Cicege, vakarcs és még 8 fura nevű étel a magyar konyhából – Te kóstoltad már valamelyiket?
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A hagyományos magyar konyha az ízletes és laktató ételeiről ismert, a kedvelt fogások mellett azonban akadnak olyan fura hangzású ételnevek is, amelyekről a mai fiatalok nem biztos, hogy tudják, miről van szó.
A vicces, néha elrettentő nevek finom ételeket takarnak. Persze, hogy mi finom, az ízlés kérdése, hisz mindenkit másfajta ízek ejtenek rabul. A bizarr hangzású ételek listája rettentően hosszú, mi most csak néhányat szedtünk össze, igyekeztünk a legismertebb fura nevű ételeket egy kalapba gyűjteni, megnézni, mit is takar pontosan a név.
A hazai gasztronómiában gyakori, hogy egy étel több néven is ismert, ezért könnyen lehet, hogy ezek a fura hangzású ételek más néven futnak egy családban.
Cicege
Tipikusan az az étel, amely rengeteg néven ismert, lehet lapcsánka, krumplipalacsinta, tócsni, beré, cicedli, görhöny, krumplimálé vagy krumpliprósza. Az egyszerű finomság reszelt krumpliból készül, ami tojással, liszttel, sóval, borssal és fokhagymával van elkeverve, a lágy masszát pedig olajban kell megsütni. A sütése többféleképpen történik, vannak háztartások, ahol úgy készítik, mint a palacsintát, míg máshol bő olajban sül barnára. Régen főleg szegények készítették, mára rengeteg felturbózott változata létezik.
Lucskos káposzta
Főleg az Alföldön kedvelt ez a fura nevű káposztás étel, amely nagyon tartalmas. A lucskos káposztát tájegységenként máshogy készítik, a szabolcsi változatban kétféle hús, sertéscomb és füstölt hús kap helyet, de van olyan recept is, amelybe sertésköröm is kerül. Igazi tunkolós étel, amit kenyérrel illik fogyasztani. Bár a neve nem túl bizalomgerjesztő, pedig egy tartalmas és finom egytálétel tele ízekkel.
Izzasztott káposzta
Még egy káposztás étel helyet kapott a fura nevű listán. A régi fogás nagyon tartalmas, savanyú káposztából készül, kolbásszal, sonkával, szalonnával van egybekeverve, de lehet még bolondítani darált töpörtyűvel is. A hozzávalókat tepsiben kell rétegezni, majd megsütni, kenyérrel és főtt krumplival szokták kínálni.
Tejleves
Mára szinte teljes homály fedi, régebben, főleg a 80-as években nagyon népszerű volt, édesen és sósan is az asztalra került. Nagyon egyszerű recept, a tejet fel kell forralni, a főtt tésztát beletenni, cukorral kell ízesíteni, és már lehet is tálalni.
Becsinált leves
Az egyik legmulatságosabb név, a gyerekek szeretnek vele viccelődni. A megmosolyogtató leves elképesztően finom és tartalmas, remek alternatívája lehet a húslevesnek. Az ízletes levesbe jó sok zöldség és galuska kerül, a végén pedig világosabb színű rántással lesz gazdagítva.
Salátaleves
Ahogy a név is sugallja, levesről van szó, méghozzá fejes salátából készítve. Szokatlanul hangzik, nehéz is elképzelni, hiszen a ropogós levelű zöldségből általában csak köret készül. A salátalevesről az a hír járja, hogy székely finomság, amelybe első kóstolás után beleszeret az ember. A laktató leves alapja szalonna, amit apró kockákra kell vágni, meg kell pirítani, fokhagymával ízesíteni, majd vízzel felönteni és belepakolni a csíkokra vágott salátát.
Vakarcs
A vakarcs, avagy a szegények kenyere, hasonló a laposkenyérhez, de látványra úgy néz ki, mint egy sütemény. A tésztába liszt, tejföl, zsír, sütőpor és só kerül, ezekből lágy tésztát kell gyúrni, majd tepsibe kell igazgatni. A tészta tetejét késsel be lehet vagdosni, sütés előtt tejföllel elkevert tojássárgájával kell megkenni.
Ökörszem
A nagyon kedvelt retró süti több néven is fut, van, ahol pávaszemként, van, ahol bagolyszemként ismert a kelt tésztás finomság. A foszlós tésztát fánkszaggatóval kell kiszúrni, majd be kell nyomkodni a tészta közepét, oda kerül ugyanis a bőséges túrótöltelék.
Sült vér
Ez a hagyományos magyar fogás a világ legbizarrabb ételeinek listájára is felkerült. Sokan esküsznek rá, hogy nagyon finom, míg mások irtóznak a gondolatától is, hogy valaha megkóstolják. A sült vért disznóvágáskor - vagy csirkevágáskor - szokás készíteni, a sült hagymára pirospaprika és erős paprika kerül, majd rá kell önteni az alvadt vért. Sóval, borssal és majorannával ízesítve addig kell főzni, míg a vér kicsit megkeményedik, mellé friss kenyér dukál.
Görcsleves
Másik ismert nevén kötött tészta, amely levesbetétként is szolgálhat. A szegényebb háztartásokban a tészta főzővizét ízesítették leveskockával, ebbe került a tészta. A különlegessége, hogy dinsztelt, pirospaprikával fűszerezett hagymát kell elkenni rajta, majd jobbról balra kell hajtani a tésztát, csíkokra felvágni, a csíkokból csomót kötni, végül megfőzni. Az így készült tészta tartalmas zöldséglevesekhez is illik, érdemes kipróbálni.
Cover: Getty Images - Fotók: Getty Images