3 dolog, amire figyelj, ha jó minőségű vajat keresel a boltban

vaj cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Rengeteg különböző vaj közül lehet választani a boltban, de mi alapján döntsek, melyik lesz a legjobb?

A vaj a legösszetettebb ízű zsiradék, minden szendvics, kenyér és kalács koronája, desszertek, torták, sütemények alapja, de nincs nélküle finom főzelék, sült csirke, párolt zöldség sem.

A boltok hűtőpultjaiban rengeteg különféle vaj található, minden láncnak megvan a saját márkás verziója, de ott figyelnek a rettenetesen drága ír, francia vajak is, amelyekkel kapcsolatban nehéz eldönteni, megéri-e azt a sokkal több pénzt kiadni értük. 

A legtöbb sütemény már akkor ezerszer finomabb lesz, ha a legolcsóbb vajat használjuk hozzá, hiszen a legtöbb bolti és cukrászdai termékben még mindig margarin van, amit már illatról megérezni. Ahány cukrász- vagy pék workshopon jártam, annyiféle véleménnyel találkoztam a vaj kiválasztásával kapcsolatban. Van, aki csak a legjobb, egyenesen Franciaországból hozatott vajjal hajlandó dolgozni, annyira erősnek érzi a különbséget, míg más úgy gondolja, hogy kár a méregdrága ír vajat belesütni a kekszbe, ugyanannyira jól működik a jobbféle saját márkás termék is. 

Aztán vannak középutas, mérsékelt irányzatot képviselő szakemberek is, akik azt mondják, hogy süteménybe elég egy átlagos vaj, viszont ha a vaj kiemelt szerepet kap és nem megy át hőkezelésen, például vajas tortakrém készül belőle, akkor megéri a legjobb létező vajjal dolgozni. 

vaj vasarlas cikkbe

Mi az a teavaj?

Kezdjük a legfontosabb kifejezésekkel. A teavaj a legolcsóbb vajféle, mégpedig a zsírtartalma miatt: míg a márkázott vajak minimum 82 százalékban tartalmaznak zsírt, addig a teavaj csak 80 százalékban. Ez a legfontosabb kérdés, amivel a vaj kiválasztásakor találkozunk: a zsírtartalom. Minél magasabb a zsírtartalom, annál alacsonyabb a benne lévő víz mennyisége, így annál jobb a vaj. Azt mondani sem kell, hogy adalékanyagokkal ellátott vajat nem érdemes választani és érdemes figyelni arra, hogy bizonyos vajakat sóznak, ezeket nem biztos, hogy minden ételhez szerencsés használni.

Rossz tejből rossz vaj

Ez azonban nem minden, velem ugyanis megesett már, hogy finomnak tűnő termelői vajat vásároltam a piacon, és savanykás, kellemetlen ízű vagy egyszerűen csak jellegtelen, érdektelen volt. A vaj tejszínből készül, ami pedig tejből. A tej minősége és zsírtartalma pedig az állaton múlik, nem csak a tehén fajtáján, de azon is, mit kapott enni és hogyan élt. 

Címkét olvasni, majd kóstolni

A vaj próbája az olvasás után az evés és a sütés. Ha túl vagyunk azon, hogy elolvastuk a címkét és aszerint az általunk választott termék minimum 82 százalékos zsírtartalmú, adalékanyagokat pedig nem tartalmaz, akkor már jó kiindulási pontot találtunk. A következő lépés a sima kóstolás, érzünk-e savanykás, olajos, fémes mellékízt, ha igen, felejtsük el a csomagolást. Ezután érdemes többféle funkcióban tesztelni az adott terméket: egyszerű főzéshez, omlós tésztákhoz, kekszekhez, amiknél nagyon erősen érződik az alapanyag íze, de az állag tekintetében is fontos, hogyan viselkedik. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon