Így lesz a muffin ünnepi finomság: 6 ötlet, amitől izgalmasabb lesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A muffin mutatós finomság, mely ünnepnapokon is megállja a helyét, csupán egy kicsit több időt kell fordítani a díszítésére, hogy szebb legyen a jeles alkalomra.
A muffin a világ legegyszerűbb süteményei közé tartozik, teljesen kezdő fakanáltanoncok is gond nélkül el tudják készíteni.
Az amerikaiak kedvence készülhet csupaszon, illetve sokféle ízesítésben kipróbálhatod, ám ha igazán mutatósan kínálnád, akkor cupcake formájában érdemes elkészíteni. A cupcake tulajdonképpen ugyanaz, mint a muffin, a különbség annyi, hogy a minitorta tetejére csodálatos habkorona kerül. Így kínálva máris ünnepibb a megjelenése.
Persze korona nélkül is lehet mutatósabb a muffin, erre adunk most néhány ötletet, így az alap bevált tésztareceptet bőven elég kicsit cifrázni, és máris csinosabb a finomság.
Vidám papír
Sokféle muffinkapszli közül lehet válogatni. Ezek viszonylag olcsók, pár száz forintért be lehet szerezni, egy csomagban pedig 100 darab muffinpapír is lehet. Ha pont a húsvéti asztalra kerül a finomság, válassz valamilyen nyuszis, tojásos, csibés vagy tavaszi virágmintás papírt. Így azért mégiscsak szebb lesz a sütemény.
A tészta gazdagon finom
Ha van már bevált muffinalaprecepted, azt nem érdemes lecserélni. Ezt az alapot érdemes extra hozzávalókkal feldobni. Mehet a tésztába valamilyen aszalt gyümölcs, csoki- vagy kekszdarab, valamilyen likőr, bármi, amit a tésztába illőnek gondolsz. A húsvéti muffint tojáslikőrrel vagy narancsvirágvízzel is feldobhatod. Ha pedig már találsz szép piros epret, azt is darabolhatsz a tésztába.
Töltelékkel is finom
Az alaptésztát izgalmas töltelékekkel is kipróbálhatod. A megsült, kihűlt tésztát fánktöltő segítségével is megtöltheted, vagy habrózsa fejével szúrd ki a muffin kalapját, és abba adagold az általad választott édes krémet vagy lekvárt. Ha ennél is egyszerűbb módszert választanál, akkor a formába adagolt massza közepébe csúsztass valamilyen csokidarabot, bonbont, túró rudit vagy kekszet, ami szépen belesül a tésztába.
Csodaszép habkoronák
A leggyakrabban vajkrém kerül a muffin vagy cupcake tetejére, melyet ételszínezékkel érdemes feldobni, de bogyós gyümölcs, lekvár is kerülhet hozzá. Vajkrém helyett mascarponés, csokis, vaníliás, habtejszínes vagy tojáshabos krém is díszítheti a minitortát. A lehetőségek tárháza határtalan.
Használj ehető díszeket
A boltok polcain mindig bőven találni bájos ehető dekorelemeket, melyekkel sokkal varázslatosabb lesz a sütemény. A választék húsvétkor sokkal terjedelmesebb, érdemes beszerezni néhány kedves kis marcipánt, amely illik az ünnephez, de egyszerű dekorgyönggyel is feldobhatod a muffint.
Ünnepi habkoronatipp
A húsvéti asztalra érdemes cupcake-et tenni. A habkoronára az egyik legjobb megoldás a tojáshab: a tojásfehérjét cukorral és kevés citromlével vízgőz felett verd habbá. Amikor már csípi az ujjad, akkor jó a hab, töltsd habzsákba és tedd hűtőbe, hogy megdermedjen. Ezután nyomd a muffinra, majd olvasztott étcsokit csorgass a tetejére.
Ha a tojáshabos változatot túl macerásnak ítéled, akkor habtejszínt verj kemény habbá, keverj hozzá nutellát vagy olvasztott csokit, vagy egyszerűen minden plusz nélkül koronázd meg vele a tésztát. A krémet megszórhatod durvára vágott dióval, mogyoróval vagy pisztáciával.
Muffinalaprecept
Hozzávalók 12 darabhoz
- 12 dekagramm vaj (vagy olaj)
- 15 dekagramm porcukor (vagy kristály)
- 1 teáskanál vaníliakivonat (vagy vaníliás porcukor)
- 2 darab tojás
- 30 dekagramm liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 darab citrom héja (elhagyható)
- 2.5 deciliter tej
Elkészítés:
A hozzávalókat kimérjük egy tálba, és összekeverjük. Ha vajat használsz, puha legyen, vagy olvasztott, ha olajat, akkor ez nem kérdés.
Kapcsold be a sütőt 170 fokra.
Oszlasd el a masszát muffinpapírral kibélelt muffinformákba, vagy használhatsz szilikon muffinformákat is, de azokat tálalás előtt majd szedd le a sütiről, nehogy kidobják. Vagy használhatsz vastag papír sütiformákat, azok is nagyon jól néznek ki.
Told be a sütőbe a muffintepsit, és süsd készre. Ez a sütődtől függően 15-30 perc lesz, tűpróbával meggyőződhetsz róla, hogy hogy áll a helyzet aktuálisan.
Ha szeretnéd a tetejét díszíteni, akkor 500 gramm mascarponéba keverj 3 evőkanál cukrot, és színezd/ízesítsd gyümölcsvelővel (pépesítsd a gyümölcsöt botmixerrel, majd nyomkodd át szitán, hogy homogén legyen), málnával, meggyel, barackkal, vagy kakaóval, nutellával, vagy amivel szeretnéd. Vagy ételszínezékkel. Keverd el jól, majd töltsd habzsákba, és csillag forma segítségével nyomd a muffin tetejére. A hegyére tehetsz cseresznyét, gumicukrot, vagy megszórhatod szórócukorral, csokidarával, akármivel, használd a fantáziád, meg ami otthon van.
Fotók: Getty Images