Savanyított cékla házilag: sültek és rakott ételek mellé is tökéletes

sccover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A cékla vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, érdemes minél gyakrabban fogyasztani.

Az egészséges cékla nyersen, főve és savanyítva is fogyasztható. A magyar konyhában savanyúság formájában nagyon kedvelt, a finomságot otthon is könnyedén el lehet készíteni, ráadásul bátran játszhatsz az ízek kialakításával.

cékla vásárlásánál mindig arra törekedj, hogy friss csokrot szerezz be. A legegyszerűbb, ha tapintással ellenőrzöd a cékla minőségét, a fej akkor jó, ha kemény, a levelei élénk színűek. A gumókat a hűtőben legfeljebb egy hétig tudod tárolni. Pucolásnál mindig használj kesztyűt, úgy nem fogja be a kezedet a cékla.

A cékla főzővizével érdemes felönteni a zöldséget, ebbe kerüljenek az ízesítők. Legyél bátor a fűszerezéssel, használhatsz köménymagot, rozmaringot, kakukkfüvet, szemes borsot.

Házi savanyított cékla

scct

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 1 kilogramm cékla
  • 1 teáskanál
  • 0.5 deciliter ecet
  • 1 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál babérlevél
Recept idők

Elkészítés:

A céklát pucoljuk meg, utána karikázzuk vagy kockázzuk fel ízlés szerint, majd annyi vízben, amennyi ellepi, főzzük puhára. A kész céklát szűrjük le (a cékla főzőlevét ne öntsük ki), várjuk meg, míg kihűl a cékla.

A cékla főzővizébe tegyük bele az ízesítőket (só, cukor, ecet, babérlevél), forraljuk egybe.

A kihűlt céklát töltsük tiszta üvegekbe, majd öntsük rá az ízesített főzőlevet, ha szükséges, akkor pótoljuk a folyadékot.

A lezárt céklás üvegeket száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük