Jófejség: egy kisvárosnyi embert etet egész évben a hipermarketes felesleg
Élelmiszer-pazarlás helyett segítség a rászorulóknak

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha jobban belegondolunk, jelenlegi világunk egyik legértelmetlenebb dolga az élelmiszerpazarlás. Miközben emberiség egyik – sajnos még mindig jelentős – része éhezik, addig a másik fele kilószámra dobja ki a fel nem használt élelmiszert. Évi hétezer tonna megmentett élelmiszerrel egy kisvárost lehetne egy évig etetni. 

Oké, tudjuk, nekünk is mondta anyukánk gyerekkorunkban, hogy tessék megenni azt a husit még a tányérról, micsoda dolog, hogy mi itt pazarlunk, miközben Szudánban meg éheznek. Természetesen minket sem hatott meg egyáltalán az intelem, ráadásul, sosem értettem, hogy ha én magamba tömöm az összes ételt a tányéromról, azzal hogyan járulok hozzá a szudáni éhezés felszámolásához.

Aztán később rájöttem, hogy nemcsak Afrikában vannak éhezők, hanem itt is, akár a szomszéd házban, vagy utcában. Miközben nemcsak az én tányéromról, hanem, sokkal inkább az élelmiszerüzletek polcairól még bőven fogyasztható minőségű élelmiszerek tonnái kerülnek a szemétre.

Az EU-ban évente 88 millió tonna élelmiszert pazarolunk el, ebből mintegy kétmillió tonna Magyarországon keletkezik, aminek legnagyobb része a kereskedelemben képződik. A Tesco Magyarországnál például egy év alatt 914 ezer tonna eladott élelmiszerre 17 és fél tonna felesleg jutott.

foodwaste

Ennek a mennyiségnek a nagy részét azonban mégis sikerült hasznosítani: az emberi fogyasztásra alkalmas 10 és fél ezer tonna eladatlan élelmiszerből 7 ezer tonnát rászorulóknak juttattak el.

Hogy mennyi ez a hétezer tonna élelmiszer? Nagyon sok!

Magyarországon egy fő egy évben nagyjából 700 kilogramm élelmiszert fogyaszt el, van amelyik évben többet mutat a statisztika, van amelyikben kevesebbet, de nem tévedünk nagyot, ha ezzel az adattal kalkulálunk. A hétezer tonna adomány egy ember éves fogyasztásával osztva azt jelenti, hogy tízezer ember teljes egy évi élelmiszer fogyasztását juttatta el az üzletlánc a rászorulóknak a Magyar Élelmiszerbank Egyesületen keresztül, ahelyett, hogy ez az étel a szemétben landolt volna. Azért ennyi éhező embert jóllakatni egészen felemelő érzés lehet. 

Közép-Európában egyébként az élelmiszerláncok közül a Tesco tette először elérhetővé a hulladék mennyiségéről szóló jelentését tavaly, vagyis már látszik a tendencia is. Az idei, második alkalommal publikált jelentés szerint a cég egy év alatt 35 százalékkal csökkentették az élelmiszer-hulladék mennyiségét, ami nem véletlen, hanem nagyon tudatos stratégia része.

A Tesco szintén tavaly vezette be áruházaiban a Perfectly Imperfect kínálatot, aminek keretében olyan, esztétikailag nem tökéletes, ám minőségüket tekintve kifogástalan zöldségeket és gyümölcsöket juttat el vásárlóihoz, amelyek a termelőknél kidobásra lettek volna ítélve. A Tesco átlagon felüli vagy rekordtermés esetén is segít a termelőknek hatékonyan elosztani a felesleget. Sőt, a vállalat nemrég indította el a közép-európai élelmiszer-hulladék forródrótot, ahol a beszállítói jelezhetik, ha az ellátási láncban élelmiszer-pazarlás jelentkezne, így közösen oldhatják meg a problémát.

Az emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszer feleslegből jutott egyébként takarmányozási célokra is, amit pedig már nem lehet megenni, abból 5500 tonna vált biogázzá, vagy biodízellé, vagyis környezetbarát üzemanyaggá.

Ezt is szeretjük