Így tárold hőségben az élelmiszereket - Főzés után azonnal hűtsd le az ételt

hűtő
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Hűvös időben könnyebb dolga van az embernek, ha véletlenül egy óráig kint hagyja a pulton az ételt, még nem történik katasztrófa. De mi a helyzet nyáron?

Nyáron nemcsak a húsra, a tojásra és a tejtermékre kell figyelmet fordítani, hanem a belőlük készült ételekre is, krémekre, szószokra, süteményekre, húsételekre. A nyers tojással készült desszerteket csak frissen szabad elfogyasztani, meleg időben nagyobb az esély a szalmonella-fertőzésre.

Nyáron az élelmiszer-biztonság kiemelt figyelmet érdemel, nemcsak az üzemi konyhákban, hanem az otthonokban is. Ha nem megfelelően tárolod az élelmiszert, ételmérgezés alakulhat ki, amely tünetei közé tartozik a hányás, hasmenés, hányinger, hasi görcs, de akár lázzal is járhat.

Szabályok

Nébih szerint ezek a meleg étel készen tartásának megengedett lehetőségei:

  1. környezeti hőmérsékleten tartás az elkészítéstől számított maximum 3 órán át,
  2. melegen tartás + 63 °C-on vagy ennél magasabb hőmérsékleten,
  3. lehűtés és hűtve tárolás (0 és + 5 °C közötti hőmérsékleten).
hűtő3

Szobahőmérsékleten tartás

Annyival kiegészíteném a Nébih leírását, hogy nyáron 3 óráig sem szabad szobahőmérsékleten tartani az ételt, minél előbb el kell kezdeni a lehűtést. Míg télen vagy ősszel nyugodtan megvárhatod, míg a forró étel magától kihűl a konyhapulton, elég utána is a hűtőbe tenni, addig nyáron ez végzetes hiba lehet, más módszerekhez kell folyamodni. Az egyik legjobb praktika a következő: tedd a forró lábast/fazekat hideg vízzel teli tálba/lavorba, időközönként cseréld rajta a vizet, majd ha langyos lett benne az étel, rögtön be is teheted a hűtőbe. 

Hűtve tárolás

A hűtőbe tett ételeket mindig légmentesen zárd le, hogy minél tovább megőrizzék a szavatosságukat, teheted őket tetővel rendelkező dobozba, de simítózáras zacskóba is. Nyáron a hűtőt mindenképp 10 fok alá állítsd, afölött már romlásnak indulhat az étel, elszaporodhatnak benne a baktériumok, az ideális hőmérséklet 1-3 fok között van. Ha rögtön és megfelelően hőkezelted az ételt, 48 óráig biztonságosan tárolható, más esetekben viszont már veszélyforrás lehet.

hűtő2

Az sem mindegy, melyik fajta élelmiszert hol tárolod, van, amelyiket a hűtő felső, míg mást az alsó polcára pakolj - erről itt olvashatsz részletesebben.

A fagyasztóból kivett ételeket máskor se célszerű szobahőmérsékleten felengedni, nyáron viszont tilos, mindenképpen a hűtőben olvaszd ki őket 24 óra alatt. Ahogy felengedett az alapanyag, rögtön fel kell használni.

hűtő4

Bár kánikulában jobban oda kell figyelni az élelmiszer-biztonságra, nyáron sem kell mindent a hűtőbe tenni, itt írtunk róla korábban, melyek azok az alapanyagok, amelyeknek még árthat is a hűtés. Ezekből mindig annyit érdemes beszerezni, amennyi 1-2 napon belül el is fogy.

Melegen tartás

Ahogy a Nébih felsorolásából is kiolvasható, nem csak hűtéssel, melegítéssel is elkerülhető az ételmérgezés, ha az adott ételt 63 fok felett tartjuk huzamosabb ideig. Ez a szabály nem csak a frissen főtt életekre vonatkozik, a maradékokat is érdemes felforrósítani: nem elég csak a mikróban megmelegíteni őket, ha esetleg elkezdtek bennük szaporodni a baktériumok, a magas hőmérséklet elpusztítja a kórokozókat. Természetesen a 63 fok feletti melegítés nem segít azokon az ételeken, amelyek nem megfelelő módon és ideig voltak tárolva.

hűtő5

Csomagolás

Ha piknikre vagy kiruccanásra készülsz és csomagolnál szendvicset vagy más harapnivalót, mindenképp tedd hűtőtáskába vagy -ládába, és ne a tűző napon tárold, hanem lehetőleg árnyékos helyen. Ha esetleg nincs jégakkud, tölts meg egy palackot vízzel, fagyaszd le, majd azt tedd az étel mellé. Ha pedig nem gondolkodtál előre, de van jégkockád a fagyasztóban, dobd bele őket egy befőttesüvegbe, azt használd rögtönzött jégakkuként.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük