Omlett 4500 tojásból, keresztes zsemle és narancsos kalács: ezt eszi a világ húsvétkor

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nálunk nem kérdés, hogy mi kerül a húsvéti asztalra - főtt sonka, töltött tojás, fonott kalács, torma, újhagyma. Más országokban azonban egészen máshogy néz ki az ünnepi menü.

Nem csak országonként, tájegységenként is eltérhetnek a szokások, hagyományok, köztük a menüsor is. Vannak, akik omlettet készítenek, mások bárányt vagy galamb alakú kalácsot sütnek. Ha külföldön töltjük a húsvétot, érdemes kipróbálni egyet-kettőt a helyi ünnepi finomságok közül.

Anglia

Az angolok kedvenc húsvéti desszertje a Simnel Cake és a Hot Cross Buns. Utóbbi az angolszászoktól ered, akik a tavaszistennő tiszteletére sütötték az édeskés, mazsolás zsömlét, de manapság már cukorkereszt is van a tészta tetején a keresztény hagyományokra utalva. A Simnel Cake egy gyümölcsökben gazdag torta, a tetején marcipánborítás van. Ez az édesség nemcsak Britanniában, hanem Írországban is népszerű. A torta tetejére általában 11 marcipángolyót tesznek, ez Jézus apostolait jelképezi - Júdás kimarad.

Amerika

A sonka nagy szerepet játszik az amerikaiaknál, sosem hiányzik az ünnepi asztalról, főként mézes sült sonkát fogyasztanak. Emellett megjelenik a krumpli, a zöldségek és a tojás is, úgyhogy a húsvéti finomságok sora nem is különbözik annyira a miénktől. Az angoloknál népszerű Hot Cross Bunst is előszeretettel kínálják, illetve nagy kedvenc a Peeps, egy mályvacukorból készült húsvéti figura, amit legtöbbször a nyuszi kosarába rejtenek el.

hotcrossbuns

Hot Cross Buns

Brazília

A braziloknál a Pacoca nevű sütemény a kötelező, ez egy zúzott mogyoróból, cukorból és sóból készülő édesség. Gyorsan és egyszerűen elkészíthető, ezért a háziasszonyok nagy kedvence. A Pacoca mellet a húsvéti koszorút ábrázoló sütemény, kalácsféle is népszerű, főételként pedig a szárított, sózott tőkehal a kedvelt.

Franciaország

Haux városában már húsvéti hagyománnyá vált, hogy a franciák omlettet készítenek 4500 tojásból, mellyel több ezer embert vendégelnek meg. Az omlett mellett a bárány a kötelező elem, vagy provence-i fűszerekkel, levendulával és mézzel megbolondított báránycomb kerül az asztalra vagy szaftos bárányragu, de a pite sem ritka. Desszertként az elzászi cukrosbáránynak, a Lamalának van hagyománya, ehhez külön üreges formát készítenek, amelybe beletöltik a tésztát, majd kisütik.

Görögország

A báránysült a görögöknél sem hiányozhat, hozzá legtöbbször mentaszószt készítenek. A Magiritsa leves is a húsvéti menü része, ez a nagypénteki bárányvágásból és a nagyszombati ebédből visszamaradt húsból vagy belsőségből és rizsből áll. Süteményük a Koulourakia, egy finom vaníliás keksz, amit legtöbbször tea vagy kávé mellé kínálnak. A Tsoureki is megtalálható minden ünnepi asztalon, ebbe az édes kalácsba általában narancs kerül, a fonatok közé pedig gyakran pirosra festett tojásokat rejtenek. A baklava sem ritka húsvétkor, rétegessége Jézus életéveit szimbolizálja. 

tsoureki

Tsoureki

Lengyelország 

Lengyelországban hasonló ételek kerülnek az asztalra, mint nálunk: kalács, sonka, tojás. Emellett a savanyú krumplileves, a Zurek az elmaradhatatlan fogás. A zöldségalapléből készített, fehér kolbásszal, krumplival és főtt tojással gazdagított leves alapját a fűszeres kovász adja. A húsvéti desszert legtöbbször a Mazurek és a Babka. A Babka egy élesztős, csokoládés kalácsféle, a Mazurek pedig egy diós piskótaszerű tészta, amit legtöbbször csokoládékrémmel töltenek meg. Ezeket a süteményeket kifejezetten húsvétra készítik. 

Olaszország

Tradicionális húsvéti pitéjük a ricotta alapú Pastiera nem hiányozhat az ünnepi asztalról - ez főleg Nápoly környékén népszerű. De asztalra kerül a Crema Pasticcera, a tejszínes sárgakrém is. Az általunk is ismert Pannetone, vagyis az olaszok gyümölcskenyere is népszerű húsvétkor, de a Colomba, a galamb formájú kalács kerül a leggyakrabban az ünnepi asztalra - ezt a cukormázzal és mandulaforgáccsal díszített desszertet legtöbbször tojáslikőrös krémmel töltik meg. A főfogás a báránysült vagy a húsvéti torta - ez egy sós sütemény, tojást, sajtot és fűszereket töltenek a tésztájába.

Oroszország

Húsvétkor nem hiányozhat az asztalról az oroszok kedvenc kalácsa, a Kulics. Ez egy hosszú, keskeny, mázzal bevont péksütemény, amibe legtöbbször sáfrány, narancs, mandula vagy mazsola kerül. Mellé Paskhát kínálnak, ami egy friss túróból készülő krém - ebből kinyomkodják a savót, majd mandulával, dióval, mazsolával, más aszalt gyümölcsökkel keverik össze, és piramisformába rendezik. A túrókrémbe legtöbbször valamilyen lenyomat is kerül, kereszt vagy két cirill betű: "XB", Xpucmoc Bockpec, vagyis Krisztus feltámadt.

pakshuka

Paskha

Spanyolország 

A főfogás a sült bárány, a desszertek közül pedig nem hiányozhat a Creme Catalana, vagyis a katalán krém, ami egy sült tejpuding roppanós karamellel. Húsvétkor minden pékségben kapható az olívaolajjal készült édes péksütemény, a Torrija is, ami lényegében egy édes bundás kenyér olívaolajban kisütve.

Spanyolországban a regionális ételek a jellemzőek. Katalóniában a La Mona de Pascua nevű, tojásfehérjében gazdag, tollakkal és tojásokkal díszített kalács a jellemző, viszont Kasztília környékén a Hornazo, a töltött pite. A tésztát hússal, kolbásszal és tojással töltik meg, de sok helyen készítik mandulával és ánizzsal is. Madrid környékén Bartolillos Madrilenos-t szoktak sütni, ami egy pudinggal töltött kalácsféle. 

Portugália

Portugáliában a Folar a húsvét meghatározó péksüteménye. Északon inkább sósan, esetleg citrommal, ánizzsal, fahéjjal ízesítik, délen viszont sokkal édesebben készítik, szegfűszeggel, fahéjjal és sok karamellel. A spanyol kalácshoz hasonlóan, a tészta fonatai közé színes tojásokat rejtenek. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük