Ezeket a sütiket ette mindenki a születésed évében
Őrült trendek, és csak egyre durvább lett
Cikkek
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós
Hagyományos karácsonyi rántott ponty: a bundája jó ropogós
Karácsonyi fűszerkvíz: melyik ismert fűszer használható immunerősítőként is?
Meseszép fahéjas almarózsák: romantikus ünnepi desszertet mutatunk
Instant vöröslencse-dahl: a legkülönlegesebb gasztroajándék
Mennyei, remegős epres sajttorta: habkönnyű krém, zabkekszes alap
Bizonyára neked is feltűnt, hogy a gasztronómiában ugyanúgy változnak a trendek, mint az öltözködésben, vagy a lakberendezésben. Magyarul, vannak éppen divatos, felkapott ételek és sütik, és vannak, amikre mindenki kissé lesajnálóan néz már - holott húsz éve még hatalmas menőség volt az asztalra tenni.
Természetesen, mindez nem vonatkozik az ember kedvenc sütijére, meg az örök klasszikusokra, ugyanakkor mégis szuperül nyomon követhető, hogy melyik évben mi volt az az édesség, amit minden menő cukrászdában és étteremben kapni lehetett, és minden trendi háziasszony megpróbálta otthon is előállítani. Persze nem itthon, hanem a hanyatló Nyugaton.
1957-1960: Német csokitorta
A német csokitorta valójában nem is német, hanem Sam German volt a neve annak a szakembernek, aki megteremtette az édes sütőcsokit, aminek német csoki lett a neve, legalábbis Amerikában. Ez a termék 1852-ben került piacra, de a népszerűsége csak 1957-ben nőtt meg ugrásszerűen - amihez Germannak már semmi köze nem lehetett.
A német csokitorta receptjét egy Texas-i pék küldte be a Dallas újságnak, az olvasók pedig kipróbálták, és abszolút elégedettek voltak az eredménnyel. A kulcs összetevő az édes sütőcsoki volt, maga a torta pedig annyira népszerűvé vált, hogy a következő évben már 73 százalékkal többet adtak el belőle. Ez aztán a karrier.
1945-1956 Sifon torta
A sifon torta egy könnyű, tejtermék nélküli sütemény, ami nagyon hasonlít az angyaltortára. Ugyanolyan szivacsos a textúrája, de ebben benne van a tojásfehérje, a tojássárgája, és némi narancslé is.
A torta története az 1920-as évekre nyúlik vissza, ekkor sütötte meg először Harry Baker. A receptet 1948-ig hét lakat alatt őrizte, végül mégiscsak eladta Betty Crockernek. Két évvel később a sifon torta már a legnépszerűbb édesség volt szinte az egész világon.
1961-1965: Rózsaszín pezsgő torta
Valószínűleg a közösségi médiában belefutottál már abba a hihetetlen találmányba, hogy szénsavas italt töltöttek a sütibe - nos, ez valójában egyáltalán nem egy új dolog. A csokis sütikbe kólát tenni például az USA déli államaiban évtizedek óta bevett szokás, ami alighanem az 1960-as évekre vezethető vissza. Ekkor került ugyanis először dokumentáltan tortába a Nyugati parti rózsaszín pezsgő.
Ebben az időben ez a torta volt a legmenőbb Los Angelesben, és az eredeti verzióban 3/4 csésze pezsgőt tartalmazott. A kevésbé puccos recept szerint azonban bármilyen eper ízű szénsavas üdítő megfelelt a célnak. A tortalapok közé általában kókuszkrémet, vagy bajor krémet töltöttek, a tetejét pedig fondant borította, és ha agyonütnek, sem tudjuk megmondani, hogy miért került le a toplistákról ez a süti.
1967-1971 Répatorta
Az emberiség mindig is fogyasztott répával töltött süteményeket, a sárgarépa népszerűsége évszázadokon töretlen volt az édes és pikáns ételekben. Az 1960-as évek végétől kezdve ugyanakkor szinte kirobbanó sikert ért el a répatorta.
Ennek oka pedig nem más, mint a hideg krémsajt, amivel megtöltik a répatortát. És hát persze ugyanekkor kezdtek el figyelni az emberek mindennél jobban az egészséges táplálkozásra - mert a répatortát te is egészségesnek tartod, ugye?
1978-1983: Kolibri torta
Még a neve is nagyon találó, mivel ez egy könnyű, gyümölcsös torta, amit banánnal és ananásszal ízesítettek, ugyanakkor olyan édes, hogy még a kolibri is rászállna. Azt is tudjuk, hogy mikor lett olyan népszerű: 1978-ban, a Southern Living című lapban jelent meg a receptje, és innen indult a világhódító útjára. Hozzánk persze jóval később ért el, nyilván.
1984-1987: Tiramisu
Bármilyen meglepő, ez a kávés-krémsajtos-piskótás, olasz eredetű édesség csak 1985-ben robbant be a divatba. Hogy miért, az teljességgel rejtély. Mármint nem az a kérdés, hogy miért lett olyan népszerű, mert mi is imádjuk, hanem azt nem értjük, hogy miért pont ekkor. Hiszen mindenkinek volt legalább egy tiramisu receptje a fiókban már azelőtt is, nekünk például három is van, egy epres, egy tojásos, és egy tojásmentes.
1989-1990: Funfetti torta
A funfetti őrület 1989-ben kezdődött, amikor egy cukrász előállt a forradalmi újítással: ahelyett, hogy simán hagyta volna a torta tetejét, megszórta szivárványszínű cukorkával. Ebben az időben szinte kötelező volt ilyen tortával előállni a születésnapokon.
A trend annyira jól sikerült, hogy nem is merült feledésbe: aki ebben az időben már a világon volt, és most saját étterme vagy cukrászdája van, időről időre előveszi a színes cukorkákat, és megszór vele egy-egy tortát, mert a szivárványságból sosem elég.
1991-1994: Lávatorta
A csokoládé lávatorta szinte magától értetődő édesség volt, egy bizonyos szint felett szinte mindenhol tartották. Tudjátok, ez az a süti, amit ha felvágtok, lávaként folyik ki belőle a csokoládé. Egyszerű, de nagyszerű. Először New York környékén terjedt el, majd meghódította először egész Amerikát, és a világot.
Az eredeti receptet nem tudni, ki készítette el, lényeg, hogy ma már mindenkinek van belőle egy saját verziója. Miért is ne? Tényleg jópofa süti.
1995: Vienetta
Most, hogy már biztonságosan túl vagyunk a rendszerváltáson, és bekerült Magyarország is a globális vérkeringésbe, egyre biztosabbá válik, hogy mi is az unalomig ismerjük a népszerű édességeket. 1995-ben pedig nem volt más, mint a Vienetta. Ez tulajdonképpen egy jégkrémtorta, amiben a szépen megformázott vaníliafagyi közé vékony, roppanós csokilapokat rejtettek. Én még mindig meg tudok enni egyedül akár egy egészet is, szóval inkább nem veszek.
1996-1999: Red Velvet
A Red Velvet eredete hosszú időre nyúlik vissza, és komoly cukrászok nem is készítették. Mi ez a vörös szín? El akarják adni az ételszínezéket? Egészen 1989-ig, amikor megjelent az Acélmagnóliák című film, és ennek nyomán, 1996-ban megnyitott New York City-ben a Magnolia étterem. Innentől kezdve mindenki odajárt, és mindenkinek a Red Velvet kellett - majd szerte az egész világon.
2000: Bármi, ami muffin formájú
Nos, ez a trend szintén a Magnolia étteremből indult, és nem egészen függetlenül a Szex és New York című sorozat vonatkozó epizódjától. Az emberek innentől kezdve egyszerűen megőrültek a cupcake-ekért, őrült trenddé vált, ami még ma is tart.
2001-2007 Bacon-ös süti
Na, hát ez az én műfajom. A bacon felemelkedése a 21. századdal kezdődött, 2001-ben már 25 százalékkal nőtt a szalonna forgalma az előző évekhez képest. A szalonnát addig is bármibe beletették, de sütibe csak 2001 óta.
Most már található recept juharszirupos-szalonnás sütihez, áfonyás-szalonnás sütihez, vaníliás-szalonnás sütihez, zsályáshoz, barnacukroshoz - mindenhez jó a szalonna, a szalonna királyság.
A szalonnás sütik persze ma is divatban vannak még, de talán már nem annyira markánsan, mint akkoriban.
2008: Bármi, ami cake pop formájú
Ebben az évben a cupcake átadta a vezető szerepet a cake pop-nak, köszönhetően a közösségi médiának, ami mégiscsak a trendekről szól. Ezt a formát Bakerella hozta létre, ezért nevezik őt szegényt azóta is cupcake gyilkosnak, habár ez nem teljesen így van, tegye fel a kezét, akinek van otthon muffinsütő formája, és most tegye le az, akinek cake pop sütője is van, és elő is vette az utóbbi fél évben.