Üde, krémes tavaszi rizottó: roppanós spárga és citrom dobja fel

8
Nyomtatás
Spargas-rizotto-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha a tavasz számodra is egyet jelent a spárgaszezonnal, akkor ennek a receptnek nagyon fogsz örülni: a krémes, citrusos rizottót roppanós spárga gazdagítja.

Ez a zöldfűszerekkel és citrommal ízesített rizottó az egyik legjobb dolog, ami a spárgával történhet: krémes és tartalmas egytálételt készíthetsz belőle, amely tele van ízekkel és még egészséges is.

A tavaszi spárgaszezonban érdemes minél többet használni a szuperélelmiszerből: amellett, hogy alacsony a kalória- és a szénhidráttartalma, sok benne a rost, a kálium, a magnézium és a vas, és enyhén vízhajtó hatású is. A rizottó nem tartalmaz sem vajat, sem pedig más tejterméket, így növényi étrendbe is beilleszthető.

Spárgás-citromos rizottó

Spargas-rizotto

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 csokor spárga
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 nagy vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 200 g arborio rizs
  • 150 ml száraz fehérbor
  • 1 tk.
  • 0.25 tk. bors
  • 1500 ml zöldségalaplé
  • 50 g vegán (vagy hagyományos) parmezán lereszelve
  • 2 ek. növényi vajalternatíva
  • 1 ek. friss citromlé
  • 0.5 közepes biocitrom reszelt héja
  • 1 ek. friss metélőhagyma apróra vágva
  • 1 csokor friss petrezselyem apróra vágva
  • 2 ág friss kakukkfű (szárak nélkül)
Recept idők

Elkészítés:

A spárgát tisztítsuk meg, és daraboljuk tetszőleges méretű darabokra. Egy kisebb lábasban forraljunk enyhén sós vizet, és főzzük a spárgát 2 percig. Szűrjük le, és tegyük félre.

Egy közepes lábasban hevítsük fel az olívaolajat, és 3-4 perc alatt dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, 1 percig pirítsuk, majd mehet bele a rizs is, és néha átkeverve pirítsuk 5-6 percig, vagy amíg a szemek kissé kifehérednek.

Öntsük fel a fehérborral, addig pároljuk, amíg a rizs fel nem szívja a folyadékot, sózzuk, borsozzuk, majd 4-5 adagban öntsük hozzá a zöldségalaplevet. Az újabb adagot csak akkor keverjük a rizshez, ha az előzőt teljesen felszívta.

Az utolsó adag alaplével keverjük a rizottóhoz a reszelt parmezánt, a növényi vajalternatívát, a citrom levét és reszelt héját, majd a főzés utolsó 2-3 percében keverjük bele az előfőzött spárgát, a metélőhagymát, a petrezselymet és kakukkfüvet is.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon