A legcukibb szendvicsek gyerekeknek, amit biztosan imádni fognak - Észre sem veszik majd, hogy egészségeset esznek
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A szendvicskészítés mindennapi foglalatosság, ami bár sok szülőnek rutinfeladat, mégis izgalmassá, kreatívvá lehet tenni, főleg akkor, ha gyerekeknek készül a finomság.
A cikket a Rama, a Flora és a Delma forgalmazója, az Upfield támogatta.
A gyerekeket már kiskorukban érdemes egészségtudatos táplálkozásra nevelni, a szülő ebben nagyon jó példát tud mutatni. Elég csak a reggelire vagy tízóraira adott szendvicsekre gondolni, amelyet teljes kiőrlésű kenyérből, egészséges feltétekkel is el lehet készíteni. Csak egy kis kreativitás kell, és biztosan örömmel falatozzák majd a legkisebbek is az egészséges finomságokat.
A kenyér minősége is számít
A szendvics egyik legfontosabb alapanyaga a kenyér vagy egyéb pékáru, amelyből ma már óriási választékot találhatsz az üzletekben. Ha időd engedi, a legjobb választás mégis az, ha otthon sütöd, hiszen úgy biztosan adalékanyag-mentes lesz. Szerencsére létezik olyan recept, amelyből ropogós héjú, belül pedig finom puha kenyér készül és nem is megy el vele a fél napod. A teljes kiőrlésű pékáru is jó választás.
A kence sem mindegy
Bár sokan a szendvicskrémeket részesítik előnyben, a margarin is nagyon jó választás, ugyanis telítetlen zsírsavakat, többek között omega-3 zsírsavat is tartalmaz, amely segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. A margarin azok számára is jó megoldás lehet, akik laktóz- vagy tejfehérje-érzékenység miatt nem ehetnek állati eredetű ételeket. A margarin története egyébként a 19. század végére vezethető vissza, amikor III. Napóleon francia császár hatalmas, 100.000 aranyfrankos díjat ajánlott fel az első olcsó vajalternatíva feltalálójának - ha mással nem, talán ezzel a történettel is motiválni lehet a legkisebbeket.
Találd meg a saját utadat!
A növényi alapú táplálkozás egészséges, természetes és fenntartható. Ha tudatosan táplálkozol, mert fontos számodra a testi-lelki harmónia, a többi élőlény és a holnap; ha hiszel benne, hogy békében kell élned a környezettel, és hogy az vagy, amit megeszel; ha meg akarod őrizni a Földet a mai és a jövendő generációk számára úgy, ahogyan te kaptad az elődöktől, akkor a Flora útja a te utad.A feltétek
Ha megvan a kence, már csak a finom feltétek hiányoznak - a fantázia segítségével nemcsak egészséges és finom, hanem mutatós szendvicsek is készülhetnek. Tévedés, hogy a szendvics nem lehet laktató, megfelelő krémekkel és sok-sok zöldséggel akár egy főétkezést is kiválthat. Tojássalátával készítve például egy könnyed ebédre is tökéletes választás a szendvics. Készítheted az alapverziót tonhalkrémmel, hummusszal vagy akár avokádókrémmel is, ezek mind-mind nagyon egészséges alternatívák.
Ha inspirációt szeretnél, nézd meg ezeket a szendvicseket, amelyeket te is könnyedén elkészíthetsz.
Cuki kis békákat készíthetsz, amelyekhez csak sonkára, sajtra és néhány szem olívabogyóra van szükséged. Kicsit cikkcakkozd ki a sajtot, vágd le a kenyér héját, és máris készen vannak a békák.
Szinte a cirkuszban érezhetik magukat a gyerekek ezekkel a bohócszendvicsekkel, amelyekbe bármit pakolhatsz. A vicces orrhoz csak néhány karika virslire lesz szükséged.
A tél közeledtével készíts cuki mackókat a kenyérből, amelyeket kenj meg margarinnal vagy más kencével, majd pakold bele a gyerekek kedvenc sonkáját vagy sajtját.
Ügyesebb kezűek bátran készítsenek a maci mellé csirkét is, utóbbira kívülre kerül a sajt, így lesz szép sárga a színe, de belül ne felejtsd el az egészséges feltéteket!
Ki tudna ellenállni ennek az aranyos kis kukacnak? Egy kisebb, hosszúkásabb kenyérből, esetleg bagettből vágj karikákat, mindegyik közé más finomságot tehetsz. A feje pedig koktélparadicsom.
A melegszendvics is nagyon jó választás, a két kenyér közé pakolj egészséges kencéket, mellé pedig friss zöldségeket, amelyekből a szendvics arca is elkészülhet.
A kerekebb zsemlén nagyon jól mutat a maciarc, amelyet sajtból és sonkából könnyedén meg tudsz formázni, így nem kell magát a kenyeret formára vágni, sokkal egyszerűbb megoldás.
Kitalálnád, hogy miből készültek ezek a méhecskék? Barackbefőttből, szezonjában félbevágott barackból, amelyhez érdemes egy kicsit édeskésebb ízvilágú krémet választani, a mogyoróvaj vagy a mandulavaj nagyon egészséges is.
Felismered a zöldségből készült kis hernyót? Mellette pedig egy malacka van, amelyhez csak sonkára és pár karika répára van szükséged.
Nem csak zöldségekből, gyümölcsökből is lehet alkotni, ez a halacska például eperből, banánból és áfonyából készült.
Fotó: cover: Getty Images, belső: Instagram