10 szuper recept gránátalmával: húsok mellé, salátákba, de édességekhez is passzol
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Az őszi, téli szezon egyik kedvence a gránátalma, az egyszerre édeskés és savanykás gyümölcs színe minden ételt, de a hangulatunkat is feldobja.
Bár a rubinszínű gránátalmát a leggyakrabban magában fogyasztjuk, desszerteket, salátákat, sőt, akár húsokat is megkoronázhatsz vele. Szirup formájában is érdemes beszerezni, isteni dresszing. Mivel a magok rengeteg folyadékot tartalmaznak, a gránátalma levét is kinyerheted, dzsúsz és turmix is készülhet belőle.
Gránátalmalé
Ha szereted a gránátalmát, dzsúsz formájában is érdemes kipróbálni, kicsik és nagyok egyaránt imádni fogják a rubinszínű italt. Nem kell hozzá bonyolult eszköz, hogy kinyerd a magokból a levet, felejtsd el a gyümölcsprést, bőven elég lesz egy citrusfacsaró. Ezzel ugyanúgy ki tudod facsarni a gyümölcsöt, mint a citromot, a rostot és a héjat pedig még krumplinyomón is érdemes átpréselni, hogy minden cseppet kinyerj.
Gránátalmás céklaturmix
Maradva az italoknál, még táplálóbb smoothie-t készíthetsz gránátalmából, ha céklával, almával és gyömbérrel turmixolod össze. Egy kevés vizet is adj hozzá, hogy ne legyen túl sűrű. Valódi antioxidáns-bomba ez az ital, tele van vitaminnal, méregtelenítő, erősíti az immunrendszert, sőt, még az alakodnak is jót tesz, ha rendszeresen iszod.
Téli sangria
Mivel eddig mindkét ital gyerekbarát volt, mutatunk egy szuper alkoholos verziót is. Az isteni sangria téli gyümölcsökkel is készülhet, jelen esetben gránátalmával és mandarinnal. Az alapja lehet édes és száraz vörösbor is ízléstől függően, de ha nem érzed elég édesnek, még mézzel is felturbózhatod. Ha pedig ünnepi hangulatot varázsolnál a szobába, fahéjjal ízesítsd.
Gránátalmás chiapuding
Az édes ízeknél maradva, desszertet is megkoronázhatsz a rubinvörös gránátalmamagokkal. Bármilyen pohárkrémet, pudingot megszórhatsz a gyümölccsel, ezt a chiapudingot különösen ajánljuk. Amellett, hogy a chiapuding tápláló, rostban gazdag, felpörgeti az anyagcserét is, ráadásul bármilyen gyümölcs jól illik hozzá, az egészséges gránátalma szuper választás.
Quinoasaláta gránátalmával
Ha olyan salátát keresel, ami laktat, mégis egészséges, és még a diétába is belefér, ez a quinoasaláta a legjobb választás, amelybe bulgur és gránátalma is kerül. Nagyon gyorsan összeállítható ez a fogás, akár előző este is elkészítheted, másnap pedig csak locsold meg az öntettel. A dresszingben is helyet kap a gránátalma szirup formájában, de érdemes mellé egy kis citromlevet is önteni, hogy ellensúlyozza az édeskés ízeket.
Gránátalmás céklasaláta
Picit könnyedebb ez a gabona nélküli saláta, a gránátalma mellé cékla, rukkola és narancs kerül. A vitaminbomba őszi köret nem csak finom, szuper immunerősítő is, a gyümölcsök és a cékla is tele van vitaminnal. Utóbbi picit földes ízét a narancs fanyarsága ellensúlyozza, a gránátalma pedig megédesíti a kombinációt. Citromlével és mézzel is meglocsolhatod a salátát attól függően, milyen irányba vinnéd inkább.
Török lencsés padlizsán
Ha igazán laktató, de egészséges fogásra vágysz, akkor pedig próbáld ki ezt a török receptet, a lencsés padlizsánt. A nagy előnye, hogy másnap, újramelegítve is finom, ráadásul nem bonyolult az elkészítése. A puhára sült padlizsán, a krémes lencse, a fanyar paradicsom és az egyszerre édes és savanykás gránátalma találkozása ízbomba fogást eredményez.
Tahinis sült padlizsán gránátalmával
A padlizsán és gránátalma párosítása nem ritka a közel-keleti konyhában, kend meg a sült zöldséget tahinivel, szórd meg az édes, picit savanykás rubinvörös magokkal, meglátod, isteni finom lesz a végeredmény. A mennyei fogást a zaatar, vagyis egy egzotikus, keleti fűszerkeverék koronázza meg, amely szinte mindenhez passzol. A fokhagymát és a citromlevet se hagyd le a sült padlizsánról.
Sütőtökös hummusz gránátalmával
Ez a napsárga hummusz biztosan nyarat hoz a szürke, őszi napokba, de nem csak a színével hívja fel magára a figyelmet, nagyon különleges lesz az édeskés zöldségtől. A sütőtök krémesebbé, kenhetővé varázsolja a hummuszt, picit lágyít a csicseriborsó ízén. A picit savanykás gránátalma pedig megkoronázza az egész fogást.
Gránátalmaszirupos csirkemáj
A legizgalmasabb receptet hagytuk a végére: a gránátalma ugyanis nem csak zöldségek és édességek, húsok mellé is jól passzol, csirkemájjal párosítva egészen különleges lesz. A gyümölcs szirup formájában kerül a májra, cukorral és fokhagymával összefőzve, picit édeskés, picit fanyar mázzal vonja be a belsőséget. Nagyjából 10 percet kell csak rászánnod, úgyhogy még munkád is alig lesz vele.
Fotók: Getty Images, Ács Bori