Szuper szakácskönyv jelent meg hozzátápláláshoz és gyerekeknek szánt receptekkel

anyakerekmeg - cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Babát és gyereket etetni óriási, de szép kihívás, és nagyon jól jön, ha van hozzá hiteles segítség. Most megjelent egy szakácskönyv, ami ezt a célt tűzte ki.

Csak az utóbbi 9 évben, mióta gyerekeim vannak, háromszor fordultak meg maguk körül a gyereketetés szabályai. Tíz éve még egészen máskor lehetett mást adni a babáknak, mint most, a védőnők és gyerekorvosok egymásnak ellentmondó tanácsokkal láttak el.

Mindez nem jó kiindulási alap egy kezdő anya számára, aki amúgy is bizonytalan és folyton attól szorong, hogy valamit elront. Mást mondanak a szakemberek, a nagymamák, sógornők és barátnők, és akkor ott van még szegény gyerek is. Akinek pedig megvannak a maga adott tulajdonságai, szeret vagy nem szeret enni, nyitott az ízekre vagy kevésbé, csak az édes megy, vagy kifejezetten a savanykásra gyúr, létezik ilyen is és olyan is. Amikor ez én gyerekeim picik voltak, nem igazán volt rendes segítség, pedig nagy szükségem lett volna rá. 

Ambrus Éva Anya, kérek még! című könyve (amely címet a gyerekeim amúgy őrületesen viccesnek találnak) mindazt összefoglalja, amit én kilenc éve kínkeservesen, mások - és saját - kudarc alapján, iszonyatosan sok felesleges internetes cikk és fórum átböngészése, végtelen mennyiségű játszótéri tapasztalatcsere és persze több gallonnyi falra köpött spenót során magam is összeszedtem. Pedig mennyivel egyszerűbb lett volna készen, könyvbe kötve megkapni.

Objektív

A bevezetők ügyesen elkerülik a vitás pontokat, az objektív lényegre szorítkoznak. ahol vannak véleményellentétek, ott objektíven bemutatja az irányzatokat - például a pürés és darabos hozzátáplálás témájában. Nagyon sok praktikus tippet ad tartósítással, fagyasztással és időtakarékossággal kapcsolatban is. Én ezekre is csak a harmadiknál jöttem rá magamtól. 

anyakerekmeg - cikkbe)

Nem para

Mindenben, ami gyerekkel kapcsolatos, de különösen az etetéssel kapcsolatban mindenki ijesztget, ez a könyv viszont éppen hogy lenyugtatni igyekszik. Tisztázza, mikor kell és nem kell parázni, mikor eszik keveset a gyerek és mikor eleget, hogyan kell értelmezni és kezelni az allergénektől való rettegést és így tovább.

A receptek

A könyv a püréktől a kisgyerekek kedvencéig kategorizálja a receptötleteket. A püréknél jó ötletkombinációkat találunk, olyanokat, amilyeneket én is úgy tapasztaltam, hogy működnek, bár én például krumplit babának sosem adnék már, nem volt sikere egyiknél sem, inkább sütőtökkel vagy édeskrumplival sűrítettem. Ezt leszámítva szuper technológiai tanácsokat is találunk az arányokra, mennyiségekre, állagokra és más alapelvekre vonatkozóan is.

Nasik

A receptek között egyértelműen a gyereknasik a legkreatívabbak, és ezen a területen valóban nagy szükség van új ötletekre. Kekszek, kézbe adható nassolnivalók és cukormentes vagy kevesebb cukorral készülő desszertekben a legerősebb ez a szakácskönyv, de nekem nagyon tetszenek az alapreceptek, a kencék és krémek is. A gyerekeim már kép alapján választottak pár ételt, amit meg szeretnének csinálni, néhány receptet és az elkészítésével kapcsolatos tanulságokat persze majd itt is közöljük. 

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon