Tízéves születésnapját ünnepli az egri csillag - Az Egri Borvidék nem csak vörösborairól híres

eger
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Tíz évvel ezelőtt egy fiatal generáció egyfajta útkeresésben volt a borvidéke kapcsán.

A világot járt, külföldön is tanuló és dolgozó borászok látták, hogy a trendek nem a testes, alkoholos, hosszú évekig hordózott vöröseknek kedveznek, viszont egyre növekszik az érdeklődés a rozék és a fehérborok iránt. Úgy gondolták, érdemes lenne erre is koncentrálni.

Egerben a szőlők sokszínűségének köszönhetően a házasítások készítése régi hagyományokra tekint vissza. A borvidéken nincs egy fehérszőlő-fajta, ami önmagában, területileg és mennyiségileg is meghatározó lenne, viszont az ültetvények 40-45%-án fehér fajtákat művelnek. Ebből adódott a felvetés, hogy a legemblematikusabb boruk, az egri bikavér mintájára egy házasított fehérbort kellene a pincészeteknek készíteni, méghozzá közös márkanév alatt.

Az – addig főként vörösborairól ismert – Egri borvidék tehát 2010-ben piacra lépett az egri csillaggal. A kezdetekkor tíz pincészet csatlakozott, majd az egymást követő évjáratokban ez a szám fokozatosan nőtt, és ma már legalább 25 csillag közül válogathatnak a fogyasztók.

Mi az az egri csillag?

Az egri csillag minimum négyféle szőlőfajtából álló házasítás, amelynek legalább a felét Kárpát-medencei fajták teszik ki. Három kategóriája van: a classicus, a superior és a grand superior, mind száraz borok. A classicus általában friss, üde, intenzív gyümölcs- és virágaromákat lehet érezni benne. A superior már egy koncentráltabb, hordós érlelést kapó tétel, a grand superior pedig attól lesz igazán izgalmas, hogy minden belekerült szőlő egy dűlőről származik.

Évi egymillió palackig jutott az eltelt 10 év alatt az egri csillag, amiből így meghatározó szegmens vált a borpiacon. A mennyiség és a három kategória miatt széleskörű a vásárlói rétege, egyaránt megtalálhatóak a nagy áruházak polcain, a prémium borfogyasztók pedig a borbárok, vezető éttermek itallapjain is találkozhatnak velük.

Az üde, jól iható tételektől a kissé feszesebb savú, visszafogottabb aromájú vagy az érett gyümölcsökkel teli, illatosabbig terjed a csillagok stílusa. A classicusok tökéletesek egy hétköznap estére, egy házibuliba vagy fesztiválra, a superior és a grand superior palackok pedig már képesek komoly borélményt nyújtani magukban vagy egy jól megválasztott ételpárosítással együtt.

Milyen étel illik hozzájuk?

A classicusok mellé jól passzolnak az egyszerű, friss hozzávalókból könnyen összedobott ételek, mint egy izgalmas alapanyagokból készített szendvics, zöldsaláta, sült csirke vagy hummusz. A superior és a grand superior tételekhez már érdemes kicsit komolyabb fogásokban gondolkodni, a fehér húsok, halak, zöldségek mellé vajas, tejszínes mártásokat kreálni, amik a hordós érlelés adta textúrákat szépen kiegészítik.

Minden év március 15-én debütálnak a legújabb évjáratú egri csillagok. Ilyenkor Egerben a végvári vitézek közreműködésével felvonulást tartanak a várból a líceumig az első palackokkal, ezt borkóstoló, majd zenei programok követik.

Juhász Egri Csillag 2019

A Juhász Testvérek Pincészete friss, könnyed borairól ismert a fogyasztók körében. Az egri csillagjuk sem különbözik ettől a stílustól. Ügyesen keverik a neutrális és az illatos fajtákat, így ezt az olaszrizlingből, leánykából, zenitből, chardonnay-ből és Müller Thurgauból álló házasítást is a virágos és fehér húsú gyümölcsös aromák jellemzik. A reduktív eljárás, az alacsony alkohol és egy kis maradék cukor teszi nagyon szerethetővé.

Fotó: Wendl Péter

Bolyki Egri Csillag 2019

Bolyki Jani vidám címkéi minden borához jól passzolnak, az egri csillag könnyedségéhez meg pláne. A virágos, citrusos, barackos aromákkal és zöldfűszerekkel teli, legújabb évjáratú tétel lendületes savaival és intenzív ízjegyeivel olyan igazi „bolykis” bor lett. Biztosak lehetünk benne, hogy egy ilyen palackkal mi leszünk a legnépszerűbbek egy házibuliban.

Ostoros Birtok Egri Csillag 2019

Nemhiába kiemelt márkája a borvidéknek az egri csillag, az Ostoros Birtok is a prémium borcsaládjában talált helyet neki. Soltész Gergő tulajdonos filozófiája az, hogy a borvidék hagyományaihoz hű borokat készítsenek, a lehető legmodernebb eljárások felhasználásával. Az ő ’19-es házasításukban (királyleányka, olaszrizling, chardonnay, sauvignon blanc, zöld veltelini, ottonel muskotály, hárslevelű) az illatos fajták dominálnak.

Cover: Getty Images

Ezt is szeretjük