7 gyógyító étel, ha gyötör az influenza: hagymatea, húsleves és társaik

GettyImages-1673451567
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Megfázás vagy influenza idején érdemes olyan ételeket fogyasztani, melyek vírusölő tulajdonsággal bírnak, ezek hozzájárulnak a gyors gyógyuláshoz.

Orrfolyás, köhögés, láz a megfázás kellemetlen tünetei. Ilyenkor jólesik elbújni a világ elől és egész nap pihenni. Sokszor még enni sincs kedve az embernek, pedig a megfelelő táplálkozás és folyadékpótlás különösen fontos!

Náthás megbetegedés idején jólesik a meleg tea. Ilyenkor érdemes különböző gyógyteákat inni, melyek a megfázás, influenza tüneteit csökkentik, segítik a gyógyulást. Erről korábbi cikkünkben részletesen írtunk.

Fontos, hogy vitaminokban gazdag zöldségek és gyümölcsök is kerüljenek a tányérra. Ilyenkor kerüljük a koffeint, alkoholt és a zsíros ételeket. Együnk fehérjében, C- és B-vitaminban gazdag ételeket, melyek segítik a gyors felépülést.

Húsleves

A vasárnapi ebéd egyik legkedveltebb fogása a húsleves. A minden jóval telepakolt aranyló csoda áldásként hat a beteg szervezetre. A házi húsleves segít a vírusok elleni küzdelemben, tele van immunerősítő tápanyaggal és kiváló folyadékpótló. A levesbe kerülő zöldségek miatt (hagyma, sárgarépa, zeller stb.) A- és C-vitamin is található benne. Nátha idején a húsleves levét melegen érdemes kortyolni. Megnyugtatja a legyengült szervezetet, csillapítja a torokfájást, és az orrdugulást is segíti megszüntetni.

Gyógyító ételek influenza idejére ct5

Hagymatea

Az erős aromájú zöldségből érdemes gyógyító teát készíteni. A népgyógyászat főként nátha, hurutos, légúti betegségek kezelésére ajánlja, de magas vérnyomás vagy emésztőrendszeri problémáknál is hatásos. A hagyma antibakteriális, gomba- és vírusölő, C-, B1- és B2-vitaminokban is bővelkedik. A gyógyitalt ízesítés nélkül ajánlott fogyasztani, de ki lehet próbálni citrommal és mézzel is.

hagymatea

Cékla

A lila húsú zöldség, a cékla igazi vitaminbomba, amit náthás időszak alatt is érdemes fogyasztani. A cékla fogyasztásával csökkentheted a szervezetben a gyulladást, megszüntetheted a különböző fertőzéseket. A cékla sokféle módon a tányérra kerülhet: finom savanyítva, párolva, sütve, salátába keverve, vagy vitamingazdag turmix is összedobható belőle.

GettyImages-685043457

Gyömbér

Az intenzív aromájú gyömbér az ázsiai konyhában nagy kedvenc. Sokan nem szeretik markáns íze miatt, pedig megfázás esetén nem érdemes kihagyni, mert gyógyítóan hat a szervezetre, szuper gyulladáscsökkentő. Akár magában is el lehet rágcsálni a fűszernövényt, vagy kerülhet húslevesbe, teába. A gyömbérből gyógytea is készíthető, amit mézzel és citrommal ajánlott ízesíteni, így kellemesebb és egészségesebb is.

Gyógyító ételek influenza idejére ct3

Gomba

A kínai népgyógyászat régóta alkalmaz különböző gombákat bizonyos betegségek kezelésére. A kalapok sok vírusellenes tulajdonsággal rendelkeznek, bővelkednek D-vitaminban, és olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek segítik a fertőzések leküzdését. Gombából többfélét találni, érdemes őket felfedezni, rengeteg ízletes fogás készülhet belőlük. Influenza idején jólesik gombalevesben vagy gombás rizottóban, és párolva is a tányérra kerülhet.

Gyógyító ételek influenza idejére ct2

Méz

A mézet gyakran emlegetik a szépség aranyló elixírjeként, sőt egy régi mondás úgy tartja, hogy a méz az istennők eledele. Nos, az már biztos, hogy a méz jó hatással van a bőrre, hajra és az alvást is segíti. De nem csak külsőleg hat, a méz természetes antioxidáns, C- és B-vitamint is tartalmaz. Antimikrobiális tulajdonságai támogatják a szervezetet a vírusok, baktériumok és gombák okozta fertőzések leküzdésében.

Gyógyító ételek influenza idejére ct1

Gyümölcsök

Megfázás idején C-vitaminban gazdag gyümölcsöket ajánlott fogyasztani. Ezen finomságok folyadékpótlás céljából is tökéletesek. Ilyen a mangó, citrom, narancs, mandarin, banán és a bogyós gyümölcsök is.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon