![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A legjobb grillpácok különféle húsokhoz – Így biztosan szaftosak maradnak
![grillpácolás cover](https://kep.index.hu/1/0/4347/43474/434746/43474640_3317924_3d03a9337c4c4b222ce88bcdf8d0aabb_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A jó idővel együtt érkezik a grillszezon, egyre több időt töltünk a szabadban, ahol a szórakozás mellett az étkezés is fontos szerepet kap, méghozzá az isteni és változatosan elkészíthető grillételek formájában.
A pácolástól sokkal ízletesebb lesz az étel, nem szárad ki a hús vagy a zöldség, extra puha és zamatos lesz. A pác nem új keletű dolog, az emberek évszázadok óta áztatják valamilyen fűszeres lébe a húsokat.
Az eredeti pác olyan sós folyadék volt, mint a tengervíz, egyszerre biztosította az élelmiszerek tartósítását, puhítását és ízesítését. A pácolásnál lényeges, hogy milyen összetevőket használsz, ha olajat és valamilyen savas folyadékot, akkor mindenképpen turmixold össze, hogy a kétféle összetevő egyneművé váljon.
Egyáltalán nem mindegy, hogy az adott étel mennyi időt tölt a pácban, a tenger gyümölcseinek kell a legkevesebb, míg a marhahús akár egy egész napot is a marinádban lehet. A zöldségeknek elég 30 perc, a szárnyas és a sertés pedig legalább 3 órát pácolódjanak. Fontos, hogy sót ne tegyél a pácba, mert csak kiszárítja a húst. Elég, ha azelőtt megsózod, mielőtt feldobod a grillre.
Ez a mézes-mustáros pác karajhoz készült, biztosan a kedvenced lesz. Ha pedig inkább a szárnyast kedveled, akkor jó hír, hogy a csirkeszárnyat is tökéletesen lehet pácolni és grillezni. Érdemes minden húsfajtához megtanulni a pácrecepteket, és akkor egész nyárra lesz választék.
![bbq pác álló](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4347/43475/434757/43475712_8f7e75b43298cea112e0fae2014833aa_wm.jpg)
Marhahús
Pácold a húst balzsamecetbe, Worcestershire- és szójaszószba, tegyél hozzá dijoni mustárt és fokhagymát, tökéletes kombináció lesz. Ha szereted a különlegesebb ízeket, akkor keverj össze kávét és kólát, és abban pácold a húst, amelytől nagyon omlós lesz.
A citrusos és a csípős ízek kombinációja is tökéletes a marhához: keverj össze szójaszószt, citromlevet, Worcestershire-szószt és valamilyen csípős paprikaszószt, ez a 4 íz is harmonizál majd a hússal.
![grillezett steak álló](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4347/43477/434779/43477998_03e8539e7a7c043f1e99c49074a96fed_wm.jpg)
Sertéstarja
A tarja nem véletlenül az egyik legkedveltebb húsfajta, amit a grillre dobhatsz. Marinád nélkül sem szárad ki, de ha még be is pácolod, akkor biztosan tökéletes lesz. Érdemes csont nélkül készíteni, a hús széleit pedig mindig vagdald be.
A tarjának nagyon jól állnak a mustáros alapú pácok, esetleg mézzel keverd őket, de az olyan zöldfűszeresekkel sem lősz mellé, mint a kakukkfű, a borsikafű, a zsálya, a rozmaring, a majoránna vagy a koriander. Készíthetsz kicsit keletiesebb ízvilágú pácot is, ha gyömbéres, citromfüves, szójaszószos marinádot keversz. Próbáld ki ezt a pácot, ha tarjával doglozol, az oldalast pedig ebbe a marinádba tedd.
![grillezett sertés álló](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4347/43478/434781/43478188_9b4b8f05db2e8f7b39bd8fbcd9443f5f_wm.jpg)
Szárnyas
A szárnyas amúgy is hajlamos arra, hogy kiszáradjon, így itt is vigyáznod kell erre. Ami viszont nagy előnye, hogy a szárnyasnak, ezen belül a baromfinak nagyon kevés időt kell töltenie a marinádban, van, amelyik húsrésznek akár egy fél óra is elegendő. Az, hogy zsírszegényebb húsokról van szó, a diétád szempontjából mindenképpen előnyös lehet.
A csirkét sütheted egyben, de részeire bontva is. A szárnyasokhoz is nagyon jól illenek a citrusos, zöldfűszeres pácok, de a távol-keleti ízvilágot is érdemes kipróbálni.
Fotó: Getty Images