7 gyógyító étel, ha gyötör az influenza: hagymatea, húsleves és társaik
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Megfázás vagy influenza idején érdemes olyan ételeket fogyasztani, melyek vírusölő tulajdonsággal bírnak, ezek hozzájárulnak a gyors gyógyuláshoz.
Orrfolyás, köhögés, láz a megfázás kellemetlen tünetei. Ilyenkor jólesik elbújni a világ elől és egész nap pihenni. Sokszor még enni sincs kedve az embernek, pedig a megfelelő táplálkozás és folyadékpótlás különösen fontos!
Náthás megbetegedés idején jólesik a meleg tea. Ilyenkor érdemes különböző gyógyteákat inni, melyek a megfázás, influenza tüneteit csökkentik, segítik a gyógyulást. Erről korábbi cikkünkben részletesen írtunk.
Fontos, hogy vitaminokban gazdag zöldségek és gyümölcsök is kerüljenek a tányérra. Ilyenkor kerüljük a koffeint, alkoholt és a zsíros ételeket. Együnk fehérjében, C- és B-vitaminban gazdag ételeket, melyek segítik a gyors felépülést.
Húsleves
A vasárnapi ebéd egyik legkedveltebb fogása a húsleves. A minden jóval telepakolt aranyló csoda áldásként hat a beteg szervezetre. A házi húsleves segít a vírusok elleni küzdelemben, tele van immunerősítő tápanyaggal és kiváló folyadékpótló. A levesbe kerülő zöldségek miatt (hagyma, sárgarépa, zeller stb.) A- és C-vitamin is található benne. Nátha idején a húsleves levét melegen érdemes kortyolni. Megnyugtatja a legyengült szervezetet, csillapítja a torokfájást, és az orrdugulást is segíti megszüntetni.
Hagymatea
Az erős aromájú zöldségből érdemes gyógyító teát készíteni. A népgyógyászat főként nátha, hurutos, légúti betegségek kezelésére ajánlja, de magas vérnyomás vagy emésztőrendszeri problémáknál is hatásos. A hagyma antibakteriális, gomba- és vírusölő, C-, B1- és B2-vitaminokban is bővelkedik. A gyógyitalt ízesítés nélkül ajánlott fogyasztani, de ki lehet próbálni citrommal és mézzel is.
Cékla
A lila húsú zöldség, a cékla igazi vitaminbomba, amit náthás időszak alatt is érdemes fogyasztani. A cékla fogyasztásával csökkentheted a szervezetben a gyulladást, megszüntetheted a különböző fertőzéseket. A cékla sokféle módon a tányérra kerülhet: finom savanyítva, párolva, sütve, salátába keverve, vagy vitamingazdag turmix is összedobható belőle.
Gyömbér
Az intenzív aromájú gyömbér az ázsiai konyhában nagy kedvenc. Sokan nem szeretik markáns íze miatt, pedig megfázás esetén nem érdemes kihagyni, mert gyógyítóan hat a szervezetre, szuper gyulladáscsökkentő. Akár magában is el lehet rágcsálni a fűszernövényt, vagy kerülhet húslevesbe, teába. A gyömbérből gyógytea is készíthető, amit mézzel és citrommal ajánlott ízesíteni, így kellemesebb és egészségesebb is.
Gomba
A kínai népgyógyászat régóta alkalmaz különböző gombákat bizonyos betegségek kezelésére. A kalapok sok vírusellenes tulajdonsággal rendelkeznek, bővelkednek D-vitaminban, és olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek segítik a fertőzések leküzdését. Gombából többfélét találni, érdemes őket felfedezni, rengeteg ízletes fogás készülhet belőlük. Influenza idején jólesik gombalevesben vagy gombás rizottóban, és párolva is a tányérra kerülhet.
Méz
A mézet gyakran emlegetik a szépség aranyló elixírjeként, sőt egy régi mondás úgy tartja, hogy a méz az istennők eledele. Nos, az már biztos, hogy a méz jó hatással van a bőrre, hajra és az alvást is segíti. De nem csak külsőleg hat, a méz természetes antioxidáns, C- és B-vitamint is tartalmaz. Antimikrobiális tulajdonságai támogatják a szervezetet a vírusok, baktériumok és gombák okozta fertőzések leküzdésében.
Gyümölcsök
Megfázás idején C-vitaminban gazdag gyümölcsöket ajánlott fogyasztani. Ezen finomságok folyadékpótlás céljából is tökéletesek. Ilyen a mangó, citrom, narancs, mandarin, banán és a bogyós gyümölcsök is.
Fotók: Getty Images