Kánikulai evős szabályok: ezekre figyelj, ha nem akarsz senkit megmérgezni
Kertipartikon, piknikeken nem árt óvatosnak lenni

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Itt a kánikula, a kerti partik és a szabadtéri piknikezés igazi szezonja. Csakhogy 30 fok felett új szabályok lépnek életbe, soroljuk, mire kell odafigyelni, hogy ne egy kiadós ételmérgezés legyen a mulatság vége.

Ilyenkor gyorsan szaporodnak a baktériumok!

Szobahőmérsékleten akár 2 órán át is kint hagyhatjuk az ételt, nem fog megromlani, gondoljunk csak egy hosszabb vasárnapi ebédre. De ilyen nyári forróságban, 30-32 fok felett elég csak egy órát is kint maradnia a napon az ételnek, és a kis szalmonella és sztafilokokkusz baktériumok rögtön nagyon jól érzik magukat, gyorsan el is szaporodnak.

Éppen ezért, ha például szendvicsekkel készülsz, felvágottaknál érdemes a minél alacsonyabb víztartalmúak közül választani: jó minőségű szalámi vagy szárazkolbász, és szárított sonka. A főtt sonkáknak, párizsiféléknek nem barátja a kánikula, sokkal gyorsabban romlanak.Ugyanígy: a száraz, kemény hegyi sajtok is jobban bírják a gyűrődést, mint a puhább változatok.

piknik 2

Kép forrása: Max Pixel

Hűteni, hűteni, hűteni, és több kis adagban tálalni!

Körülbelül egy óráig nem kell különösebben aggódnunk, de érdemes mindenre felkészülni. Például az amúgy is hűtőben tartandó, tejtermékeket, majonézt, tojást tartalmazó ételeket az utolsó pillanatig tartsuk hideg helyen. Ha kerti partit tartunk, és majonézes krumplisalátát vagy majonézes káposztasalátát készítünk, szedjük ki inkább több, kisebb tálalóedénybe, és egyszerre csak egyet vegyünk ki a hűtőből.

Pikniken már nehezebb ezt kivitelezni, de jó szolgálatot tesznek a jégakkuk, hűtőtáskák. (Ha hosszabb autóútra indulunk, érdemes beszerezni, kölcsönkérni akkumulátorról üzemeltethető hűtőtáskát!)

Tipp: ha nem akarunk helyet elvenni a jégakkukkal, hűtsük be jó alaposan az italokat, és legalább azt tegyük a kaják mellé, vizeknek az sem árt, ha lefagyasztjuk őket, és majd lassacskán olvadnak ki a hűtőtáskában.

Most egy kicsit felejtsd el a krémes sütiket!

A pékárukkal, süteményekkel bánhatunk lazábban is. A kényelem kedvéért érdemes kis falatkákra vágni, és úgy felszolgálni. Csak jól csomagoljuk be, hogy ne száradjanak ki.

A krémes sütiket viszont felejtsd el! Senki nem vágyik rá a melegben, csak a baj van velük, és borzalmasan undorító, amikor a legyek elkezdik lepni. Figyelj oda duplán a nyers tojást tartalmazó desszertekre, a tiramisu isteni, de ha reggel megcsinálod és aztán délutánig állna a forró kocsiban, akkor inkább ne azt készítsd. 

Kézmosás!

Olyan triviális dolgokat is meg kell említenünk, mint a kézmosás. Mielőtt és miután ételhez érünk, bizony mossuk meg a kezünket, továbbá ne nyaljuk le és keverjük át az ételt ugyanazzal a kanállal. Bocs, hogy ilyet is leírok, de sajnos oka van.

Ha nincs lehetőségünk kezet mosni a piknik helyén, készüljünk néhány palack vízzel, amit csak erre a célra csomagolunk, illetve remek kézfertőtlenítő kendőket is lehet kapni, utóbbiak utazáskor is hasznunkra lehetnek, csak ne dobjuk el őket a szabadban!

Pakolj okosan a kocsiban is!

Ha autóval utazunk, és hűtőtáskába pakolunk, praktikusabb az utastérben elhelyezni azt, és nem a csomagtartóban, mert jó eséllyel ott melegebb van. Már ha megoldható, mert mi például ezt a három gyerekünkkel nem nagyon tudjuk kivitelezni.

Pikniken és kertipartin is takarítsuk el gyorsan a maradékokat, nehogy hívatlan vendégeket vonzzanak az összejövetelre. A maradék ételeket pedig gyorsan tegyük be a hűtőbe, vagy vissza a hűtőtáskába.

Ezt is szeretjük