![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Szuper éttermi praktikák, amiket otthon is alkalmazhatsz: tökéletes ételt tehetsz az asztalra
![éttermipraktika](https://kep.index.hu/1/0/4711/47110/471100/47110060_3591888_2fb1ee8d5ecaa0003e5c2d46bd2ccb2a_wm.jpg)
Legolvasottabb
Cikkek
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Gyere Te is
Friss és
Ropogós
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Hiába követed a receptet, sosem lesz olyan selymes a mártásod, sosincs olyan szép kérge a húsnak, mint amikor étteremben eszel? Most eláruljuk a séfek tippjeit, hogy varázsolhatod az otthonodba a vendéglők fogásait.
Egy étteremben nincs pazarlás, mindent felhasználnak, a maradékokat újragondolják, mindenből kihozzák a maximumot. Se a csont, se a zöldséghéj, se a fűszerek szára, se a főzővíz nem megy kárba, ízletes ételek alapjaként születnek újjá.
Az alábbi lista összeállításában a Daily Meal és a BuzzFeed volt a segítségünkre, gyakorlott séfek mondták el, mire érdemes otthon is figyelni. Ha csak pár tippet kipróbálsz, pár szabályt betartasz, hidd el, sokkal ízletesebb ételt tehetsz majd az asztalra.
Eszközök használata
- Amihez csak lehet, öntöttvas serpenyőt használj. Nem lehet olyan könnyen megkarcolni, felsérteni a felületét, minden szépen, egyenletesen sül benne.
- Tapadásmentes serpenyőt tojás sütéséhez használj.
- Mindig forrósítsd fel a serpenyőt használat előtt, különben beleragad az alapanyag, nem fog szép kérget kapni.
![éttermipraktika2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4711/47110/471100/47110074_f6906308628f609ae06f955a1e09346c_wm.jpg)
- Nincs szükség sokféle konyhai eszközre, éles késre viszont mindenképpen. Vigyázz, hogy ne csorbuljon ki az éle, időközönként fend meg.
- Tegyél nedves papírtörlőt vagy konyharuhát a vágódeszka alá, úgy biztosan nem fog elmozdulni.
- Ha hallal dolgozol, a vágódeszkát és a kezedet citromlé és só keverékével mosd át, azonnal eltűnik a markáns szag.
- Ne zsúfold túl a serpenyőt/lábast: a hozzávalók között mindig hagyj egy kis helyet, hogy egyenletesen tudjanak sülni, pirulni, különben párolódni fognak.
Konyhatechnológiai tippek
- Közvetlen tálalás előtt adj egy kevés vajat a szószokhoz, ettől még finomabbak és selymesebbek lesznek.
- A tészta főzését a szószban fejezd be. Vedd ki a vízből, mikor félkemény, majd tedd a forró mártásba, abban főzd puhára. Így magába tudja szívni az ízeket, sokkal finomabb lesz.
- Ha szalonnát/sonkát vágsz, tedd a húst 15 percre a fagyasztóba szeletelés előtt, így egyenletes, szép csíkokat vághatsz belőlük.
![éttermipraktika3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4711/47110/471100/47110076_98f8493f7dc891ed3d3e6e5a6b149a49_wm.jpg)
- Locsolj citromos vizet az avokádóra/almára/zellerre, hogy ne barnuljanak be.
- Főzz 1:1 arányban vajjal és olajjal: előbbitől ízletesebb lesz az étel, utóbbi nem hagyja megégni a vajat.
- Hogy kihozd az ízekből a maximumot, a dióféléket és magvakat mindig pirítsd le.
- Hogy tökéletesen pirult legyen a hús, itasd fel róla a nedvességet papírtörlő segítségével, mielőtt a serpenyőbe/sütőbe kerül.
- Tegyél a hús alá alufóliát: így nem fog olajban tocsogni, szépen lepirul az alja is.
- Ha nagyobb darab húst/halat készítesz, pirítsd körbe előbb serpenyőben, majd a sütőben fejezd be a folyamatot. Így szép kérget kap, és nem fog kiszáradni.
- Ha teheted, friss fűszernövényekkel dolgozz. A vágott, friss fűszereket tekerd nedves papírtörlőbe, majd tedd műanyag zacskóba, végül a hűtőbe, így nem száradnak el, megőrzik a színüket.
![éttermipraktika4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4711/47110/471100/47110078_198dd3664598c527e795a89156434ebf_wm.jpg)
Maradékfelhasználás
- A tészta keményítőben gazdag főzővizét sose öntsd ki, inkább készíts belőle krémes szószt.
- Használd a kreativitásodat: a kamrában megbújó konzervekből és alaphozzávalókból biztosan össze tudsz valamit dobni. Ezekből az alapanyagokból rengeteg minden készülhet.
- Sose dobd ki a csontokat és a zöldséghéjakat: isteni alaplé készülhet belőlük, amellyel minden sokkal finomabb lesz.
- Ne dobd ki a zöldfűszerek szárát: tele vannak ízzel, úgyhogy nyugodtan lefagyaszthatod, és egy későbbi főzés során felhasználhatod őket.
- Ne öntsd ki a savanyúság levét: hasznosítsd újra, keverd dresszingbe vagy vinaigrette-be.
Fotók: Getty Images