
Kezdődik a dinnyeszezon: 8 kedvenc receptünket mutatjuk

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Álomszép citromos, túrókrémes torta: sütés nélkül készül
Ropogós

Ragacsos brownie sok málnával: szétolvad a szádban

Puha lepénykenyér Afrikából: alig valamiből készül

Mennyei kókuszkrémes pite: a vajas tészta is isteni

Kezdődik a dinnyeszezon: 8 kedvenc receptünket mutatjuk

Tejszínes, gombás ragu alatt sült csirkecomb: mennyei ebéd egyszerűen
A nyár sztárja a görögdinnye, a gyümölcs önmagában is tökéletes, és rengeteg finomság is készülhet belőle.
A konyhai felfedezők, bátor kísérletezők félelem nélkül veszik kezükbe a dinnyét és alkotnak valami szokatlant a gyümölcs húsából és a héjából.
Amint felbukkan a piacokon és a boltokban a görögdinnye, tudjuk, hivatalosan is elkezdődött a nyár. Ebben a kánikulában pedig ez a legkedveltebb gyümölcs, ami mézédes, jó hidegen falatozva lehűti az embert. Azt sem szabad feledni, hogy a dinnye hidratál, ami nagyon fontos, főleg a hőségben, és még a diétázók is bátran habzsolhatják, mert csekély a kalóriatartalma. Olyannyira, hogy diéta is épül a gyümölcs köré, amelyről korábban már írtunk.
A dinnyét érdemes felfedezni, és olykor talán merész recepteket tesztelni, amelyekben a gyümölcs a főszereplő, mert meglepően ízletes dolgokat találhatsz. A dinnye húsát és héját is felhasználhatod, készíthetsz belőle nyári hűsítő italt, desszertet, salátát, savanyúságot, és még grillre is dobhatod, sőt akad olyan konyhatündér, aki lecsóba kockázza a piros húsút. Ha eddig még nem próbáltál többet kihozni a nyári gyümölcsből, akkor most jött el az idő! Ajánlunk is néhány szuper receptet, amiket a szezonban tesztelhetsz.
Narancsos görögdinnyeleves
Nyáron a gyümölcslevesek ideje is elkezdődik, hisz a nagy hőségben szinte könyörög a szervezet a finom, hűsítő levesért, ami könnyed desszertnek is beillik. A görögdinnyelevest nem kell főzni, tökéletes szomjoltóként is szolgál. A gyümölcsleves textúrája krémes, ami a kókuszitalnak köszönhető. A dinnye mézédes, a gyümölcs mellé pedig eper, narancs és lime is kerül. Nagy melegben érdemes kipróbálni!

Dinnyés jégkrém
Ha nyár, akkor a jégkrém a legkedveltebb hűsítők közé tartozik. A nyalánkság házilag is készülhet mindenféle ízben. Érdemes beruházni szilikon jégkrémformára, aztán indulhat is a móka. Az egyik kedvenc otthoni jégkrémünk ez a dinnyés, ami nagyon egyszerűen készül, két alapanyagból.

Dinnyés-fetás saláta
A dinnyés-fetás saláta egyszerűen összedobható nyári finomság, amelyben az édes és a sós zamat kellemes találkozása érezhető. A nyári saláta 10 perc alatt az asztalra kerül, amelyben a dinnyekockák mellé feta, rukkola, lila hagyma, koktélparadicsom és balzsamecetes öntet is kerül. Ez a saláta még izgalmasabb és kiadósabb lehet, ha adsz hozzá tésztát vagy quinoát.

Tésztasaláta görögdinnyével
És ha már szóba került a tészta, akkor itt ez a görögdinnyés tésztasaláta, amelynek elkészítésével szintén nem lesz sok gondod. A finom és látványos salátában a dinnye mellé uborka, koktélparadicsom, saláta és sonka is kerül. Ez a saláta hidegen az igazi, úgyhogy hűtőben tárold. A különlegesebb ízhatás kedvéért lime, olívaolaj és chili keverékéből öntet is kerülhet rá.

Dinnyehéjlekvár
A különleges dinnyelekvár a gyümölcs héjából készül, a dinnye héjának fehér részéből, de érdemes a piros dinnyehúsból is használni keveset a lekvár főzésénél, hogy az a bizonyos mézédes dinnyeíz meglegyen. A lekvárba egy darab almát is ajánlott főzni a pektintartalom miatt, amitől jó sűrű lesz az állaga, és ízben is ad egy kis pluszt hozzá. A különlegesebb íz kedvéért egy vaníliarúd kikapart belsejét is a lekvárba csempészheted.

Dinnyehéj-savanyúság
Sokan nem is gondolnák, hogy a dinnye savanyítva is remek csemege. A nyári kedvenc úgy ismert, mint gyümölcs, de ha a termesztéstechnikája szerint nézzük, akkor zöldség, a tökfélék családjába tartozik. Épp ezért érdemes úgy tekinteni a mézédes csemegére, mint az uborkára, és kipróbálni savanyítva. A speciális csemege a dinnye héjából készül. Az ízesítőkből sok mindent használhatsz, mehet az üvegbe chili, koriander, kapor vagy fekete bors.

Gyümölcskebab
A gyümölcskebab gusztusos nyári finomság, ami sokféle gyümölcsből készülhet. A hurkapálcikára tűzd fel kedvenceidet, köztük a dinnyét, ami mellé kerülhet sárgadinnye, málna, áfonya, kivi, szőlő vagy bármi, amit jónak vélsz. Érdemes a színekkel játszani, hogy igazán látványos legyen, a hurkapálcikára eltérő darabokat szúrj.

Grillezett dinnyés saláta
A nyárhoz hozzátartozik a grillezés. A rácsra hús, zöldségek és gyümölcsök is kerülhetnek. Egészen meglepő alapanyagokat is kipróbálhatsz grillezve, ilyen a görögdinnye, amelynek a grillezéstől még gyümölcsösebb, különlegesebb lesz az íze. Az így készült dinnyét kínálhatod szép vastag szeletben, vagy felkockázva más zöldségekkel, gyümölcsökkel, feta sajttal egybeforgatva.
Fotók: Getty Images, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors