10 kiadós ebéd darált húsból: változatos recepteket mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
A hét minden napjára mutatunk egy pompás darált húsos receptet. Van köztük fasírt és gazdag tepsis fogás, melyekkel két napra is tervezhetsz.
A darált húsból igazán változatos ételek készülhetnek, különböző fasírtok, raguk, és még levesbetétnek is érdemes kipróbálni.
Ha darált hús, akkor a legtöbb ember azonnal a fasírtra vagy a húsgolyóra gondol. Mindkét étek finom, és rengetegféle változatban lehet őket kipróbálni. Az amerikaiak például szeretik egyben sütni, a törökök pedig nyárson is örömmel pirítják híres köftéjüket.
Ugyanez a helyzet a húsgolyóval is. A svédek és a japánok is fenséges változattal büszkélkednek, melyek tényleg kihagyhatatlanok. A darált húsból ízekben gazdag, szaftos raguk, töltelékek és még levesbetét is készülhet. Mutatjuk kedvenc receptjeinket, így a hét minden napján könnyedén összedobhatsz valamilyen finomságot a szeretteid örömére.
Sertésfasírt sárgarépával
A sertésfasírt darált combból vagy lapockából készítve az igazi. Ahhoz, hogy szaftos és ízes legyen, érdemes a húsos masszához valamilyen reszelt zöldséget keverni. A receptben ez a plusz a sárgarépa, és persze ott van még a kihagyhatatlan dinsztelt hagyma, amitől extrán szaftos és még finomabb a fasírt. Az aranybarna finomság bármilyen körettel jólesik, és még szendvics is összedobható belőle.
Indiai fasírt
Az indiai fasírt nagyon mutatós és laktató, ami nem meglepő, hiszen tojással töltve készül. Az, hogy milyen tojást használsz, rád van bízva. Ha egészen pici fasírtot szeretnél, akkor kombináld fürjtojással. A fasírt másik különlegessége, hogy joghurtos vagy paradicsomos mártással kínálják. És persze az indiai konyhára jellemző intenzív fűszerek sem hiányozhatnak belőle.
Kelt tésztában sült fasírt
Fasírtból sosem elég, ha pedig valami igazán különlegeset szeretnél kínálni a családnak vagy a barátoknak, akkor ez a kelt tésztás a legjobb választás. A fűszeres darált hús kelt tésztába csomagolva kerül a sütőbe. Így készülnek a gusztusos falatkák, melyek vendégvárónak is megállják a helyüket. Kínálj mellé mártogatóst vagy valamilyen salátát, ha pedig marad belőle másnapra, bátran csomagold iskolába vagy munkahelyre.
Bakonyi húsgombóc
A bakonyi húsgombóc ízletes fogás, mely hétvégi ebédre remek választás. A bakonyi sertésszelet a magyar konyha egyik gyöngyszeme, mely leves és húsgombóc formájában is megállja a helyét. Az étel többféle módon is készülhet: létezik olyan recept, melyben a gomba a húsgombóchoz adva érvényesül, ebben a változatban azonban szeletelve kerül a raguba, mely jó sok tejföllel készítve az igazi.
Rakott káposzta
A rakott káposzta kiadós fogás, melyet a darált hús, tejföl, rizs és savanyú káposzta rétegezése alkot. Az összekészített étel hűtőben gond nélkül eláll 1-2 napig, de megsütve is lehet így tárolni. Ez az étel egy tipikusan olyan fogás, mely másnap is finom, ezért érdemes vele több napra tervezni.
Rakott bolognai
A rakott bolognai szintén laktató fogás, mely másnap is jólesik. A tésztás, sajtban gazdag étellel egy sereg is jóllakhat, ezért nagycsaládosoknak különösen ajánlott kipróbálniuk a receptet. Az, hogy milyen húsból készíted, rád van bízva: sertésből, csirkéből és pulykából is tökéletes. A tészta fajtája szintén szabadon választható, spagettivel és pennével is remekül működik a recept.
Fűszeres darált hússal töltött cukkini
A töltött cukkini igazán ínycsiklandó fogás, mely után megnyalod mind a tíz ujjadat. A cukkinit semleges íze miatt sokféle töltelékkel érdemes kipróbálni. Csak zöldségekkel is működik a recept, ebben a változatban azonban a hús kapja a főszerepet. Az ízek kialakításánál friss bazsalikom a legjobb választás, amitől pedig különlegesebb lesz, az az aszalt paradicsom.
Darált hússal és sajttal töltött gomba
A darált hússal töltött gombakalapok megalkotása pofonegyszerű, teljesen kezdők is sikerrel tálalhatják. Gombából közepes méretűeket vagy nagyobbakat válassz, mert azokkal sokkal könnyebb dolgod lesz. A hús ízesítésénél lehetsz merészebb, pikánsabb vagy mediterrán fűszerekkel is feldobhatod. A kész gombakalapok hidegen is jólesnek.
Tejfölös-darált húsos ragu
A tejfölös-darált húsos ragu nem a megszokott paradicsomszósszal készül, hanem fehér mártás teszi izgalmassá. A pompás fogás remek választás, ha unod a bolognait, a tejföl és a különleges fűszerek igazán csábítóvá varázsolják. Az étel elkészítése egyszerű, csupán arra figyelj, hogy amikor a tejföl a húsra kerül, alacsony lángon, gyöngyözve főzd. A kész fogást tésztával és rizzsel is kínálhatod.
Pásztorpite bárányhússal
A pásztorpite kiadós, összetett ízű fogás, mellyel szintén lehet két napra tervezni. A sűrű, ízletes raguba a hús mellé jó sok zöldség is kerül, valamint paradicsomszósz és vörösbor is gazdagítja. Eredetileg bárányhúsból készül a recept, de más húsból is kipróbálhatod. A pásztorpite maradékmentő ételnek is nagyszerű, mivel megmaradt krumplipüréből is tökéletes.
Fotók: Getty Images, Fotó: Botos Claudia/Sóbors, Horváth Kitti Gabriella/Sóbors, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors