9 okos trükk, amivel csökkentheted a bevásárlásod költségeit

Tudatos-vasarlas-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Te is azt érzed, hogy nem tudod követni a folyton növekvő élelmiszerárakat? Most összegyűjtöttünk néhány szuper tippet, amelyekkel olcsóbb lehet a bevásárlás.

Az infláció hatásait mindannyian érezzük, és különösen erősen érvényesül az élelmiszerboltokban. Sok alapélelmiszer ára a duplájára emelkedett az előző évekhez képest, és ezt nagyon sok háztartás nem tudja lekövetni. 

Azonban van néhány okos módszer, amelyekkel megoldható az olcsóbb bevásárlás, és közben mégis tápanyagdús ételek kerülhetnek az asztalra. Mindenképp próbáld ki őket, és kevés tudatossággal intézd olcsóbban a bevásárlást.

Tervezd meg a heti menüt

Infláció ide vagy oda, a legtöbb háztartásban az étel 30%-a a kukában végzi. A mai árak mellett – és egyébként is – ez hatalmas pazarlás, ami könnyen kiküszöbölhető egy jól megírt bevásárlólistával. Ehhez mindössze arra van szükséged, hogy hétvégén összeírd, mit szeretnél főzni a következő héten, és ahhoz mennyi alapanyag szükséges.

Tudatos-vasarlas-bevasarlolista

Válassz fagyasztott termékeket

A friss zöldség és gyümölcs elengedhetetlen része a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, azonban sok esetben eléggé borsos az áruk. Gyümölcsök esetén a fagyasztott, aszalt vagy konzerves változatokat olcsóbban meg tudod venni, és általuk is juttathatsz vitaminokat a szervezetedbe. A friss termékekből pedig a drágábbakat cseréld olcsóbb változatokra: póréhagyma helyett válaszd a vöröshagymát, konyhakész salátamix helyett a fejes káposztát vagy salátát.

Keresd az akciókat

A kuponozás az amerikaiak számára már bevált módszer, és itthon is érdemes megbarátkozni a gondolattal, hiszen sok pénz maradhat így a zsebedben. Sok szupermarket alkalmazza már, és a kedvezményre jogosító kuponok füzetek formájában és online applikációkban is elérhetők. Lapozgasd gyakran, és mindig azt az élelmiszert vedd meg, amely éppen kedvezményes.

Tudatos-vasarlas-kupon

Figyeld az egységárakat

Ha eddig nem tetted, akkor mindenképp kezdd el! Az egységárak összehasonlítása ugyanis megmutatja a termékek valódi értékét, és így lehetséges, hogy pl. egy nagyobb dobozos gabonapehely jobban megéri, mert a kilós ára kedvezőbb.

Fedezd a fehérjét más forrásokból

Az olyan fehérjében gazdag élelmiszerek, mint a hús, felvágott, hal vagy sajt a legdrágábbak a bevásárlókosarakban. Ezeket egyrészt növényi fehérjékre is cserélheted, hiszen a bab, a lencse, a csicseriborsó vagy a tofu olcsóbbak a húsnál. Azonban a húsok között is hatalmas különbségek vannak, így akkor is spórolhatsz, ha a csirkemellet combra, az egész húsokat pedig daráltra cseréled.

Tudatos-vasarlas-feherjeforras

Légy tisztában a lejárati dátumokkal

Sokan nem veszik meg azokat a termékeket, amelyek közeli lejáratúak, vagy ha otthon járnak le, akkor azonnal megszabadulnak tőlük. Ez azonban nagy hiba, hiszen a boltok gyakran kínálják féláron a napokon belül lejáró termékeiket, amelyek azonban nem válnak ehetetlenné egyik napról a másikra. Ugyanez vonatkozik az otthon lejárt csomagolt élelmiszerekre: mielőtt kidobnád, ellenőrizd őket, és ha mindent rendben találsz, néhány napon belül még elfogyaszthatod.

Nézz szét a kamrában és a fagyasztóban is

Amikor azt mondod, hogy semmi ennivaló nincsen a házban, csak nézz szét a kamrában és a fagyasztóban, mert ott is kincsek lapulhatnak. Ezért mielőtt elindulnál bevásárolni, készíts listát az otthon megtalálható alapanyagokról, így elkerülheted az ételek felhalmozását, ezáltal pedig a pazarlást is.

Tudatos-vasarlas-kamra

Vásárolj nagyobb mennyiségekben (amikor indokolt)

A több nem mindig jelent olcsóbbat, azonban gyakran előfordul, hogy 2 vagy 3 darab vásárlásával kedvezményesen juthatsz hozzá az adott termékhez. Ezt a stratégiát főként a csomagolt termékek esetén éri meg alkalmazni, vagy olyan helyzetekben, amikor le tudod fagyasztani, esetleg nagyobb társaságra kell főznöd.

Válts boltot

Sokan hűek vagyunk egy-egy bolthoz vagy piachoz, hiszen már évek óta oda járunk, vagy épp az van legközelebb a lakhelyünkhöz. A váltás azonban gyakran alacsonyabb költségeket eredményezhet. Az akcióktól függően pedig érdemes lehet 2-3 helyen intézni a nagyobb bevásárlásokat.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük