Érdemes vízszűrő kancsóra költeni? Ezektől az anyagoktól tisztítja meg a vizet

vízszűrő
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A környezettudatosság jegyében évről évre egyre kevesebben választják a palackozott vizet és térnek át a csapvízre. Utóbbiban azonban előfordulhatnak szennyeződések, ki lehet ezeket szűrni valahogy?

Akik a csapvíz mellett teszik le a voksukat, legtöbbször beszereznek mellé egy vízszűrő kancsót is a biztonság kedvéért. Van értelme a beruházásnak, tényleg megtisztítja a vizet?

Bár ma már a csapvizet is folyamatosan ellenőrzik a laborokban és szigorú szabályok szerint kezelik, elöregedett vízvezetékekből is származhatnak nem kívánt anyagok, amelyek kellemetlen ízt, szagot és állagot okozhatnak - ilyenek lehetnek a vízkődarabok, a rozsda, esetleg a szabad szemmel is látható lebegőanyag-szennyeződések.

Hogyan működik a vízszűrő kancsó?

Alapvetően a vízszűrő kancsó aktívszenes technológiával működik, amely megköti a csapvízből származó mikro- és makroszennyeződéseket. Ezt az alapfunkciót másfajta szűrőbetétekkel, például ioncserélő gyantával lehet kiegészíteni, amely a víz keménységét is csökkenti, sokkal lágyabb és kellemesebb lesz a víz íze. A drágább, ismert márkáknál az ioncserélő gyanta már eleve benne van a szűrőbetétben, de külön is megvásárolható.

szűrőkancsó2

Mit szűr meg a vízből a kancsó?

  • a gyom- és rovarirtószerekből esetlegesen visszamaradt maradványokat
  • a nehézfémeket (réz, ólom stb.)
  • a klórt, klórvegyületeket
  • a lebegőanyag-szennyeződéseket (rozsda, vízkő stb.)

Mit nem szűr ki a vízből?

  • az ásványi anyagokat, bár az ioncserélő gyanta csökkentheti a kalcium és a magnézium szintjét
  • a baktériumokat sem tudja kiszűrni, viszont minden aktívszén-töltet ezüstözött, így a baktériumok nem tudnak elszaporodni benne
szűrőkancsó3

Mik a vízszűrő kancsó előnyei?

Amellett, hogy csökkenti a szennyeződéseket, lágyítja a vizet, finomabb, tisztább, áttetszőbb italt eredményez. Nagy előnye még az ára is, a kancsó egyszeri, párezer forintos beruházás, igaz, a szűrőbetétet időközönként cserélni kell, de még úgyis sokkal olcsóbban jön ki, mintha palackozott vizet vásárolnál nap mint nap. A kancsó könnyedén szállítható, mozgatható, magaddal viheted, ha elutazol, de a hűtőbe is beteheted, ha hideg vizet szeretnél inni.

A szűrt vizet tea- vagy kávéfőzőbe, akár vasalóba is öntheted, ha a kancsódban található szűrőbetét a víz keménységét is csökkenti, akkor vízkőmentesek lesznek a háztartási gépeid. Főzéshez is használhatsz szűrt vizet, hogy még finomabbak legyenek az ételek, de még a vágott virágok is tovább maradnak frissek, ha szűrt vízben állnak.

A PET-palackok lecserélésével rengeteg felesleges hulladéktól szabadíthatod meg a környezetet - átlagosan egy ember napi 2 palackozott vizet vásárol, így egy hónapban rengeteg műanyag szemét felhalmozódik. Bár sajnos a szűrőbetétek nem újrahasznosíthatók, a kommunális kukában végzik, ezeket csak 1-2 havonta kell cserélni, így nem terhelik annyira a környezetet.

vízszűrő2

Mik lehetnek a hátrányai?

Az iocserélő gyanta és az aktív szén egy idő után telítetté válik, így a szűrés hatékonysága folyamatosan romlik, a szűrőbetétet időközönként cserélni kell. 1-2 havonta kell újat beszerezni attól függően, mennyit használod a kancsót. A sima szűrőbetétek 100 liter vizet tudnak megszűrni, az ionosak 150 litert, viszont utóbbi szűrő már a magasabb árkategóriába esik.

Természetesen az sem mindegy, hogy egy iroda vízellátásáról gondoskodna a kancsó, vagy csak 1-2 személyéről, ezt is érdemes átgondolni, egy családnak már lehet, hogy jobban megéri egy asztali vagy csapra szerelhető víztisztító berendezés.

Hátrányként említhető még a szűrés hatékonysága: minden víztisztító kancsó úgynevezett "nyomáshiányos" szűréssel működik, vagyis, mivel a víz a saját súlyánál fogva csurog le a kancsóba, nincs elegendő víznyomás, így a kancsó nem tud olyan hatásfokkal szűrni, ahogyan egyébként lehetne.

Az érvek és ellenérvek fényében mindenki döntse el, megéri-e beruháznia egy ilyen kancsóra, én személy szerint nagyon szeretem, sokkal lágyabb és kellemesebb a víz íze, és az sem elhanyagolható szempont, hogy mennyi szennyeződést megszűr.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük