10 pompás köret az ünnepi asztalra: bármilyen sültet megkoronáznak
Cikkek
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Omlós diós hókifli vajjal gyúrva: klasszikus karácsonyi recept
Ropogós
Sütőtökparfé ropogós pekándióval: gyors és mennyei desszert
10 pompás köret az ünnepi asztalra: bármilyen sültet megkoronáznak
Házi Raffaello pirult mandulával: egyszerre lágy és roppanós
Fenséges mézes-mustáros krumplisaláta: tökéletes köret húsok mellé
Ropogós bőrű, egészben sült csirke kétféle körettel: a májas töltelék sem hiányozhat
Lila káposzta, krumplipüré, szalvétagombóc és még hét csodás köret, ami remekül illik a karácsonyi asztalra.
Lassan itt a karácsony, közeleg az ünnepi lakoma. Van, aki hagyományos, míg más újragondolt menüvel készül, és persze vannak, akik a kettő keverékéből hoznak össze valami nagyszerűt.
Az ünnepi asztal kötelezői a rántott hal, rántott hús, kacsasült és másfajta sültek. Ezen fogások mellé köret is dukál, épp ezért most egy csokorba szedtük a legnépszerűbb ünnepi köretreceptjeinket. Van itt klasszikus, újragondolt vagy mentes.
Krémes kukoricasaláta
A különleges meleg kukoricasaláta egyszerűen, néhány alapanyagból összedobható, ráadásul ez egy mentes recept. Vaj és sajt helyett növényi alternatívából készül, ezért tejérzékenyek számára is tökéletes választás, de a recept működik tejtermékekkel is. Érdemes helyet szánni a salátának az ünnepi asztalon, kacsasült vagy rántott hal mellé is remekül illik.
Mustáros kelbimbó
A mustáros kelbimbó nagyon mutatós köret, mivel a mini káposzta nyársra tűzve készül. A zöldség izgalmas mustáros páccal bekenve pirul, ettől picit pikáns ízt kap, ami nagyon jól áll neki. A látványos köret könnyen megalkotható, érdemes betervezni az ünnepi asztalra, bármilyen sült mellé tökéletes.
Rozmaringos édesburgonya-gratin
A édesburgonya-gratin csodás köret, mely önmagában is megállja a helyét. A vékonyan szeletelt burgonya krémes, fűszeres szószban puhul. Természetesen a sajt sem hiányozhat a fogás tetejéről, a köret tejtermékekkel és növényi alternatívával is kivitelezhető. Rántott hús, fasírt és sült mellé is tökéletesen illik.
Fokhagymás rizs
A fokhagymás rizs a világ egyik legjobb körete, pofonegyszerű a megalkotása, az íze pedig maga a csoda. A rizs a fokhagymától karakteres, a vajtól pedig krémes. Ha szeretnéd, még izgalmasabbá varázsolhatod, ha zöldfűszereket is keversz hozzá.
Sütőtökös nudli
A sütőtökös nudli igazi különlegesség, mely kacsasült mellé remek választás. A gusztusos nudli a sütőtöktől szép színt kap, állagra pedig nagyon puha. A recept tojást nem tartalmaz, de a sütőtök miatt nincs is rá szükség. Az íze nagyon izgalmas, köszönhetően a chilinek, zsályának és a fokhagymának. Ha valami különlegességre vágysz, akkor ezt a köretet érdemes elkészítened!
Házi burgonyapüré
A krumplipüré igazi klasszikus, mely a világ minden táján ismert és kedvelt. A recept egyszerű, mégis mindenki kicsit máshogy készíti. Van, aki a vaj mellé tejet tesz, míg más tejfölt, és sokan sajttal is szeretik bolondítani. Mi most egy családi receptet ajánlunk, ami úgy tökéletes, ahogy van. A selymes köret néhány egyszerű hozzávalóból gyorsan az asztalra kerül.
Bajor szalvétagombóc
A szalvétagombóc kenyérgombóc néven is ismert, kifejezetten szaftosabb ételek mellé ajánlott. A látványos finomság maradék pékáruból is készülhet, adj hozzá vajat, tojást fűszereket és friss petrezselymet. Az autentikus köret pörkölttel vagy vadassal kínálva nagyszerű, ott a helye az ünnepi asztalon.
Vörösborral párolt lila káposzta
A lila káposztából készült köret kötelező az ünnepi asztalra. A klasszikus finomság többféle változatban kipróbálható, mi most vörösborral bolondítva ajánljuk. A receptet érdemes még mással is felturbózni, ilyen az alma, körte vagy a mazsola. Párolás során az ecetről se feledkezz meg, ettől lesz igazán szép a káposzta színe.
Sült szilva
A szilva csodás gyümölcs, amelyből köret is összedobható, méghozzá nem is akármilyen! A félbevágott, kimagozott gyümölcsöt izgalmas fűszerekkel told a sütőbe, bármilyen hús mellé remekül illik. Ha még különlegesebben tálalnád, akkor a gyümölcs közepébe camembert-t is tehetsz, így előételként is megállja a helyét.
Majonézes krumpli lila hagymával
Az ünnepi asztal kedvencei közé tartozik a krumplisaláta. A retró köret sokféle recept szerint kipróbálható: mind közül a legjobb a majonézes változat, ami akkor a legfinomabb, ha jól behűtve kínálod. A salátába érdemes egy kis extrát is csempészni, jelen esetben itt a lila hagyma ez a plusz, de még zöldfűszerek is feldobhatják a finomságot.
Fotók forrása: Getty Images, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors, Horváth Kitti Gabriella/Sóbors