8 ételnév, amelyek kimondása kellemetlen perceket okozhat – Te tudod, hogy ejtik őket helyesen?
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A gasztro szerelmesei előszeretettel látogatják a jobbnál jobb éttermeket, mindig öröm felfedezni az adott hely specialitását vagy éppen régi kedvenceket kóstolni.
Sajnos a jelenlegi helyzet miatt egy időre le kell mondani az étterembe járásról, de a finom falatokról szerencsére nem. Minden étterem átállt a házhozszállításra, érdemes élni a lehetőséggel és kipróbálni újdonságokat, vagy ha a megszokás embere vagy, rendeld meg ebédre a kedvencedet.
A vendég mindig nagy izgalommal bújja az étlapot, ha étteremben van, olykor nehéz kitalálni, mit is rendeljen a sok finomság közül. Merjen kipróbálni valami újat, vagy maradjon a kedvencénél? Csak egy a gond: az étel nevét nem tudja helyesen kiejteni, fél az arcpirító helyzettől, inkább a ház ajánlata lesz a befutó.
Persze a kacifántos, idegen eredetű ételnevek új, nem kóstolt fogásoknál még gyakrabban előfordulnak. Természetesen nem csak éttermekben, házhozszállításnál is megtörténhet, hogy helytelenül ejted az étel nevét, annyi könnyebbséggel, hogy legalább arc nélkül rendelsz, így a diszpécser nem láthatja, ahogy az ábrázatod pirosra vált a kagyló végén.
No, de minek is stresszelnél felesleges dolgokon? Most összeszedtük azokat az ételneveket, amelyek kiejtése sokszor okoz kellemetlen pillanatokat, de csak eddig, a jövőben biztos, hogy profi módjára tudod majd őket.
Cordon Bleu
Kár tagadni, a rántott húst mindenki szereti, főleg akkor, ha kicsit fel van turbózva, mondjuk sajttal és sonkával van megtöltve. Igen, jól sejted, ez bizony a Cordon Bleu, ami eredetileg borjúhúsból készül. Mára a nemzetközi kedvenc sertésből, csirkéből és pulyka húsából is az asztalra kerülhet. Éttermekben nagyon kedvelt, azonban a rendelése okozhat vicces pillanatokat. A furfangos vendég, ha nem akar kellemetlen perceket szerezni magának, csak annyit mond: „Mi is a neve? Tudja, rántott hús, ami sajttal és sonkával van megtöltve.” Végül mégiscsak jobb, mint ha azt mondaná, „gordonblőt” vagy „kordonblaut” kér. Ha helyesen akarod ejteni, akkor 'kordon blő'.
Gnocchi
Az olaszok krumplis tésztája hatalmas népszerűségnek örvend, nincs ember, aki ne szeretné a gnocchit valamilyen szaftos raguval nyakon öntve. A tésztaféle alapvetően krumpliból készül, azonban a gasztro sokszínűségének köszönhetően más alapanyagból is kivitelezhető, lehet ez tök, cékla vagy édesburgonya. A krumplis verzió a magyar konyhában is ismert, csak idehaza más néven emlegetik, a leggyakrabban krumpligombócként, amely a marhapörkölt tökéletes kísérője.
Az egyszerű finomság nevének kiejtése sokaknak okozhat kellemetlenséget, elárulom, nekem is, mivel a nagymamám nagyon gyakran készítette és ő folyton "gnoccsinak" nevezte, így a fejembe ez vésődött be. Helyesen ejtve 'nyokki', ami házilag készítve is isteni, de egy olasz étteremben kóstolva teljesen új értelmet nyer.
Bruschetta
Ismét egy olasz finomság kerül terítékre, a bruschetta, ez egy nagyon népszerű előétel, de főétkezések közti harapnivalóként is tökéletes. A hangzatos név pirított kenyérszeletet takar, a ropogós héjú pékárut fokhagymával, olívaolajjal, pestóval, paradicsommal vagy más zöldségekkel megkenve szokták kínálni. Az egyszerű finomság nevét legtöbbször helytelenül, "brusetta" néven szokták emlegetni, pedig helyesen 'bruszketta'.
Croissant
Az egyik legkedveltebb péksütemény, amiért a franciáknak lehetünk hálásak, a croissant régóta ismert finomság. A könnyű, vajas tésztás sütemény kötelező reggeli Franciaországban, kívül ropogós, a belseje pedig könnyű és vajas. A legjobb frissen falatozni, készülhet édesen vagy sósan. Idehaza is sokan szeretik a croissant-t, pékségben dolgozók pedig jól tudják, hogy nagyon sokan ejtik rosszul a pékáru nevét. A leggyakrabban „króászonnak” ejtik, helyesen 'kroasszan'.
Ratatouille
Ha másból nem is, a Lecsó című mesefilmből kicsik és nagyok számára is ismertté vált ez a francia étel. A ratatouille padlizsánból és más zöldségekből álló ízletes egytál, amit francia lecsóként szoktak emlegetni. A kakukkfűnek, bazsalikomnak és zellernek köszönhetően karakteres ízű étel nevét sokan meg se próbálják kimondani, ha azonban mégis nekifutnak, belegabalyodnak. A ratatouille jól ejtve valahogy úgy hangzik, hogy 'ratatui', de a 'rátátuj' is elfogadható.
Créme brulée
Az egyik legelegánsabb francia desszert, a créme brulée. A pohárdesszert roppanós karamellréteggel készül. Mielőtt az első falatot megkóstolnád, a kanalat kocogtasd meg a desszert felszínén. Látványra lenyűgöző, egyszerű szépséggel bír, ezért könnyű azt feltételezni, hogy gyerekjáték az elkészítése. Sajnos nem teljesen az, ahogy az édesség nevének kimondása is okozhat kellemetlen perceket. Hogy elkerüld a hibát, mindig úgy ejtsd, hogy 'krem brülé'.
Brownie
Az amerikaiak kedvenc kevert sütije az egész világon népszerű, szinte minden sütirajongó odáig van érte. Ezen nem is lehet csodálkozni, hisz az elkészítésével alig van munka, egyszerűsége ellenére változatos ízekben készülhet és ami a legfontosabb, nagyon finom. A brownie éttermek kínálatában is megtalálható, mégis sokan rosszul szokták ejteni, gyakran „bróni” lesz belőle, pedig 'brauninak' kell ejteni.
Latte macchiato
Nincs is jobb, mint egy hangulatos kis kávézóban elfogyasztani kedvenc kávés különlegességedet. Egy jó kávétól a nap is szebben indul. A kávéválaszték nagyon színes, rengeteg izgalmas ital közül válogathatnak az ínyencek, az egyik nagy kedvenc a foltos tej, vagyis a Latte Macchiato. A krémes, habos meleg italt „látte maccsiátóként” kérik sokan, helyette kérd 'látte mákkjátóként'.
Fotók: Getty Images