Időszakos böjt - Mire figyeljünk, milyen ételeket ehetünk közben?

időszakos böjt
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha azt mondom böjt, az első dolog ami eszünkbe jut, a totális étel- és italmegvonás, amivel a szervezetünket tisztítjuk meg. A test mellett a lélek is megtisztul az önmegtartóztatás által.

A böjt mára sok esetben inkább fogyókúra lett, amelytől nem csak tisztulást, hanem testsúlyvesztést is várunk. A böjt alatt megvonjuk a szilárd táplálékot, csak folyadékot fogyasztunk. Ezt a megvonást nem szabad sokáig csinálni, mert azokat a tápanyagokat is kizárjuk vele, amelyekre a szervezetünknek szüksége van. 

Az időszakos böjt, vagyis az Intermittent fasting olyan táplálkozási módszer, amely csak a nap bizonyos szakában ír elő táplálkozásmegvonást. A nap többi részében bátran ehetünk, persze azért nem kontrollálatlanul, de nem kell a kalóriákat számolgatni. Az időszakos böjt egyik klasszikus példája az iszlám vallásban a Ramadán, amikor egy hónapon keresztül kizárólag napnyugtától napkeltéig lehet enni, a nap többi részében tilos. 

Az időszakos böjt fajtái

Az időszakos böjtöt többféleképpen is lehet csinálni, mindenki a saját étkezési szokásai szerint tudja beosztani, neki mikor kényelmes az evés és nemevés időszaka. 

  • 5:2 módszer - A héten két napon át (ez a két nap nem lehet egymás után) maximum 600 kalóriát vihetünk be a szervezetünkbe, a többi 5 napon át a megszokott módon ehetünk. 
  • Eat-stop-eat - Egy héten egyszer, de maximum kétszer teljes 24 órán át tilos enni. Ehhez elég nagy önmegtartóztatás szükséges. 
  • 16:8 módszer - Ez a legnépszerűbb és leginkább tartható módszer. Mindenki magának jelölheti ki azt a 8 órás időszakot, amikor ehet, és azt a 16 órát, amikor böjtöl. Általában a reggeli kihagyása a legegyszerűbb, és ha délben egy ebéddel indítunk, akkor egészen este 8 óráig lehet enni. 

Mindhárom módszernél közös, hogy a böjt időszakában szabad, sőt, kell folyadékot fogyasztani, ami lehet tea, víz vagy kávé tej nélkül. Az időszakos böjtnél az evés időszakában sem szabad mindent összeenni, ne vigyünk be több kalóriát, mintegy kompenzálva a böjti időszakot, és ne együnk üres kalóriákat, vagyis ne nassoljunk. A cukros, szénhidrátban gazdag ételek ekkor sem megengedettek, és a megfelelő fehérjebevitelre is figyelni kell.  Magyarul, ne együk magunkat degeszre, csak annyit fogyasszunk, amit amúgy is megennénk. Ennek a diétának is az a lényege, hogy a nap végére kalóriadeficitünk legyen. A diéta alatt a szervezet azért, hogy energiához jusson, a felesleges zsírt égeti el, vagyis beindul a ketózis. 

időszakos böjt 1

A módszer lényege

Ez a diéta azoknak megy majd könnyen, akik nem az órájuk, hanem az éhségérzetük szerint étkeznek. Persze ez a diéta is nehéz az elején, hiszen a szervezetnek át kell állnia egy másfajta étkezési rutinra, de utána könnyen tartható, csak számolni kell azzal, hogy a késő esti eszegetést el kell felejteni. Az is normális, ha a szervezet az első időszakban kicsit gyengébb, ez addig fog tartani, amíg át nem áll az új rendszerre. 

Az időszakos böjt hatását is több kutatás vizsgálta már, főleg, hogy egyre népszerűbb és hatékony fogyókúrás módszer. Az egyik kutatás szerint a vizsgált emberek nagy része vesztett a súlyából a diéta alatt. A brit dietetikusok szövetségének egyik munkatársa szerint ennek egyetlen oka van, a kalóriadeficit. A szakember szerint a diéta az emberek szabálykövető magatartására alapoz. A kutatás ugyanakkor arra is rámutatott, hogy az eat-stop-eat módszer olyan erős éhséget okoz, hogy gyakorlatilag lehetetlen kivitelezni. Egy másik tanulmány a vizsgált személyek tartós vérnyomáscsökkenéséről számolt be, az emberek kalóriabevitele is számottevően csökkent, így fogytak és javultak a vérnyomásértékeik is. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük