Miért jobb a kovászos kenyér, mint az élesztős? 3 oka is van

kenyér cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Változnak a kenyérfogyasztási szokások, egyre többen választják a kovásszal készült pékárut a hagyományos élesztőssel szemben - divat, vagy tényleg annyival jobb és egészségesebb?

Az elmúlt időben egyre többen kezdtek el kovászt nevelgetni otthon, és ezzel kenyeret és egyéb péksüteményt sütni. De nem csak az otthoni sütésnél jellemző ez, minden jobb pékségben árulnak kovászos kenyeret. 

Ennek ellenére az élesztővel készült termékek még mindig népszerűbbek, többen választják azt a kovászossal szemben. Ennek többnyire az az oka, hogy élesztővel sokkal gyorsabban készül el a kenyér, sőt, kinézetre is tetszetősebb, hisz nagyobbnak, levegősebbnek hat. Az ára is kedvezőbb, így kézenfekvő, hogy érdemes inkább ezt választani a kovászossal szemben. 

Az élesztős olcsóbb, de hamarabb megszárad

Bár az ára kedvezőbb, az élesztős kenyér sokkal hamarabb megszárad, megszikkad, mint a kovászos. Ez számszerűsítve annyit jelent, hogy míg az élesztős kenyeret legfeljebb 2-3 napig eheted, addig a kovászos akár másfél hétig is puha marad a kovászban lévő ecetsav miatt. 

kovász belső

A kovászos egészségesebb

A kovászt sokkal régebb óta használják kenyérsütéshez, mint az élesztőt. A kovász csupán két összetevőből, vízből és lisztből áll, amelyben, ha összekeverik őket, szaporodni kezdenek az élesztőgombák és a baktériumok, amelyek lebontják a lisztet. A kenyér így könnyebben emészthetővé válik. A kovászolás hátránya, hogy sokáig tart és munkaigényesebb is.

Ezért kezdtek el élesztővel dolgozni, amely a tésztát sokkal gyorsabban keleszti meg, mint a kovász. Ennyi idő alatt viszont nem történik semmi a tésztával, csak puhább lesz. Ezért kevernek adalékanyagokat, ízfokozókat, tartósítószert az élesztős kenyérbe, hogy a kenyér tovább megőrizze a frissességét. Sokszor emiatt érezheted azt, hogy az élesztős kenyér felfúj. A sütéshez használt élesztőgomba cukorral és keményítővel táplálkozik, közben gázokat termel. Ezért lesznek a kenyérben buborékok. Előnye, hogy a kenyér gyorsabban megkel és nagyobb lesz. Vitaminokat is tartalmaz az élesztő miatt, de a tésztában lévő fehérjék nagyobb mértékben maradnak épek, így az emésztése jóval megterhelőbb. 

kenyérke belső

Könnyebben emészthető

Ezzel ellentétben a lisztből és vízből álló kovászba a mikroorganizmusok a levegőből kerülnek bele, így szaporodnak el a hosszú erjedési idő alatt. Ezalatt az idő alatt a mikroorganizmusok elkezdik lebontani a tészta szénhidrát és fehérje összetevőit, ezáltal könnyebben emészthetővé is teszik. A kovászos kenyér a hosszú ideg tartó érlelés során a szénhidrátokat is előbontja, így a vércukorszintet sem emeli meg annyira, sőt, még a glikémiás indexe is alacsonyabb, így hosszabb ideg eltelít.

Ha viszont fogyókúrás szempontból közelíted meg a kérdést, akkor a kétféle kenyér ugyanannyira hizlal. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon