Szuper éttermi praktikák, amiket otthon is alkalmazhatsz: tökéletes ételt tehetsz az asztalra

éttermipraktika
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Hiába követed a receptet, sosem lesz olyan selymes a mártásod, sosincs olyan szép kérge a húsnak, mint amikor étteremben eszel? Most eláruljuk a séfek tippjeit, hogy varázsolhatod az otthonodba a vendéglők fogásait.

Egy étteremben nincs pazarlás, mindent felhasználnak, a maradékokat újragondolják, mindenből kihozzák a maximumot. Se a csont, se a zöldséghéj, se a fűszerek szára, se a főzővíz nem megy kárba, ízletes ételek alapjaként születnek újjá.

Az alábbi lista összeállításában a Daily Meal és a BuzzFeed volt a segítségünkre, gyakorlott séfek mondták el, mire érdemes otthon is figyelni. Ha csak pár tippet kipróbálsz, pár szabályt betartasz, hidd el, sokkal ízletesebb ételt tehetsz majd az asztalra.

Eszközök használata

  • Amihez csak lehet, öntöttvas serpenyőt használj. Nem lehet olyan könnyen megkarcolni, felsérteni a felületét, minden szépen, egyenletesen sül benne.
  • Tapadásmentes serpenyőt tojás sütéséhez használj.
  • Mindig forrósítsd fel a serpenyőt használat előtt, különben beleragad az alapanyag, nem fog szép kérget kapni.
éttermipraktika2
  • Nincs szükség sokféle konyhai eszközre, éles késre viszont mindenképpen. Vigyázz, hogy ne csorbuljon ki az éle, időközönként fend meg.
  • Tegyél nedves papírtörlőt vagy konyharuhát a vágódeszka alá, úgy biztosan nem fog elmozdulni.
  • Ha hallal dolgozol, a vágódeszkát és a kezedet citromlé és só keverékével mosd át, azonnal eltűnik a markáns szag.
  • Ne zsúfold túl a serpenyőt/lábast: a hozzávalók között mindig hagyj egy kis helyet, hogy egyenletesen tudjanak sülni, pirulni, különben párolódni fognak.

Konyhatechnológiai tippek

  • Közvetlen tálalás előtt adj egy kevés vajat a szószokhoz, ettől még finomabbak és selymesebbek lesznek.
  • A tészta főzését a szószban fejezd be. Vedd ki a vízből, mikor félkemény, majd tedd a forró mártásba, abban főzd puhára. Így magába tudja szívni az ízeket, sokkal finomabb lesz.
  • Ha szalonnát/sonkát vágsz, tedd a húst 15 percre a fagyasztóba szeletelés előtt, így egyenletes, szép csíkokat vághatsz belőlük.
éttermipraktika3
  • Locsolj citromos vizet az avokádóra/almára/zellerre, hogy ne barnuljanak be.
  • Főzz 1:1 arányban vajjal és olajjal: előbbitől ízletesebb lesz az étel, utóbbi nem hagyja megégni a vajat.
  • Hogy kihozd az ízekből a maximumot, a dióféléket és magvakat mindig pirítsd le.
  • Hogy tökéletesen pirult legyen a hús, itasd fel róla a nedvességet papírtörlő segítségével, mielőtt a serpenyőbe/sütőbe kerül.
  • Tegyél a hús alá alufóliát: így nem fog olajban tocsogni, szépen lepirul az alja is.
  • Ha nagyobb darab húst/halat készítesz, pirítsd körbe előbb serpenyőben, majd a sütőben fejezd be a folyamatot. Így szép kérget kap, és nem fog kiszáradni.
  • Ha teheted, friss fűszernövényekkel dolgozz. A vágott, friss fűszereket tekerd nedves papírtörlőbe, majd tedd műanyag zacskóba, végül a hűtőbe, így nem száradnak el, megőrzik a színüket.
éttermipraktika4

Maradékfelhasználás

  • A tészta keményítőben gazdag főzővizét sose öntsd ki, inkább készíts belőle krémes szószt.
  • Használd a kreativitásodat: a kamrában megbújó konzervekből és alaphozzávalókból biztosan össze tudsz valamit dobni. Ezekből az alapanyagokból rengeteg minden készülhet.
  • Sose dobd ki a csontokat és a zöldséghéjakat: isteni alaplé készülhet belőlük, amellyel minden sokkal finomabb lesz.
  • Ne dobd ki a zöldfűszerek szárát: tele vannak ízzel, úgyhogy nyugodtan lefagyaszthatod, és egy későbbi főzés során felhasználhatod őket.
  • Ne öntsd ki a savanyúság levét: hasznosítsd újra, keverd dresszingbe vagy vinaigrette-be.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük