Így tüntetheted el a makacs foltokat az edényeidről - Vegyszermentes megoldásokat mutatunk

edénytisztítás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Van, amikor a mosogatás már nem segít - egy idő után elkerülhetetlen, hogy foltos legyen az edény, akár elszíneződésről, akár odaégett ételről legyen szó.

Arról, hogy a műanyag dobozokról hogyan tüntesd el a foltokat, már korábban írtunk az oldalon, most a konyhai edényeket vettük górcső alá. A rendszeres használat során elkerülhetetlen, hogy a lábas/fazék/serpenyő elszíneződjön vagy odakapjon benne az étel. 

Tea vagy kávé

Ha vízforraló vagy teafőző híján te is készítettél már lábasban teát, megtapasztalhattad, hogy a tea nyoma bizony ott marad az edény belsején. Ez természetesen ugyanígy igaz a kávéra is, nemcsak lábasok, hanem kerámiából vagy porcelánból készült bögrék, csészék esetében is. Ezeket úgy tudod a legkönnyebben eltüntetni, hogy egy konyharuhát meleg vízbe, majd sóba mártasz, végül áttörlöd vele a sárgásbarna foltokat. Az is jó megoldás, ha a mosogatószivacsra egy kevés szódabikarbónát szórsz, majd azzal dörzsölöd át az elszíneződött foltot.

edénytisztítás2

Elszíneződött acél

A rozsdamentes acélból készült edények tisztításához a borkő az egyik leghatékonyabb megoldás. Tegyél belőle 2 evőkanállal a lábasba, öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi a problémás területeket, majd forrald 10 percig, utána mosogasd el a szokásos módon. Az edényed újra csillogni-villogni fog, olyan lesz, mint újkorában.

Egy másik megoldás, amit szintén rozsdamentes acél vagy alumínium edényekhez szoktak ajánlani, az ecet. 1 pohár vízhez 1 evőkanál ecetre van szükség. Annyit készíts ebből az oldatból, hogy ellepje a foltos területeket, majd forrald fel az ecetes vizet, hagyd bugyogni 10 percig, utána mosd el az edényt a szokásos módon.

Tapadásmentes bevonatú edények

A tapadásmentes bevonatú konyhai edényekkel óvatosabban kell bánni, nem szabad olyan anyagokat használni, amelyek sérthetik a felületét. Ilyenkor a szódabikarbóna a legjobb megoldás. Keverj ki 1-1 arányban szódabikarbónát és vizet, majd a pasztával kend be a problémás felületet, hagyd picit rajta, végül egy puha szivacs segítségével töröld át vele az edény alját. Utána öblítsd el a szokásos módon, majd egy kis olajjal kezeld a felületét.

Érdemes időközönként akkor is megtisztítani a teflon edényeket, ha nem látod még őket koszosnak. Melegíts egy kevés sót bennük, a kosz, piszok hozzátapad a só szemcséihez, nem kell súrolószereket használni, így nem fogod megkarcolni a felületüket sem.

Makacs szennyeződés

Makacs szennyeződések esetén a szódabikarbónát hidrogén-peroxiddal érdemes kikeverni, míg paszta nem lesz belőlük, majd ezt a keveréket kell felvinni a problémás területekre. Mivel a hidrogén-peroxid gyenge sav és erős oxidálószer, csak olyan anyagokon használd, amelyek strapabíróak. Hagyd rajta a keveréket az edényen pár órát vagy akár egy éjszakát, majd egy szivaccsal töröld le.

Odaégett edények

Ha odaégett az edény alja, önts sós vizet bele, majd forrald fel. A só gyorsan leszedi a leégett ételmaradékot, utána már csak el kell öblíteni az edényt. A só egyébként kiváló súrolószer helyett is, ráadásul nem is karcolja meg a felületet. Ha nagyon makacs az odaégett folt és nem szedi le a sós víz, ebben a cikkben írtunk bővebben a további megoldásokról. 

Ha az is érdekel, hogyan tisztítsd meg a sütőt, arról itt találsz részletes útmutatót, a mikróról pedig itt írtunk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon