10 szuper káposztás recept, amit érdemes kipróbálni: köretet és főételt is mutatunk
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
A káposzta könnyen beszerezhető zöldség, melyből rengeteg izgalmas étel készülhet, finom nyersen és főve is.
A káposzta rendkívül egészséges, édesen, frissen, de savanyítva is beszerezhető. A magyar konyhában nagy becsben tartott zöldségből még sós vendégváró is készülhet.
A káposzta C-vitaminban gazdag immunerősítő zöldség, amelyből szuper ropogós saláták, tartalmas egytálételek és levesek is készülhetnek. Hazánkban nagy kedvenc a káposztás tészta, káposztás nokedli vagy a paradicsomos káposzta. Ünnepnapokon vagy hétvégi összejöveteleken a töltött káposzta szinte kötelező, de spórolós napokra is találni szerény recepteket.
Mutatjuk kedvenc fogásainkat, melyekben a káposzta a főszereplő!
Székelykáposzta rizzsel
A székelykáposzta tartalmas, szaftos fogás, mely másnap is finom, ezért érdemes nagyobb adagban készíteni. A hideg napokon nagyon jól tud esni ez a régi kedvenc. A fogás sertéshúsból készítve az igazi, de mehet bele füstölt is, úgy még finomabb. A fűszerezéssel is lehet játszani, jól áll neki a pikánsabb zamat, kömény és babérlevél is elfér benne. Ha egy kis újítást is vinnél bele, rizzsel próbáld ki.
Lilakáposzta-szeletek
A lilakáposzta-szelet mutatós és nagyon finom különlegesség, önmagában és köretként is kínálható, sültek mellé remekül illik. A káposzta elkészítésével nincs sok gond, a szép szeletek alapos fűszerezés után a sütőben pirulnak. Páratlan ízét a balzsamecetnek és a diónak köszönheti. Érdemes kipróbálni, ha valami különlegesre vágysz.
Köményes-káposztás rétes
A káposztás rétes szuper harapnivaló, mely önmagában és köretként is az asztalra kerülhet. Sültek mellé, különösen a szép pirosra sült kacsa mellé remekül illik. A finomság fehér és lila káposztából is összedobható. A legtöbb receptben a fekete őrölt bors a lelke, de más ízesítőkkel is fel lehet turbózni. Ebben a receptben a pezsgő és a kömény teszi ellenállhatatlanná.
Orosz káposztaleves
A káposztaleves az orosz konyha egyik jellegzetes fogása, mely sokféle recept szerint kipróbálható. Érdemes szerényebben, akár hús nélkül, vagy tartalmasan hússal és zöldségekkel gazdagítva kipróbálni. A scsí igazi téli fogás, mely másnap újramelegítve még finomabb. Hagyományosan savanyú káposztából készül, de édessel is működik a recept.
Rakott káposzta
A rakott káposzta tartalmas fogás, mely elkészítése időigényesebb, ezért ráérősebb napokon ajánlott belevágni. A végeredménynek te és a családod is örülni fogtok, hiszen nagyon finom étel, ami a hűtőben 2-3 napig is eláll. A fogás sertés- és marhahúsból készítve a legfinomabb, de szárnyasból is kipróbálható. A tejföllel viszont ne spórolj, attól lesz az igazi!
Amerikai káposztasaláta egyszerűen
A ropogós, színes káposztasaláta majonézzel dúsítva csábít. A szép vékonyra vágott vagy szeletelt káposzta mellé sárgarépa is kerül, és még más zöldséget is keverhetsz hozzá. Ilyen a kápia vagy a kaliforniai paprika. A saláta tárkonyecettel ízesítve készül, de a pikáns zamat kedvelői mustárral is gazdagíthatják. A káposztasaláta remek kísérője húsoknak, és szendvicsbe, hamburgerbe és hot dogba pakolva is ínycsiklandó.
Házi savanyú káposzta
A házi savanyú káposztának nincsen párja: jólesik savanyúságként, köretként, és sütve is mennyei. Az egészséges csemegéből remek ételek készülhetnek, egyszerűen, kolbásszal együtt a sütőbe tolva is fenséges. Az elkészítése nem nehéz, csak időigényes. Légy türelmes, és kóstolj, majd szükség szerint ízesítsd.
Újkáposztás tócsni
A káposztából pompás tócsni készülhet. Régiből is összedobhatod, de újkáposztából sokkal ízletesebb. A lereszelt káposztát érdemes ízlés szerint fűszerezni, jól áll neki a fekete bors és a fokhagyma, ha viszont még pikánsabbá varázsolnád, Cayenne-t is keverj a masszához. Az aranybarna finomság magában is finom, de mártogatóst is kínálhatsz mellé.
Paradicsomos töltött káposzta
A töltött káposzta a magyar konyha kedvence, mely sokféle recept szerint készülhet. Hagyományosan sertéshúsból szokás főzni, de nem muszáj ehhez ragaszkodni. Darált pulykahúsból is működik a recept, amelyhez rizs vagy kukoricadara is kerülhet. A paradicsomszósz sem a megszokott módon készül, bazsalikom teszi különlegessé. Tálalásnál a friss kenyér és a tejföl kötelező mellé.
Fűszeres káposztafasírt
A káposztafasírt nagyon ízletes finomság, amelyből érdemes dupla adaggal készíteni, mert nagy sikere lesz a család körében. Az aranybarna harapnivaló kívül ropogós, belül pedig szaftos, köszönhetően a dinsztelt hagymának. A fasírt jól fűszerezhető, érdemes játszani az ízekkel. A finomság mellé bármilyen köret kínálható, lehet az krumpli vagy főzelék, és még szendvics is készülhet belőle a vegetáriánusok örömére.
Fotók: Getty Images, Horváth Kitti Gabriella/Sóbors, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors