet kidobnod. Ez alatt az idő alatt az otthon korábban felhalmozott készletet is elhasználod. 

csomagolásmentes cuccok álló ok

Kis lépésekkel a környezettudatosságért

A csomagolásmentesség azt jelenti, hogy nem termelsz egyszer használatos hulladékot, ami nagyrészt nem is újrahasznosítható. Semmi szükséged azokra a kényelmi dolgokra, hogy a tészta be legyen zacskózva a közértben, hiszen van egy saját edényed, amiben haza tudod vinni a tésztát vagy az egyéb szárazárut. 

Kecskés Timi több éve követi a zero waste, vagyis a hulladékmentes életmódot. Ő is fokozatosan iktatta ki a felesleges dobozokat és flakonokat, és azóta a kommunális szemetük mindössze egy 20 centis kupac, vagyis a konyhai szemetes nem telik meg egy hét alatt egy ötfős család szemetével. A szelektív kicsit több, mert azt kéthetente viszik el, de azalatt se telik meg egy kukazsák. Timi az úgynevezett klímaszorongását szerette volna enyhíteni azzal, hogy lépett ebben a kérdésben. Ő a hulladékszegénységet választotta legfontosabb lépésként. Az eredmény tényleg néhány hónap alatt látható. Tapasztalatait a Zöldellő Egyesület nevű Facebook-oldalon osztja meg. Az a fontos, hogy senki ne ugorjon neki úgy, hogy mindent kidob és lecserél, ami megvan, azt használd el az élettartama végéig.

csomagolásmentes vásárlás belső

Irány a csomagolásmentes bolt

Gyakorlatilag alig van olyan dolog ma Magyarországon, amit ne lehetne beszerezni csomagolás nélkül, illetve ne lenne hulladékszegény alternatívája. Száraz élelmiszereket meg lehet vásárolni bármelyik csomagolásmentes boltban, valamint ecetet, olajat, szörpöket, csokoládét is. A kiürült tisztítószerek is bármikor utántölthetők. Lehetőség van, a felelősség, hogy élsz-e mindezzel vagy a kényelmet választod, csak rajtad múlik - vallja Erzsébet. Szerinte sokan az anyagiakkal magyarázzák, de a hulladékszegény életmód kevesebb impulzusvásárlással és több tervezéssel jár, így nem kerül többe, mint a csomagolt áruért nyúlni az áruházakban. Egyetlen dolog elkerülhetetlen, ha csomagolásról van szó: a gyógyszerek. Ráadásul a bliszteres megoldás (hólyagcsomagolás) az egyik legrosszabb műanyaghulladék. Érdemes vitaminokból is olyat választani, ami tégelyes, mert azokat legalább a szelektív műanyaghulladékba ki tudod dobni.

A csomagolásmentes boltba bármilyen edénnyel elindulhatsz, amit otthon találsz. Kiürült fagyisdoboz, tejfölös vödör, befőttesüveg, péksütis papírzacskó, üres liszteszacskó tökéletesen megfelel erre a célra. Elviheted az otthoni só- és cukortartót és azt is megtöltheted a boltban. Ha még sincs edényed, a legtöbb boltban tudnak adni papírzacskót és befőttesüveget is, hogy ezzel is segítsék a hulladékmentességet.

csomcsimentes bolt álló ok

A pipere is lehet zero waste

A WC papírt sem kell a klasszikus csomagolásban megvásárolni, létezik fóliamentes, kartondobozos változat is. Zsebkendőből és szalvétából is textilt használhatsz, papírtörlő helyett pedig konyharuhát. Ilyenkor is lehet a bőség zavarában "szenvedni", hiszen rengeteg cuki mintás kulacs és szendvicscsomagoló kapható, de igazából ezekből elég személyenként egy vagy legfeljebb egy pót, ha a másik mosásban van. A tusfürdőknek van utántölhető verziója vagy lecserélhetők pucér szappanra, minden kozmetikum elérhető üvegben, a fogkefe pedig készülhet fából is, ami komposztálható. A sminktermékeket is megveheted alternatív csomagolásban.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon