Így doppingold fel a szervezetedet télen: mutatjuk a 7 legütősebb gyümölcsöt és zöldséget
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Savanyított, ecetes lila hagyma: téli vitaminpótlás egyszerűen
Ropogós
Tiramisus chiapuding: garantáltan feldobja a reggeledet
Tepsis sült krumpli füstölt paprikával: sütőben pirul ropogósra
Fűszeres darált hússal töltött krumplirolád: nagyon mutatós és finom
Régi magyar ételek kvíze: mi nem hiányozhat a pásztortarhonyából?
Ízletes, sütőtökös pulykafasírt: fűszeres paradicsomszósszal készül
A téli gyümölcskínálat kopársága ne tántorítson el attól, hogy kihozd a meglévőkből a maximumot. Mutatjuk is a 7 legütősebbet!
Joggal hihetnéd, hogy télen nincs akkora gyümölcs- és zöldségkínálat, mint az év többi részében, pedig ilyenkor is van, sőt, szinte mindegyik képes valamilyen formában doppingolni a immunrendszeredet és a szervezetedet ezekben a cudar hónapokban.
Cékla
A vörös répa, vagy ahogy mindenki ismeri, a cékla, földes ízvilága ellenére is rengetegféle étel alapját vagy hozzávalóját képezi. Gasztronómiai sokszínűsége mellett vitamin- és ásványianyag-tartalma sem elhanyagolható: tele van antioxidánsokkal, káliummal, kalciummal, magnéziummal és mangánnal, plusz A-, C- és B6-vitaminnal is.
Ezek mellett az egyik legjobb vasforrás is egyben, ha egy nap kb. 200 grammot megeszel belőle, azzal máris fedezted a napi vasbeviteli mennyiség közel 15%-át.
Fogyasztása ajánlott vérszegénység esetén, de májtisztításra is kiválóan alkalmas. Erősíti a bélrendszert, zsírégető hatása is van, szóval, ha diétázni készülsz, a céklát semmi esetre se hagyd ki az étrendedből.
A benne lévő nitrátoknak köszönhetően ráadásul képes kitágítani a vérereket, és fokozza a vérellátást is, ezzel segítve, hogy a sejtjeid több oxigénhez juthassanak.
Póréhagyma
Ennek a hagymafélének a titka, hogy egyrészt rendkívül gazdag A-, B-, C- és E-vitaminban, másrészt magas az élelmirost-tartalma. És pontosan ennek köszönhetően elősegíti az egészséges emésztést, ráadásul erősíti a vérerek falát, csökkenti a koleszterinszintet és tisztítja a kapilláris ereket is.
Antioxidáns-tartalmának köszönhetően segít felturbózni az immunrendszeredet. Kalóriatartalma szintén elhanyagolható, így súlykontrollprogramokba is simán beépítheted. Próbáld ki krémlevesként vagy saláta hozzávalójaként!
Karalábé
A karalábé fogyasztása, hiszed, vagy sem, de segíthet a rákos sejtek elpusztításában, illetve a daganatok növekedésének megfékezésében. Emellett kevés kalóriát tartalmaz, mégis gazdag élelmirost-forrás, ami segít eltelítődni, így növelve a jóllakottság érzetét.
A rostok ráadásul támogatják a gyomor- és bélműködést is, csökkentik a puffadást és a görcsöket, plusz antioxidáns-tartalmának köszönhetően természetes módon is hozzájárulhat a fogyáshoz. És akkor még nem is meséltem arról, hogy javíthatja a máj- és veseműködést is, vagyis egy komplett szervi detoxikációs folyamatban lehet részed, ha beépíted ezt a zöldséget is az étrendedbe.
Gránátalma
Ez a csodálatos, formás, belül vörös bogyókkal teli gyümölcs igazi vitaminbomba a szervezetednek. Olyan létfontosságú vitaminokat hordoz magában, mint a C- és a K-vitamin, a kálium és a magnézium. Tudtad, hogy mindössze 100 g gránátalma fogyasztásával az imént említett vitaminok napi beviteli mennyiségének 3-22%-át lefedheted?
Emellett a benne lévő makrotápanyagok segítik a szív, az idegek és az izmok egészségének megőrzését.
Rosttartalma ennek a növénynek is magas, és gyomornyugtató hatása mellett baktérium- és gombaölő hatással is rendelkezik.
Datolyaszilva
Ez a gyümölcs nálunk még talán túlontúl egzotikusnak számít, pedig már szinte minden zöldségesnél és üzletben kapható, főleg télen.
Ennek a távol-keleti, hagyományos orvoslásban igen népszerű gyümölcsnek magas az A- és C-vitamin-tartalma, éppen ezért kifejezetten ajánlott télen fogyasztani. Tudtad, hogy egyetlen datolyaszilva elfogyasztásával fedezheted a szervezet napi A-vitamin-szükségletének 55%-át?
Mint a gránátalmának, úgy ennek is jótékony hatásai vannak az emésztésre és a szívműködésre nézve, sőt, reflux elleni készítményekhez is már felhasználják. Mindezek mellett alacsony a kalóriatartalma, így fogyókúrák kiegészítőjeként is bátran beépítheted az étkezéseidbe.
Magas a nátrium-, kálium-, magnézium-, kalcium- és vastartalma, és rostokban is gazdag, egy tanulmány szerint pedig az érelmeszesedés elleni küzdelemben is hasznos fegyver lehet.
Grépfrút
Ez az illatos, lédús, kissé kesernyés gyümölcs Barbados szigetéről származik, és olyan, mintha a narancsot és a pomelót kereszteznéd. Bár jelentős részét víz alkotja, vitamin- és ásványianyag-tartalma mégis magas.
Rosttartalma enyhítheti a magas vérnyomást, segít megelőzni a székrekedést és alacsonyan tartani a koleszterinszintet. Gondolom, az sem fog meglepni, hogy rostossága segít, hogy hosszabb ideig érezz teltségérzetet, így csökkentve az éhségérzetet. A- és C-vitamin-tartalma kiemelkedő, míg káliumtartalma fedezi a napi bevitel 10%-át, folsavtartalma pedig a napi bevitel 8%-át.
Fontos viszont tudnod, hogy ha refluxban vagy GERD-ben szenvedsz, esetleg gyomorhurut vagy fekély kínoz, akkor érdemes a fogyasztásáról konzultálnod egy szakorvossal és/vagy dietetikussal, mivel a grépfrút igen savas gyümölcs. Hogyha bővebben szeretnél olvasni róla, hogy milyen hatásai vannak még a grépfrútnak a szervezetedre, itt tudsz további hasznos információkkal gazdagodni.
Fotó forrása: Getty Images