Krémes sütőtökös hummusz - Ünnepi előételnek is tökéletes

sütőtököshummusz2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A hummuszt rengetegféleképpen lehet ízesíteni, sült zöldségekkel pürésítve még finomabb és krémesebb lesz.

A hummusz egy közkedvelt közel-keleti mártogatós, melynek alapját a csicseriborsó és a tahini képezi. Ebben a változatban azonban krémes sütőtökpürével turbóztuk fel a klasszikus receptet, amihez használhatsz maradék sült tököt, de természetesen frissen is elkészítheted az alapot. Csak annyi a teendőd, hogy a tököt darabokra vágod, majd megsütöd vagy megfőzöd, végül a húsát kikanalazod és aprítógépben pürésíted.

Ha kész vagy a pürével, utána már gyerekjáték a hummusz összeállítása: mindent robotgépbe kell tenni, majd összeturmixolni. Ízlés szerint készülhet kevesebb vagy több fokhagymával, lehet fűszeresebb, savanykásabb is, érdemes kóstolgatni és beállítani az ízeket.

Sütőtökös hummusz

sütőtököshummusz

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 400 gramm csicseriborsó (konzerv)
  • 250 gramm sütőtökpüré
  • 1 teáskanál
  • 0.5 teáskanál chilipor
  • 0.5 teáskanál római kömény
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 evőkanál tahini
  • 2 evőkanál citromlé
  • 3 gerezd fokhagyma
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük el a sütőtökpürét. Ehhez főzzük vagy süssük puhára a tököt, majd a húsát pürésítsük. 

A fokhagymagerezdeket pucoljuk meg, a csicseriről öntsük le a levet, mossuk át, majd szűrjük le.

Tegyünk minden hozzávalót egy aprítógépbe, majd turmixoljuk össze, míg krémes nem lesz. Ha túl sűrű, egy kis vízzel lehet hígítani. Ízlés szerint fűszerezzük.

Pirított tökmaggal, chilivel megszórva tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük