10 mesés aprósütemény karácsonyra: mutatósak és finomak
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Marokkói céklasaláta friss zöldfűszerekkel: a menta a lelke
Sajtos, darált hússal készült melegszendvics: vigyázat, függőséget okoz
Krémes, laktató vörös lencsés édesburgonya-curry: ízekben nem lesz hiány
Fahéjas fánk a sütőből: sütőporral ilyen egyszerűen készül
Így béleld ki sütőpapírral a tortaformát – Mutatjuk a tökéletes trükköt
Az édes aprósütemény tökéletes vendégváró és kedves gasztroajándék is lehet. Mutatjuk kedvenc receptjeinket!
Az ünnepi szezonban sokféle finomság készül: a sütik közül ilyenkor népszerűek a krémes desszertek, a kelt tésztás családi receptek, és a mutatós aprósütemények sem hiányozhatnak az asztalról.
A karácsonyi aprósütemények közül ilyenkor a linzer, isler és a különlegesebb kekszek kerülnek terítékre: melengető fűszerek, mézes töltelék és vajas tészta jellemzi ezeket a finomságokat. Ha még nem tudod, milyen aprósütikkel készülj az ünnepre, akkor most segítünk, mutatjuk kedvenc, kipróbált receptjeinket!
Vörös áfonyás keksz
A porhanyós vörös áfonyás keksz pofonegyszerűen készül, érdemes dupla adaggal gyártani, mert jól tárolható. A tésztát előre is össze lehet készíteni, mélyhűtőbe téve 2-3 hónapig is eláll. A finom keksz tökéletes vendégváró és még gasztroajándéknak is tökéletes. A recept úgy jó, ahogy van, de ha picit feldobnád még, akkor reszelt narancshéjjal gazdagítsd a tésztát.
Gluténmentes perzsa keksz
A különleges perzsa keksz tökéletesen illik az asztalra, és gasztroajándéknak is remek választás. Az omlós finomság glutén- és tojásmentes, tejterméket és más állati eredetű összetevőt sem tartalmaz, így vegán étrendbe is tervezhető. Búzaliszt helyett csicseriborsóból készül, tojás helyett pedig olaj fogja össze a tésztát.
Puha mákos madeleine
A madeleine a francia konyha gyöngyszeme. A bájos, puha, kagyló formájú finomság rengetegféle ízben elkészíthető, karácsonyra érdemes csokival, dióval vagy mákkal dúsítani. A mákos madeleine mindenféle plusz nélkül is mennyei, de érdemes fehér csokival bevonni, vagy egy kis citromkrémet rácsorgatni. Így sokkal mutatósabb és finomabb.
Citromos ujjlenyomatsüti
Az ujjlenyomatsüti főleg Amerikában nagy kedvenc, szinte bármilyen jeles alkalom ünnepi asztalán megtalálható a finomság. Ezen nem is lehet csodálkozni, hisz nagyon finom, a textúrája omlós, jól tárolva több napig is élvezhető tökéletes állaga. Az aprósüti többféle ízben készülhet: karácsonyra szilvalekvárral vagy citromkrémmel koronázd meg. Az ünnepi hatás kedvéért mandulaszeleteket is gyúrhatsz a tésztába, így még fantasztikusabb.
Marcipános karika
A marcipános karika mutatós és finom aprósüti, amit kezdők is bátran elkészíthetnek. A vajas tésztájú keksz formázása habzsák segítségével történik: a lágy tészta könnyen tölthető a zsákba, amelynek a végére csillagcső kerül, így szép hullámos lesz a süti felszíne. Az omlós süti remekül illik kávé, tea vagy forró kakaó mellé.
Hógolyósüti
A csinos hógolyósüti rengeteg vajjal készül, a tésztája finom omlós, szinte szétolvad a szájban. A süti receptjét tanulmányozva kiderül, hogy az alapja szinte olyan, mint a hókiflié. A tésztába darált dió, mandula vagy mogyoró is kerülhet. A süti lelke a vaj, de helyette margarinnal is működik a recept, igaz, akkor több lisztet fog felvenni a tészta.
Karácsonyi mákos hókifli
A hókifli is nagy kedvenc az ünnepi időszakban, egyszerű az összeállítása és nagyon finom. A kifli készülhet töltelék nélkül vagy töltve. Ha töltelékkel készülne, akkor érdemes különleges ízekkel gazdagítani a finomságot, ilyen a gesztenyés, diós vagy a mákos. A mákhoz ajánlott szilvalekvárt is keverni, így szaftosabb és finomabb az ünnepi hókifli.
Ünnepi linzer
Az ünnepi asztal egyik kötelezője a linzer. A finomság elkészítése nem nehéz, csupán néhány apróságra kell odafigyelni, hogy tökéletes legyen a végeredmény. A legfontosabb, hogy a tésztát mindig gyors mozdulatokkal állítsd össze, majd csomagold fóliába és tedd hűtőbe legalább 30 percre pihenni. Az elkészült porhanyós lapokat bármilyen lekvárral vagy különleges töltelékkel összeragaszthatod.
Sacher-sütemény
A Sacher-sütemény mutatós finomság, amit érdemes elkészíteni az ünnepi asztalra. A különleges aprósütemény a Sacher-torta ízét idézi. Az elkészítése időigényes, ugyanis ahhoz, hogy igazán szép legyen, fontos, hogy betartsd a pihentetési időt. Ha így teszel, csodás finomsággal várhatod a vendégeket.
Kakaóval töltött kifli
Az egyik legfinomabb aprósütemény a csodakifli, amit bátran tölthetsz kakaóval, mákkal vagy dióval. A finomság tésztájába vaj és tejföl kerül, de vaj helyett zsírral is működik a recept, cukor viszont nem kerül bele, hiszen a töltelék édes, és jó sok porcukor is kerül rá.
Fotók: Getty Images, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors