
A 8 legfinomabb spárgás fogás: a krémlevestől a pitéig
Nem tart sokáig a szezon, így most készíts el minél többféle spárgás finomságot! Csupa egyszerű, de isteni receptet mutatunk.
Ez a zöldfűszerekkel és citrommal ízesített rizottó az egyik legjobb dolog, ami a spárgával történhet: krémes és tartalmas egytálételt készíthetsz belőle, amely tele van ízekkel és még egészséges is.
A tavaszi spárgaszezonban érdemes minél többet használni a szuperélelmiszerből: amellett, hogy alacsony a kalória- és a szénhidráttartalma, sok benne a rost, a kálium, a magnézium és a vas, és enyhén vízhajtó hatású is. A rizottó nem tartalmaz sem vajat, sem pedig más tejterméket, így növényi étrendbe is beilleszthető.
A spárgát tisztítsuk meg, és daraboljuk tetszőleges méretű darabokra. Egy kisebb lábasban forraljunk enyhén sós vizet, és főzzük a spárgát 2 percig. Szűrjük le, és tegyük félre.
Egy közepes lábasban hevítsük fel az olívaolajat, és 3-4 perc alatt dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, 1 percig pirítsuk, majd mehet bele a rizs is, és néha átkeverve pirítsuk 5-6 percig, vagy amíg a szemek kissé kifehérednek.
Öntsük fel a fehérborral, addig pároljuk, amíg a rizs fel nem szívja a folyadékot, sózzuk, borsozzuk, majd 4-5 adagban öntsük hozzá a zöldségalaplevet. Az újabb adagot csak akkor keverjük a rizshez, ha az előzőt teljesen felszívta.
Az utolsó adag alaplével keverjük a rizottóhoz a reszelt parmezánt, a növényi vajalternatívát, a citrom levét és reszelt héját, majd a főzés utolsó 2-3 percében keverjük bele az előfőzött spárgát, a metélőhagymát, a petrezselymet és kakukkfüvet is.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu