Jófejség: egy kisvárosnyi embert etet egész évben a hipermarketes felesleg
Élelmiszer-pazarlás helyett segítség a rászorulóknak

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha jobban belegondolunk, jelenlegi világunk egyik legértelmetlenebb dolga az élelmiszerpazarlás. Miközben emberiség egyik – sajnos még mindig jelentős – része éhezik, addig a másik fele kilószámra dobja ki a fel nem használt élelmiszert. Évi hétezer tonna megmentett élelmiszerrel egy kisvárost lehetne egy évig etetni. 

Oké, tudjuk, nekünk is mondta anyukánk gyerekkorunkban, hogy tessék megenni azt a husit még a tányérról, micsoda dolog, hogy mi itt pazarlunk, miközben Szudánban meg éheznek. Természetesen minket sem hatott meg egyáltalán az intelem, ráadásul, sosem értettem, hogy ha én magamba tömöm az összes ételt a tányéromról, azzal hogyan járulok hozzá a szudáni éhezés felszámolásához.

Aztán később rájöttem, hogy nemcsak Afrikában vannak éhezők, hanem itt is, akár a szomszéd házban, vagy utcában. Miközben nemcsak az én tányéromról, hanem, sokkal inkább az élelmiszerüzletek polcairól még bőven fogyasztható minőségű élelmiszerek tonnái kerülnek a szemétre.

Az EU-ban évente 88 millió tonna élelmiszert pazarolunk el, ebből mintegy kétmillió tonna Magyarországon keletkezik, aminek legnagyobb része a kereskedelemben képződik. A Tesco Magyarországnál például egy év alatt 914 ezer tonna eladott élelmiszerre 17 és fél tonna felesleg jutott.

foodwaste

Ennek a mennyiségnek a nagy részét azonban mégis sikerült hasznosítani: az emberi fogyasztásra alkalmas 10 és fél ezer tonna eladatlan élelmiszerből 7 ezer tonnát rászorulóknak juttattak el.

Hogy mennyi ez a hétezer tonna élelmiszer? Nagyon sok!

Magyarországon egy fő egy évben nagyjából 700 kilogramm élelmiszert fogyaszt el, van amelyik évben többet mutat a statisztika, van amelyikben kevesebbet, de nem tévedünk nagyot, ha ezzel az adattal kalkulálunk. A hétezer tonna adomány egy ember éves fogyasztásával osztva azt jelenti, hogy tízezer ember teljes egy évi élelmiszer fogyasztását juttatta el az üzletlánc a rászorulóknak a Magyar Élelmiszerbank Egyesületen keresztül, ahelyett, hogy ez az étel a szemétben landolt volna. Azért ennyi éhező embert jóllakatni egészen felemelő érzés lehet. 

Közép-Európában egyébként az élelmiszerláncok közül a Tesco tette először elérhetővé a hulladék mennyiségéről szóló jelentését tavaly, vagyis már látszik a tendencia is. Az idei, második alkalommal publikált jelentés szerint a cég egy év alatt 35 százalékkal csökkentették az élelmiszer-hulladék mennyiségét, ami nem véletlen, hanem nagyon tudatos stratégia része.

A Tesco szintén tavaly vezette be áruházaiban a Perfectly Imperfect kínálatot, aminek keretében olyan, esztétikailag nem tökéletes, ám minőségüket tekintve kifogástalan zöldségeket és gyümölcsöket juttat el vásárlóihoz, amelyek a termelőknél kidobásra lettek volna ítélve. A Tesco átlagon felüli vagy rekordtermés esetén is segít a termelőknek hatékonyan elosztani a felesleget. Sőt, a vállalat nemrég indította el a közép-európai élelmiszer-hulladék forródrótot, ahol a beszállítói jelezhetik, ha az ellátási láncban élelmiszer-pazarlás jelentkezne, így közösen oldhatják meg a problémát.

Az emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszer feleslegből jutott egyébként takarmányozási célokra is, amit pedig már nem lehet megenni, abból 5500 tonna vált biogázzá, vagy biodízellé, vagyis környezetbarát üzemanyaggá.

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon