Tudod, hol adhatod le a használt étolajat? Tilos a lefolyóba önteni

olcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A használt étolaj veszélyes hulladéknak minősül, ezért nem mindegy, hogy szabadulsz meg tőle.

A frissensültek megfáradt olajától sajnos sokan azzal a kézenfekvő megoldással szabadulnak meg, hogy a mosogatóba vagy a vécébe öntik, nem is sejtve, mekkora kárt okoznak ezzel.

Igen, kényelmes megoldás a használt olajat a lefolyóba önteni, de nem tanácsos így tenni. Az olaj a csatornába kerül, de ott nem tud keveredni a vízzel, ráragad a csövek falára, idővel komoly dugulást okozhat. A zsír és az olaj nemcsak a lakásban található csöveket tömíti el, hanem a közösségi csatornákat is, így jön létre az úgynevezett zsírhegy.

holct1

A zsírhegy akár a városi szennyvízcsatornákat is tönkreteheti, a probléma megszüntetése drága és hosszadalmas. Ha az olaj eljut a vizekig, akkor felborítja azok természetes egyensúlyát, drasztikusan csökkenti az oxigénszintet és pusztulást okoz a vízi élővilágban.

Akkor mégis mi legyen a használt olaj sorsa?

A megoldás egyszerű, a teendőd mindössze annyi, hogy gyűjtsd össze a fáradt zsiradékot, majd add le olajgyűjtő pontokon, ahol környezetbarát módon dolgozzák fel.

holct3

Gyűjtésnél mindig várd meg, hogy az olaj kihűljön, majd töltsd egy üres flakonba, amit tarts lezárva a leadásig. A használt étolaj országszerte leadható a lakossági szelektív hulladékudvarokban. A FKF hulladékudvarok 10 vidéki városban, illetve Budapest 17 helyszínén érhetők el, ezeken a pontokon a használt étolajat is fogadják. Máshol is megszabadulhatsz a használt olajtól, a MOL kijelölt benzinkútjain is beveszik. Bővebben a MOL töltőállomás keresőoldalon informálódhatsz, itt mindent megtalálsz a leadással kapcsolatban.

holct2

A MOL töltőállomáson leadott használt olajat a Biofilter Zrt. gyűjti össze, tisztítás után környezetbarát termék lesz belőle bioüzemanyag formájában.  

Érdemes változtatni a berögzült rossz szokásokon, a jövőben ne öntsd az olajat a lefolyóba, gondolj a környezetedre, gyűjtsd össze és add le a hozzád legközelebb eső gyűjtőponton. A fáradt zsiradék leadásával kapcsolatban a kerületi újságokat is érdemes böngészni, előfordulhat, hogy a kerület begyűjti a veszélyes hulladékot.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon