10 isteni előétel, ha vendégeket vársz: sütés nélküli is van köztük

előétel cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az előétel feladata, hogy bármennyire is éhes vagy, ne ugorj neki rögtön a terített asztalnak, hanem kisebb falatokkal kicsit lenyugtasd a gyomrod, hogy utána nyugodtan tudd élvezni a főfogásokat.

Ha te sem szeretsz rögtön a levessel vagy a főétellel kezdeni, vagy vendégségben vagy, és még szeretnél kicsit beszélgetni, ismerkedni, akkor érdemes előételeket készíteni, különösen ünnepekkor.

Az előétel olyan, mint az aperitif, meghozza az étvágyat, de le is nyugtatja az éhes gyomrot. Lehet hideg vagy meleg attól függően, mennyi időd van.

Sütőtökös hummusz

A hummusz számomra az egyik legtökéletesebb mártogatós, nemcsak az íze, hanem a tápanyagtartalma miatt is. A közel-keleti étel alapja a csicseriborsó és a szezámmagpaszta, vagyis a tahini. Itt mutatunk egy tökéletes alapreceptet hozzá. A klasszikus hummusz nagyon jól ízesíthető, bátran keverj bele erőteljesebb ízű zöldségeket, nagyon jól illenek hozzá. Ez a változat inkább téli, hiszen sütőtökpürét kevertünk bele, amelyhez a maradék zöldséget is nyugodtan felhasználhatod. A sütőtökös hummusz tökéletes előétel egy kis házi pitával

sütőtökös hummusz álló

Fetával és spenóttal töltött gomba

A gomba kitűnő fehérjeforrás, így a húsmentes étkezést követőknek mindenképpen ajánlott a fogyasztása. Sok helyen az étlapon előételként szerepel, de készíthetsz belőle paprikást is, vagy kiránthatod. A töltött gombakalapok is lehetnek könnyedebbek vagy laktatóbbak, ez a fetával és spenóttal töltött inkább lazább, utána még biztos fog beléd férni más is. 

fetával és spenóttal töltött gomba álló

Tatár beefsteak

A tatár beefsteak, bár előételként tartják számon, nyugodtan elmegy főfogásnak is. Ebben az ételben a hús minőségén áll vagy bukik minden, utána pedig az ízesítésre is ügyelned kell. Rengeteg változata létezik, sokféle módon ízesítik, de a fűszerezésnek sosem szabad elnyomnia a hús ízét, hanem ki kell emelnie azt. A tökéletes tatár beefsteak alapja a nagyon jó minőségű marhabélszín, amit dijoni mustárral, egészen apróra vágott hagymával és kapribogyóval ízesíts. 

tatár beefsteak álló

Brokkolis-sajtos golyó

A brokkoli szintén nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé, van, aki az illatát, van, aki az állagát nem bírja. Pedig nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire egészséges, vitaminokban, ásványi anyagokban, értékes vegyületekben és fontos növényi rostokban gazdag. Mindemellett a kalóriatartalma is alacsony. Ha mégsem győztünk meg, akkor érdemes egy kis furfangot bevetni, mondjuk kirántani, hiszen rántva minden jobb. A brokkolis-sajtos golyó egyesít minden jóságot, az olvadt sajtot és a kirántott ételek iránti lelkesedést. 

brokkolis sajtos golyó

Baconnel és chedarral gyúrt sajtgolyó

Előételként, de kenceként is tálalhatod a baconnel ízesített sajtgolyót. Készíthetsz egy nagy vagy több kisebb darabot is. Az alapja krémsajt és reszelt cheddar, pirított bacon, tejföl, újhagyma és friss petrezselyem is gazdagítja. A tejföl kicsit lágyítja a töményebb sajtot. 

baconös cheddaros sajtgolyóálló

Paradicsomos bruschetta

Az olasz konyha egyik legismertebb előétele a bruschetta, amely, ha könnyű vacsorára vágysz, főételként is megállja a helyét. A pirított kenyérszeletekre fokhagymás paradicsomkockákat halmozz, de a zöldséges keveréket tovább lehet gazdagítani újhagymával, bazsalikommal vagy rukkolával. A bruschetta bagettból vagy ciabattából készüljön, de ha épp nincs otthon, másik kenyeret is használhatsz hozzá. Ha kicsit változtatnál, akkor próbáld ki a padlizsános bruschettát is, karácsonyra pedig a kelkáposztásat

bruschetta álló

Mini cukkinipizza

Könnyed, egyszerű és tényleg villámgyors étel a cukkinipizza. A mini falatka tökéletes lehet kerti partira, de akár előételnek is. Szinte semmi dolog nincs vele, a cukkinit csak fel kell szeletelni, megkenni paradicsomszósszal, megpakolni a feltétekkel, majd mehet is a sütőbe, ahol néhány perc alatt meg is sül. 

mini cukkini pizza

Vitello tonnato

vitello tonnato, azaz a tonhalas borjú egy jellegzetes észak-olaszországi, piemonti előétel, amelyhez főtt borjúhúst vágnak fel vékony szeletekre, majd tonhalszósszal borítják be. Az étel az egész világon ismert, de a piemonti a leghíresebb. Az első írásos receptekből az derült ki, hogy a vitello tonnatónak semmi köze nem volt a tonhalhoz, hanem a név a hús marinálására utalt, ami a francia tanné szóból eredt. Nyáron az olaszok főételként is fogyasztják, de a hideg napokon is tökéletes, csak akkor készíts mellé valamilyen köretet is.

vitello tonnato

Darált hússal töltött szőlőlevél

A mediterrán vidék népszerű előétele a töltött szőlőlevél, vagyis a dolmades. Ez egy kicsit pikáns, savanykás étel, amelyet hidegen fogyasztanak. A görög mitológiában a szőlőlevél szimbolizálta a jólétet. A szőlőlevelekbe darált hús kerül, ez lehet marha, bárány vagy akár disznó is, amelyet rizzsel és zöldfűszerekkel dúsítanak.

dolmades álló

Kecskesajttal és mandulával töltött datolya

A datolya édes és puha csemege, leggyakrabban aszalt formában lehet hozzájutni, de frissen is beszerezhető. Nem csak édességekben, köretben is van helye. A keleti konyha bátran keveri ragukba, pikánsan fűszerezi. A sós ízek is jól illenek hozzá, ebben a formában előételként is kínálhatod, például kecskesajttal töltve. A töltött datolyát sóval-borssal is elég ízesíteni, de szórhatsz rá bazsalikomot is. 

Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors, Szász Eszter, Street Kitchen 

Ezt is szeretjük