Ezért nem tudnak elhízni a hangyák
Mázlisták...

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Láttál már kövér hangyát? Na ugye! A hangyatársadalom egészen csodás rendszert dolgozott ki a tápanyagok igazságos elosztására, ez pedig a közösségi gyomor. Nem viccelek! Az étel egy részét nem maguknak eszik meg!

A hangyák nem csak azért szerencsések, mert sosincsenek egyedül. Hanem azért is, mert az elfogyasztott fölösleges kalóriáktól nem kövérek lesznek, hanem szociálisak: a többletet egyszerűen átadják a többi hangyának. A közösségi gyomrukból. 

shutterstock 796600027

Én kevés élőlényt utálok, tényleg, még a pókokat és a poloskákat is kiviszem a lakásból, de a hangyákat nem szeretem. Egy hangya nincs. Ahol egy van, ott van még százezer, és a nyüzsgő (lakásban nyüzsgő) hangyabolynál kevés undibb dolgot tudok elképzelni. De mostantól még jobban haragszom rájuk, mert mennyire igazságtalan már, hogy a világ összes teremtménye közül éppen ők azok, akiknek egy külön gyomra van a megzabált, de számukra fölösleges tápanyag számára. 

A hangyáknak egészen speciális emésztőrendszere van. Ennek része a közösségi gyomor, ami az ételemésztős gyomor előtt található a testükben. Ha a hangya eszik, akkor a saját gyomrába annyi étel kerül, amennyire az állatnak szüksége van, a többi pedig megy a közösbe. 

Ha nincs hűtőd, legyen egy második gyomrod!

Ha később mégis több tápanyagra lenne szükség, akkor a közösből továbbít még ételt saját magának. Ha viszont egy másik, éhes hangyával találkozik, akkor az egy speciális kódot ütöget le a fején a csápjaival, ami hangya-jelnyelven annyit tesz: etess meg. És voila, az első hangya máris visszakérődzik némi ételt a közösségi gyomorból, amit a másik elfogyaszt. 

Tekintve, hogy a hangyáknak nincs hűtője, sőt, a méhekkel ellentétben egyéb étel-raktározó módszere sem, ez a leghatékonyabb módja annak, hogy fogyasztásra alkalmas állapotban tartsák a kaját, különösen, ha az egész banda megy valahova, vagy például ha őrjáratozni indulnak. 

Néhány hangyafaj ezt annyira komolyan veszi, hogy például a mézgyűjtő hangyafajok közösségi gyomra hatalmasra tud nőni, az átlagos hangyafajoknál sokszor nagyobbra, míg úgy nem néznek ki, mint egy mézzel teli kis gömböcske, és a kicsi alatt most borsó méretet értsetek. Ez a többi mézhangyának szerencsés, mert pár ilyen kis dagi egy egész boly étkezését szabályozza, maguknak a dagiknak nem annyira, ezeket a hangyafajokat ugyanis a közelükben lakó emberek is szívesen megeszik. 

Ezt is szeretjük