8 szuper recept főtt tojással, amelyek a húsvéti asztalon is megállják a helyüket
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Bármilyen formában is készítsd el, húsvétkor nem hiányozhat a tojás az asztalról, mutatunk pár receptet, amit érdemes kipróbálni.
Hagyományos töltött tojás, tojáskrém vagy -saláta, rengetegféleképpen kerülhet a főtt tojás az asztalra, legyen az klasszikus vagy újragondolt recept. Az alábbi ételek között van hidegtálra való, főfogás és köret is, próbálj ki többet is.
Kaszinótojás
A hidegtálak kötelező eleme a kaszinótojás, amely főként ünnepekkor kerül az asztalra. A majonézes töltött tojást leggyakrabban franciasaláta-ágyon kínálják, így nagyon laktató, kaláccsal tálalva főételként is megállja a helyét. A klasszikus receptet itt olvashatod el, ha maradnál a hagyományos vonalnál.
Húsvéti töltött tojás
Ha elrugaszkodnál a hagyományos recepttől, próbáld ki ezt a sonkával gazdagított változatot. Az alap ugyanúgy majonézes, de kerül mellé tejföl és reszelt sajt is. A sonkát dekorációként is használhatod, de akár a krémbe is belekeverheted. A töltelékbe akár 1 marék metélőhagymát is beledolgozhatsz, a tálalásnál pedig retek is kerülhet mellé.
Szójaszószban pácolt tojás
Még egy fokkal különlegesebb a szójaszószban pácolt tojás, nagyon mutatós és valódi ízbomba lesz. Bár alapvetően ez a ramen egyik kötelező eleme, magában is érdemes elkészíteni, zöldségekkel kínálni. Magát a tojást főzheted lágyra és keményre is ízlés szerint. A tojás nemcsak a szójaszósz ízét, hanem a színét is átveszi, nagyon mutatós lesz.
Főtt tojással töltött csirkemell
Ha nem hidegtálban gondolkodsz, inkább valamilyen főételben, próbáld ki ezt a töltött csirkemellet. A főtt tojás mellé sajt kerül a töltelékbe, így nagyon tartalmas lesz a hús. A betöltött csirkemellet sütőben süsd meg, ne aggódj, nem fog kiszáradni, a beleolvadt sajt szaftosan tartja.
Skót tojás
Ha nem vagy oda a csirkemellért, vagy tartasz attól, hogy nem lesz elég szaftos, készíts skót tojást, amelynek fasírt az alapja. A darált húsba hagyma, zöldfűszerek és mustár kerül, a megformázott gombócok közepébe pedig lágy- vagy keménytojást kell rejteni. Utána indulhat a panírozás, végül pedig olajban kell ropogósra sütni. Ha szeretnéd, sütőben is elkészítheted.
Tojáskrém
Ha húsvét reggelén kedveskednél valami finomsággal a családnak, próbáld ki ezt a tojáskrémet. Pillanatok alatt, pár hozzávalóból elkészíthető, a lereszelt főtt tojás mellé mustár, torma és vajkrém kerül. Érdemes egy kis időre a hűtőbe tenni, hogy összeérjenek az ízek, majd kalácsra, kiflire is kenheted.
Majonézes tojássaláta
Klasszikus majonézes-mustáros szósz öleli körbe a főtt tojást ebben a salátában, illetve roppanós szárzeller is kerül bele. Így egyszerre lesz krémes és ropogós, könnyed, tartalmas, mégis frissítő. Akkor lesz a legfinomabb a saláta, ha házi majonézt keversz bele, nincs vele sok munka, de egészen más lesz a végeredmény.
Tésztasaláta főtt tojással
Ha egy fokkal laktatóbb salátát készítenél, amely még főételként is megállja a helyét, főtt tésztát keverj a tojás mellé. A tojássárgája a majonézes szószba kerül, így az még krémesebb és finomabb lesz tőle, a fehérje pedig apróra kockázva kerül a tészta és a zöldségek mellé. Ha a dresszinget túl töménynek érzed, joghurttal lágyíthatod.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Szász Eszter