Így étkezik III. Károly király - A libamáj tiltólistás a palotában

kcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A 73 éves uralkodó tudatosan és egészségesen táplálkozik, van olyan fogás, amit ki is tiltott a palotából.

Őfelsége nagyon határozott az étrendje terén, ráadásul sok mindent nem eszik meg, szóval nem egyszerű a kedvében járni.

Még ifjabb éveiben kezdett el vonzódni az organikus ételekhez, a fogásokat tudatosan tervezi meg. Károly király ragaszkodik ahhoz, hogy mindig szezonális zöldségek és gyümölcsök kapjanak helyet a menüben. A kezeit sem fél bepiszkítani, ha épp ideje engedi, örömmel szüreteli le a termést a kertjében. Feleségével közös hobbijuk a kertészkedés, de az uralkodóról az is köztudott, hogy szeret vadászni, az elejtett vadat pedig fel is használják a konyhában.

A minőség fontos szempont nála, nagy rajongója a brit sajtoknak. A pandémia alatt kiállt a brit sajtkészítők mellett, arra kérte az embereket, ha tehetik, támogassák vásárlásukkal őket: a helyi boltokból, kereskedőktől vagy az interneten vegyenek csodás brit sajtokat, így segítve a kisvállalkozások életben maradását.

Fotó: Max Mumby/Indigo / Getty Images Hungary

Reggeli igen, ebéd nem!

A reggeli a nap legfontosabb étkezése, ezzel az uralkodó is tisztában van. Napindítója rostban gazdag, szereti a müzlit szezonális gyümölcsökkel párosítani, de szerepel a reggelijében főtt tojás, zöldségek, olykor pedig muffin is. Mellé gyümölcslét vagy teát fogyaszt. Ebédet csak rendezvényeken szokott fogyasztani, amúgy teljesen kihagyja különleges diétája miatt, amely egy nap csak egy főétkezést engedélyez. Persze, ha nagyon éhes, akkor megeszik egy szendvicset.

A libamáj tiltólistás a palotában!

A libamáj igazi főúri ínyencség, mégis szívből gyűlöli az uralkodó. Lelkiismereti okokból még 2008-ban (akkor még trónörökösként határozott) arról döntött, hogy a liba- és a kacsamáj nem kerülhet a királyi család asztalára. Károly király nem támogatja a szárnyasok tömését, elítéli ezt a módszert.

Vacsorára jöhetnek a kedvencek

Az egykori királyi séf, Darren MacGrady gyakran elkotyogja a királyi család étkezési szokásait, lerántja a leplet a híres família kedvenceiről. Az uralkodó kedvence sem titok, ez a vadgomás rizottó bárányhússal. A gomba természetesen a birtokon terem, a rizottóba rókagomba és vargánya kerül. MacGrady YouTube-csatornáján azt is elárulta, hogy volt idő, amikor ezeket a gombákat vajon lepirítva, tárkonyos fűszerezéssel lefagyasztotta, így egész évben tudta használni.

Természetesen az uralkodó a délutáni teát sem hagyja ki, amelyet mézzel és tejjel fogyaszt, mellé pedig főtt tojás és crumpet jár. És ha már étkezési szokások, akkor a desszertek mellett sem lehet elmenni szó nélkül. Azt mindenki tudja, hogy II. Erzsébet nagy rajongója volt az édességeknek, különösen a csokis desszerteknek, fia azonban nem örökölte eme szenvedélyt. 

Cover fotó: WPA Pool/Pool,  fotók: gettyimages

Ezt is szeretjük